Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat ca le-a solicitat senatorilor PNL, membri in comisiile de buget, sa nu accepte niciun fel de "targ" din partea Guvernului si a acuzat Executivul ca a hotarat "cumpararea" parlamentarilor.

"Am avut o intalnire cu senatorii liberali si le-am transmis ca nu trebuie sa accepte niciun fel de targ din partea Palatului Victoria", a declarat Vosganian, care a postat joi pe blogul sau informatia conform careia Guvernul a hotarat "cumpararea" parlamentarilor din Comisiile de buget prin alocarea de fonduri in colegiile in care acestia au fost alesi.

"Ministrul finantelor ameninta cu demisia. Nu va demisiona, caci, spre linistea domniei sale, la Palatul Victoria s-a hotarat cumpararea parlamentarilor din Comisiile de buget, prin fonduri alocate colegiilor domniilor lor", a scris Vosganian, ca raspuns la afirmatiile lui Sebastian Vladescu, care a sugerat ca va demisiona in cazul in care Parlamentul va modifica bugetele elaborate de Ministerul Finantelor.

Vosganian a precizat ca sumele pe care Palatul Victoria intentioneaza sa le ofere parlamentarilor din Comisiile de buget variaza intre "25 si 50 de miliarde de lei vechi", explicand ca, "eufemistic", aceste sume sunt alocate pentru a usura trecerea bugetului prin Comisii.

70.000 de euro pe vot

Surse liberale au declarat pentru NewsIn ca lideri ai PNL si PSD ar fi fost contactati de catre membri ai Executivului pentru a li se oferi cate 70.000 de euro pentru fiecare parlamentar, din rezerva Guvernului, pentru a asigura ca bugetul va fi votat rapid si fara intarzieri. Aceleasi surse au precizat ca banii au fost oferiti si parlamentarilor PDL si UDMR pentru a asigura "mobilizarea" acestora la lucrarile comisiilor de Buget.

Deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, membru in Comisia de buget-finante, a negat ca el, sau alti colegi ai sai din Comisie, ar fi fost contactati cu o astfel de oferta.

La randul sau, un al membru al Comisiei de buget, deputatul liberal Horea Uioreanu, a declarat ca astfel de "tentatii" se "aplica" in fiecare an la discutiile asupra amendamentelor, dar neaga ca ar fi fost contactat pana in acest moment.

Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a declarat joi, inaintea sedintei Comisiilor parlamentare de buget-finante, ca daca Parlamentul va vota pentru marirea pensiilor, scaderea CAS sau decizii care modifica proiectul bugetului de stat va fi nevoie ca un alt ministru al Finantelor sa le aplice. "Daca va fi votata o scadere a CAS cu 10% va trebui sa fie un ministru al Finantelor care sa o aplice. Nu poti sa stai sa fii ministrul Finantelor in conditiile in care bugetele sunt perfect dezechilibrate prin legi care nu tin cont de realitatea economica. Noi nu ascundem banii, daca am avea 10% in plus la care am putea renunta in momentul de fata, nu am renunta la ei, ar insemna, proportional 2-3% din PIB. Daca am avea 2-3% din PIB, am da ceva mai multi bani la sanatate, la infrastructura, avem foarte multe locuri in care avem nevoie de cateva miliarde de euro", a explicat ministrul, inainte de sedinta Comisiilor reunite de buget-finante in care se discuta proiectul bugetului de stat pe 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.