Lupta impotriva coruptiei, inca imperfecta, potrivit Comisiei Europene, va reprezenta un dosar-test pentru viitorul presedinte roman si viitorul sau guvern, intr-o tara unde procesele fostilor ministri se impotmolesc, comenteaza AFP.

Bucurestiul este supus inca unui control din partea Bruxelles-ului, care nu a ezitat sa sanctioneze lipsa de progres a Bulgariei, tara invecinata Romaniei, prin inghetarea de fonduri.

Potrivit clasamentului pentru 2009 al organizatiei neguvernamentale Transparency International (TI), Romania este perceputa drept unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana, alaturi de Grecia si Bulgaria.

In iulie, Bruxelles-ul a criticat "semnalele contradictorii trimise de Parlamentul roman privind seriozitatea angajamentului sau de a sustine eforturile autoritatilor pentru urmarirea coruptiei la nivel inalt", in urma reticentelor alesilor de a ridica imunitatea unora dintre colegii lor.

Insa au fost inregistrate progrese semnificative de la caderea comunismului, in urma cu 20 de ani, afirma CE si experti intrebati de AFP. "Exista in prezent un Parchet specializat in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt (DNA-n.red.), care functioneaza", explica un diplomat. "In mod clar au existat progrese", da asigurari Stefanie Ricardo Roos, directoarea programului pentru un stat de drept din cadrul fundatiei Konrad Adenauer pentru Europa de Sud-Est, subliniind ca urmaririle in justitie lansate au dat tonul privind ceea ce este acceptabil si ce nu. "Nu am fi indraznit niciodata sa ne imaginam, in urma cu cinci ani, ca oameni importanti pot fi urmariti in justitie", aminteste Laura Stefan, coordonatoarea programului anticoruptie al ONG-ului Societata Academica din Romania (SAR).

Potrivit NewsIn, din 2005, circa 620 de persoane - magistrati, directori de companii publice, primari - anchetati de DNA au fost condamnati definitiv, iar 21 de parlamentari si de fosti ministri au fost trimisi in instanta. Printre ei se numara si fostul premier Adrian Nastase, in prezent presedinte al Consiliului National al Partidului Social-Democrat (PSD), acuzat de santaj, trafic de influenta si luare de mita.

Dar aceste ultime cazuri "necesita mai mult timp pentru a fi judecate decat altele, spune purtatoarea de cuvant a DNA Livia Saplacan. "Dintre aceste 21 de dosare, numai doua au dus la condamnari in prima instanta, iar o persoana a fost achitata. La restul, procesul nu a avut inca loc", a adaugat ea.

Posibilitatile de a suspenda procesul din cauza unei "exceptii de neconstitutionalitate" au dus la amanari inacceptabile pentru Bruxelles, care si-a exprimat uimirea ca dosare transmise tribunalelor din 2006 de DNA nu au dus inca la proces.

Reprezentantul TI in Romania, Victor Alistar, subliniaza pe langa reformele din justitie, necesitatea de a aduce mai multa transparenta in sistemul achizitiilor publice, o sursa importanta de coruptie.

Care dintre cei doi candidati va raspunde mai bine provocarilor? Presedintele in exercitiu de centru-dreapta, Traian Basescu, a sustinut reformele care permit urmarirea in justitie mai usor a politicienilor suspectati de coruptie, apreciaza experti. Dar altii critica faptul ca si partidul sau a fost implicat in scandaluri si il acuza de politizarea justitiei.

Si rivalul sau, Mircea Geoana, liderului unui partid in care se afla numeroase persoane puse sub acuzare pentru coruptie, este privit cu indoiala. "Sub conducerea sa, partidul sau s-a opus tuturor propunerilor noastre anticoruptie. Va trebui sa dea un semnal clar ca lupta anticoruptie va continua, daca va fi presedinte", apreciaza Alina Mungiu, presedintele SAR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.