Parlamentarii PNL, PSD si UDMR au votat joi primul amendament, al PNL, la proiectul Legii bugetului de stat pe 2010, care introduce criterii pentru impartirea banilor din sumele defalcate de TVA pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural.

Astfel, forma votata de parlamentari ai PNL, PSD si cei doi reprezentanti ai UDMR prevede ca se aloca, din taxa pe valoarea adaugata, 813,5 milioane lei pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, care se vor repartiza pe judete si proiecte eligibile prin hotarare a Guvernului, potrivit Ordonantei Guvernului nr.7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.71/2007, cu modificarile ulterioare, in functie de stadiul fizic de realizare a obiectivelor de investitii si a vechimii sumelor solicitate si neachitate. Practic, amendamentul introdus de parlamentari fata de forma Guvernului se refera la criteriile impuse - " in functie de stadiul fizic de realizare a obiectivelor de investitii si a vechimii sumelor solicitate si neachitate".

Varianta a fost propusa de senatorul PNL Vasile Mustatea si a intrunit si consensul colegilor, care l-au votat cu 25 "pentru", 16 "impotriva", o abtinere. In cadrul dezbaterii, parlamentarii democrat-liberalii au sustinut, la fel ca si secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, ca nu este nevoie de aceasta adaugire si ca este suficienta forma Guvernului, care nu implica si criteriile de alocare a banilor, anume "in functie de stadiul fizic de realizare a obiectivelor de investitii si a vechimii sumelor solicitate si neachitate".

Senatorul PSD Sorin Bota a incercat ca, la acest punct referitor la alocarea din taxa pe valoarea adaugata a sumelor pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, care se vor repartiza pe judete si proiecte eligibile, sa se introduca o decizie a Consiliilor Judetene in impartirea banilor. In cadrul dezbaterilor, parlamentarului PSD i s-a atras atentia ca propunerea sa excede cadrul alineatului supus discutiei si i s-a transmis ca propunerea sa isi are locul la capitolul bugetului Ministerului Dezvoltarii.

Discutiile au opus doua puncte de vedere - unul al initiatorului si al sustinatorilor acestuia, ca exista deja deschise 1500 de santiere si trebuie finalizate acestea inainte de deschiderea altora noi, si cea a democrat-liberalilor ca de fapt liberalii doresc doar finalizarea proiectelor incepute in vremea guvernarii PNL. Liberalii si social-democratii au fost de acord insa ca, in impartirea banilor pentru santiere trebuie impus criteriul stadiului fizic de realizare a obiectivelor si e vechimii sumelor solicitate, transmite NewsIn.

In final, dupa transarea prin vot a articolului, deputatul PDL Petru Calian i-a certat pe cei doi colegi de la UDMR care au votat in favoarea amendamentului senatorului PNL. "Ori avem coloana, ori n-avem", li s-a adresat el. Votul pe Legea bugetului s-a oprit la articolul 4.

Presedintele de sedinta al Comisiilor reunite de buget-finante, Viorel Stefan, a suspendat joi seara lucrarile asupra bugetului de stat pe anul 2010 in urma unor dispute legate de faptul ca primirea amendamentelor parlamentarilor nu se incheiase, desi comisia a lucrat in cursul acestei zile. Termenul pentru depunerea amendamentelor expira in aceasta seara, iar lucrarile vor fi reluate vineri dimineata, la ora 10.00 Parlamentarii au parcurs joi doar patru articole din Legea bugetului de stat pe anul 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.