Klaus Johannis, nesigur pe stabilitatea guvernamentala, vrea ca in primele sase luni de mandate la sefia Guvernului sa-si pastreze si postul de primar in Sibiu.

Iohannis a declarat ca nu este nevoie de o modificare a legii pentru a-si putea pastra postul de edil timp de sase luni dupa numirea in functia de premir, pentru ca Legea 161/2003 are un articol care prevede exact situatia aceasta, transmite NewsIn.

"Puteti sa intrebati un jurist sau un specialist. Este interesant ca anumiti jurnalisti s-au grabit sa spuna ca nu exista, pentru ca asa ar fi spus niste specialisti care nu sunt nominalizati. Exista prevedere. Legea 161 din 2003, la articolul 100 cu 1 prevede exact astfel de situatii", a afirmat Johannis.

Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, prevede, la articolul 100, indice 1, ca: "In mod exceptional, pentru persoanele numite, potrivit legii, de presedintele Romaniei, de catre Parlament, la propunerea acestuia, sau de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, birourile permanente ale Camerelor, in sedinta comuna, pot aproba, la sesizarea presedintelui Romaniei, indeplinirea in continuare a functiei care a generat cazul de incompatibilitate, daca un interes public impune aceasta".

Calea de scapare pentru Johannis

Primarul Sibiului crede ca structura de guvern propusa de PSD-PNL are sanse de reusita. "Am spus-o si luni, inca nu a incercat nimeni o asfel de constructie in Romania, un Guvern politic cu un premier independent, in general in lume se incearca foarte rar astfel de combinatii. Or, intr-o democratie tanara cum este a noastra, sigur este un proiect foarte interesant, eu cred in el, are sanse de reusita, dar nimeni nu poate sa garanteze ca functioneaza", a afirmat primarul Sibiului.

El a mai spus ca, in cazul in care, dupa cateva luni, isi vor da seama ca acest proiect nu functioneaza, i se pare "un lucru natural sa existe o cale de iesire" care sa nu produca crize secundare, afirmand ca, daca ar demisiona de la Primarie pentru a merge in Guvern si, dupa trei luni, ar pleca, Sibiul ar fi aruncat intr-o campanie electorala care ar consuma si nervi si bani.

"In cazul in care, dupa un timp relativ scurt, de cateva luni de zile, ne dam seama ca nu functioneaza, mi se pare un lucru natural sa existe o cale de iesire care nu produce noi crize secundare. Sigur as putea sa demisionez de la Primarie si sa merg la Guvern si, dupa trei luni de zile, sa plec de acolo. Sibiul ar fi aruncat intr-o campanie electorala care ar consuma si nervi si bani si alte resurse si eu m-as intoarce sa privesc de la distanta ce se intampla in Sibiu, in conditiile in care am fost votat, totusi, de peste 80% dintre sibieni", a spus Johannis.

"Cred ca sansa de esec a unui posibil Guvern condus de mine este mica, dar cred ca este bine sa tinem cont si de acesta varianta. Eu ma concentrez, sincer, mai mult pe varianta ce ar trebui facut ca sa reuseasca acest proiect si mai putin pe varianta de iesire de aici", a adaugat primarul Sibiului.

Intrebat ce anume ar fi pentru el de neacceptat, astfel incat sa revina la Sibiu ca primar, Johannis a raspuns: "Daca intreaga constructie nu functioneaza, sigur voi pleca de acolo. Or ce inseamna sa nu functioneze: sa nu putem rezolva problemele cu care se confrunta tara sau sa apara divergente ireconciliabile, de exemplu intre partidele care ma sustin", a spus el.

In ceea ce priveste posibilitatea de a se inscrie intr-un partid politic, tinand cont ca FDGR e o organizatie etnica, Klaus Johannis a spus ca nu se pune aceasta problema.

Geoana e de acord

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca primarul Klaus Johannis da dovada de "un mod de a trata responsabil si prudent" situatia atunci cand solicita sa poata detine in paralel, pentru sase luni, si functia de primar si pe cea de premier.

"Este vorba de instinct de conservare", a spus Geoana la postul public de radio, subliniind totodata ca primarul Johannis nu are avea de ce sa se teama pentru ca acordul PSD cu PNL este unul solid.

"Este un mod de a trata responsabil si prudent o astfel de situatie", a mai spus Geoana despre garantia pe care a cerut-o Klaus Johannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.