Biroul Electoral Municipal a declarat duminica definitive candidaturile lui Honorius Prigoana si Radu Stroe pentru colegiul 1 din Bucuresti, fara a mai astepta decizia Curtii Constitutionale privind sesizarea lui Remus Cernea, BEM invocand obligativitatea respectarii termenelor legale.

BEM a constatat, duminica, faptul ca Prigoana jr. si Stroe sunt candidatii inscrisi in cursa oficiala pentru postul de deputat din colegiul 1 Bucuresti, fara a mai astepta o decizie a Curtii Constitutionale privind sesizarea de neconstitutionalitate depusa de Remus Cernea (Partidul Verzilor) privind respingerea candidaturii sale de catre Birou, pe motiv ca legea nu permite participarea independentilor sau a partidelor extraparlamentare la alegerile partiale.

Purtatorul de cuvant al BEM, Iulian Alexandru Ivan, a afirmat ca decizia Biroului era necesara pentru respectarea termenelor impuse de legislatia electorala. "Aseara, la ora 24 a expirat termenul legal pentru depunerea contestatiilor la Curtea de Apel. Cum nu am primit niciun feed-back nici de la Curtea de Apel, am decis pe baza a ceea ce aveam. In Legea 35 noi avem termene fixe si nu putem amana procesul electoral asteptand decizii ale instantelor", a declarat Ivan pentru NewsIn.

El a precizat ca asteptarea deciziei CCR ar fi amanat pe termen indefinit alegerile din colegiul 1, amintind ca a existat o situatie similara la alegerile locale din 2004 cand sesizarea a fost facuta in aprilie, iar hotararea de la Curte a venit de-abia in septembrie. Ivan a adaugat ca decizia de duminica a BEM, de definitivare a candidaturilor celor doi, mai poate fi atacata de Remus Cernea la Biroul Electoral Central.

Tribunalul Bucuresti a admis miercuri, in sedinta publica, exceptia de neconstitutionalitate a Legii 35/2008 invocata de Remus Cernea, presedintele Partidului Verde, in legatura cu respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti, si a decis sa trimita dosarul la CCR, pentru solutionarea acesteia.

Cererea depusa miercuri de Remus Cernea, in numele Partidului Verde, la Tribunalul Bucuresti, care s-a judecat in regim de urgenta, era o contestatie la decizia Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti prin care lui Cernea nu i s-a permis sa candideze la alegerile partiale din Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor Bucuresti.

Contestatia depusa la TB de catre Partidul Verde continea trei cereri, respectiv admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a articolului 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, suspendarea procesului electoral din Colegiul 1 Bucuresti pana la judecarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre CCR, precum si admiterea candidaturii lui Cernea pentru Camera Deputatilor.

Exceptia admisa de instanta se refera la articolul 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, care prevede ca "pot participa la alegerile partiale numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau imtr-o alianta politica ori electorala".

In sustinerea exceptiei, Remus Cernea a aratat ca respectivul articol din Legea 35/2008 incalca mai multe prevederi constitutionale, precum si drepturile omului. Astfel, Cernea a aratat ca in primul rand se incalca dreptul de a fi ales, prevazut la articolul 37 din Constitutia Romaniei, care spune ca "au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei". De asemenea, potrivit lui Cernea, se incalca si prevederile articolului 16, alineatul 3 din Constitutie, referitor la egalitatea in drepturi, si care arata ca "functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati."

Un alt motiv invocat de Remus Cernea este incalcarea articolului 2, alineatul 1 din Constitutie, referitor la suveranitatea poporului roman. Cernea sustine ca romanilor li se incalca suveranitatea, pentru ca nu li se permite sa aleaga pe cine doresc.

Ultimul argument al lui Cernea in sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate se refera la incalcarea articolului 115 alineatul 6 din Constitutie, care spune ca ordonantele de urgenta nu pot afecta, printre altele, drepturile electorale - "Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica." Cernea mai sustine ca prevederea din Legea 35/2008 contestata este un amendament la ordonanta de urgenta, prin care sunt afectate drepturile electorale ale romanilor.

Procurorul de sedinta, prezent la discutarea cererii Partidului Verde, a cerut instantei admiterea solicitarii sustinute de catre Cernea, suspendarea judecarii pe fond a dosarului si trimiterea acestuia la Curtea Constitutionala, pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate.

Pe lista pentru alegerile din Colegiul 1 Bucuresti s-au inscris Honorius Prigoana din partea PD-L, liberalul Radu Stroe si Remus Cernea din partea Partidului Verde. Candidatura lui Remus Cernea a fost, insa, respinsa de Biroul Electoral Municipal, deoarece Partidul Verde nu a intrunit pragul electoral in 2008 si nu are reprezentanti in Parlament.

Biroul Electoral Municipal a stabilit ca Honorius Prigoana si Radu Stroe indeplinesc conditiile legale pentru a candida pentru locul din Camera Deputatilor ramas vacant in urma demisiei lui Bogdan Olteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.