Consiliul Reprezentantilor Unionali ai UDMR a votat, vineri, la Tg. Mures, pentru intrarea la guvernare alaturi de PDL, urmand ca in zilele urmatoare conducerea formatiunii sa inceapa negocierile cu liberal-democratii, transmite NewsIn.

Marko Bela a afirmat ca una dintre conditiile puse pentru intrarea la guvernare a fost acceptarea legii minoritatilor si ca negocierile cu PDL au fost "infernale".

Liderul Uniunii a vorbit, insa, mai mult de o jumatate de ora despre interesele pe care le are UDMR in alianta cu PDL. "Am elaborat un acord care contine toate doleantele noastre, inclusiv acceptarea legii minoritatilor sau a invatamantului. Pe langa asta ne mai gandim la descentralizare, regandirea regiunilor economice (in loc de 8 sa fie 15 - 16) si la rezolvarea problemelor expertilor maghiari din deconcentrate. Nu trebuie sa uitam de finantarea invatamantului superior in limba maghiara. Dar, dupa cum stiti, dracul se ascunde in detalii, asa ca vom vedea cum va fi. Nu mi se pare, insa, putin lucru, faptul ca Ministerul Culturii s-a acordat UDMR. As spune ca la scara mica aduce a proiectul Klaus Johannis, pentru ca acum 10 ani era imposibil sa avem si un secretar de stat la Ministerul Culturii sau Invatamantului, iar acum, avem Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii si un post de vice-premier. Dezbaterile cu PDL au fost infernale, cu conflicte multiple", a declarat Marko Bela in fata reprezentantilor unionali, potrivit NewsIn.

Liderul maghiar i-a asigurat ca UDMR nu va face compromisuri fara interes. "Nimeni nu este in stare sa spuna daca va fi o guvernare pe termen scurt, mediu sau lung. Vom face compromisuri atata timp cat vom reusi implementarea programului UDMR. Sa incercam sa tinem caruta sa nu alunece in jos pe panta pe care am apucat-o", a spus Marko.

Marko Bela nu a uitat nici de partenerii cu care a reusit demiterea guvernului Boc si i-a asigurat pe liberali de un respect vesnic. "PNL este in continuare partidul cel mai aproape de noi. Am incercat sa lucram impreuna cu PNL, dar ei au alte optiuni, se vad mai degraba in opozitie, insa am cazut de acord sa incercam sa avem o relatie stransa si nu vom ingadui ca intre noi sa fie o relatie proasta", a precizat presedintele Uniunii.

Marko Bela a evitat sa vorbeasca despre sustinerea acordata candidatului PSD si a amintit ca, mai degraba, politicienii Uniunii s-au gandit care sunt mijloacele prin care pot pune in aplicare programul UDMR si angajamentele luate in 2008, la alegerile parlamentare. Urmeaza ca ministrii UDMR sa fie numiti de Consiliul Permanent al Uniunii, daca CRU va vota intrarea la guvernare.

Potrivit unor surse din interiorul UDMR, conducerea operativa a decis ca presedintele Uniunii Marko Bela sa ocupe functia de vicepremier (post detinut si in cadrul guvernarii Tariceanu). De asemenea, presedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor va prelua portofoliul Culturii, senatorul Uniunii Cseke Attila pe cel al Sanatatii, iar Laszlo Borbely pe cel al Mediului. UDMR ar fi preferat ministerul Dezvoltarii Regionale, insa maghiarilor li s-a transmis ca acesta va fi alocat Elenei Udrea, ministerul urmand sa aiba si o componenta de turism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.