Alegatorii romani vor incerca duminica sa puna capat la doua luni de vacuum politic, ce a blocat schimbarile economice si a amanat un program international de ajutor, comenteaza Wall Street Journal.
Presedintele Traian Basescu, de centru-dreapta, un fost capitan de nava ce vorbeste direct, a pierdut pozitia de favorit saptamana aceasa, dupa o serie de gafe politice si o disputa privind o inregistrare video. Contracandidatul sau din PSD, Mircea Geoana, este un fost ministru de externe si fost ambasador la Washington.

"Multi oameni au senzatia ca Romania se afla pe marginea prapastiei", spune Nigel Rendell, economist la RBC Capital Markets, potrivit NewsIn. Economia Romaniei s-ar putea clatina daca nu se obtine un rezultat bun al alegerilor si daca nu va fi format un guvern destul de repede, subliniaza expertul.

Votul va reprezenta un pivot pentru schimbarea directiei economiei romanesti de la cea mai grava recesiune de dupa caderea comunismului, subliniaza WSJ, precizand ca noul presedinte va numi premierul, va putea influenta politica executivului si va avea dreptul sa dizolve Parlamentul.

Cea mai presanta sarcina a viitorului guvern va fi sa negocieze conditiile bugetului cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Uniunea Europeana, care impreuna au acordat Romaniei un credit de 20 de miliarde de euro, pentru a preveni o criza la balantei de plati. FMI a amanat insa virarea urmatoarelor transe din imprumut pana dupa alegeri, cand vrea ca noul guvern sa implementeze un program de schimbari economice si fiscale.

In luna iulie, UE a criticat parlamentarii romani pentru ca sunt prea "blanzi" in ceea ce priveste mita, in conditiile in care, potrivit clasamentului Transparency International, Romania este cea mai corupta tara din UE, urmata de Bulgaria si Grecia.

Romania a avut de suferit mai mult decat majoritatea vecinilor sai de pe urma crizei economice. Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 7,1% in trimestul al III-lea al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor anuntate de Guvern. FMI se asteapta ca deficitul bugetar din acest an sa atinga pana la 7,8% din PIB, de aproape trei ori mai mult decat nivelul de 3%, pe care UE il considera sanatos.

Basescu, sustinut de Partidul Liberal-Democrat, a castigat la diferenta mica alegerile prezidentiale din 2004 pe baza promisiunii de a accelera implementarea politicilor economice orientate spre piata si de a lupta impotriva coruptiei. Dar de atunci, norocul sau s-a schimbat. Episodul care i-a subminat cel mai mult sansele l-a reprezentat publicarea, saptamana trecuta, a unor imagini in care pare sa loveasca peste fata un baiat in varsta de 10 ani. Presedintele sustine ca inregistrarea este trucata.

Geoana a negat orice implicare in acest dosar si a depus eforturi pentru a minimaliza o serie de cereri ale unor reprezentanti de stanga privind blocarea unor cereri ale FMI, precum reduceri importante de personal in randul bugetarilor. "Nu vom pune in pericol imprumutul FMI. (...) Nu sunt un continuator al Partidului Comunist", a dar el asigurari intr-un interviu. Geoana a subliniat, insa, ca schimbarile trebuie facute cu prudenta: "Riscul tulburarilor sociale este foarte prezent".

FMI cere ca bugetul pentru anul 2010 - care nu poate fi trasat fara un guvern - sa permita reducerea deficitului la sub 6% din PIB. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a avertizat deja ca o crestere a taxelor pare din ce in ce mai de neevitat, iar experti din Ministerul de Finante au inceput sa simuleze efectele unei cresteri a Taxei pe Valoare Adaugata (TVA).

Potrivit celui mai recent sondaj INSOMAR, presedintele Basescu se afla cu 8% in urma lui Geoana in intentiile de vot ale romanilor, cea mai mare diferenta din cursul acestei campanii, pe care luna trecuta parea ca o va castiga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.