Comisia Juridica a Senatului a intocmit, ieri, raport favorabil la un proiect de lege care prevede amanarea termenului de intrare in vigoare a noului Cod penal si a Legii privind executarea pedepselor pana la 1 septembrie 2006, informeaza Rompres. Proiectul a fost inaintat Parlamentului de catre Guvern sub forma de ordonanta de urgenta.

In opinia Guvernului, amanarea termenului de intrare in vigoare a celor doua legi, prevazut initial ca fiind data de 29 iunie 2005, se impune, in primul rand, ca urmare a imposibilitatii juridice si materiale a aplicarii imediate a acestora. Astfel, lipsa unei baze materiale si umane restructurate pe principii moderne nu ar permite punerea in aplicare a noului sistem al pedepselor si regimurilor diferentiate de executare a acestora in penitenciare si in afara lor, se arata in motivatia Guvernului.

De asemenea, noul Cod penal, pe langa omisiunile pe care le prezinta, ar cuprinde unele dispozitii contradictorii si prevederi care contravin Constitutiei si care, daca ar intra in vigoare, ar prilejui solutii arbitrare, cu consecinte grave asupra starii de libertate a persoanei condamnate. Sunt mentionate, ca fiind elocvente in acest sens, dispozitiile in materia concursului de infractiuni, cele privind pedepsele aplicabile delictelor, prevederile in materia sanctionarii tentativei si a raspunderii penale a persoanei juridice.

In expunerea de motive a Executivului se mai precizeaza ca Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Codului penal, care stabileste conditiile in care persoana juridica raspunde penal, pedepsele principale si complementare care pot fi aplicate acesteia, precum si alte reglementari privind institutii adiacente raspunderii sale penale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.