Europarlamentarul Markus Ferber(foto), liderul crestin-democratilor germani in Parlamentul European, critica decizia Curtii Constitutionale si anunta ca vrea un guvern Tariceanu 2.

Decizia guvernului Tariceanu de a-si prezenta demisia se bucura tot mai mult de sustinerea directa sau implicita a oficialilor europeni. Voci importante din UE au criticat decizia Curtii Constitutionale si si-au aratat acordul cu reforma promisa de cabinetul Tariceanu. De partea cealalta, PSD si aliatii lor europeni avertizeaza ca alegerile anticipate vor duce in mod sigur la amanarea aderarii Romaniei.

Seful crestin-democratilor germani in Parlamentul European, Markus Ferber, a declarat ieri pentru Deutsche Welle ca are incredere ca electoratul din Romania va aduce la putere acelasi guvern reformator, cel care si-a anuntat intentia de a demisiona. Declaratia lui Ferber nu este numai prima reactie oficiala a celui mai numeros grup parlamentar la anuntul privind demisia guvernului, dar si cea mai puternica dovada de sustinere europeana pentru decizia premierului Tariceanu.

Crestin-democratul german si-a aratat dezamagirea fata de decizia Curtii Constitutionale care a blocat reforma in justitie si a aratat ca acum exista o mare problema legata de candidatura Romaniei la UE. "Speram ca romanii vor aduce inca o data la putere guvernul demisionar, pentru ca aceste reforme esentiale sa fie adoptate in cel mai urgent mod cu putinta", a declarat Ferber pentru Deutsche Welle.

Criticul Markus Ferber

Seful crestin-democratilor germani in Parlamentul European si presedintele Uniunii Crestin-Sociale din Germania, Markus Ferber, s-a remarcat la inceputul anului printr-o serie de critici dure la adresa Romaniei. Dupa ce a acuzat lipsa reformei si a solicitat chiar deschiderea capitolului Justitie, Markus Ferber si-a mai temperat insa declaratiile.

Sustinerea fatisa aratata de Ferber fata de decizia lui Tariceanu urmeaza unui moment important si, probabil, inspirat in istoria Partidului Democrat din Romania - schimbarea doctrinei intr-una populara si depunerea candidaturii pentru accederea in Partidul Popular European, gruparea politicianului german.

Reforma, cea care conteaza

O reactie la fel de clara privind sustinerea reformei a venit de la ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, care si-a aratat dezamagirea fata de decizia Curtii Constitutionale. "Blocarea reformei justitiei este greu de inteles in afara Romaniei, mai ales ca aceasta era asteptata de partenerii europeni si necesara pentru ca Romania sa poata discuta de pe pozitii de egalitate cu acestia", a declarat Bolot intr-un interviu acordat Rompres. Ambasadorul francez a evitat sa comenteze decizia executivului, dar a aratat ca Bucurestiul trebuie sa gaseasca acum cea mai buna solutie pentru indeplinirea la timp a angajamentelor.

Comisia, acord implicit

In vreme ce liberalii europeni au laudat "miscarea curajoasa" a premierului Tariceanu, iar socialistii - sustinatori ai PSD in campania electorala din toamna - au criticat-o, Delegatia Comisiei Europene in Romania a adoptat o pozitie de sustinere implicita.
Seful Delegatiei CE, Jonathan Scheele, a precizat, la Radio Mix, ca demisia cabinetului Tariceanu nu va avea impact asupra integrarii Romaniei in UE daca guvernul interimar va putea sa continue implementarea angajamentelor. "Va depinde ce se va intampla pe plan concret in Romania pentru reforma Justitiei, pentru lupta anticoruptie si in alte domenii", a declarat Scheele.

"Speram ca romanii vor aduce inca o data la putere guvernul demisionar"
Markus Ferber reprezentantul PPE, seful crestin-democratilor germani din Parlamentul European

"Blocarea reformei justitiei este greu de inteles in afara Romaniei"
Herve Bolotambasadorul Frantei la Bucuresti

"Data aderarii nu depinde de alegeri sau nealegeri"
Jonathan Scheeleseful Delegatiei Comisiei Europene in Romania


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.