Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti, la Timisoara, cu ocazia semnarii Pactului cu PNTCD-Aripa Sarbu si PNL, ca dupa 20 de ani de la caderea regimului comunist romanii pot trece peste "dezbinarea trecutului" si pot "inchide un capitol dureros al istoriei, legat de comunism" prin iertare.

Geoana a facut apel la o discutie pe care a avut-o pe cand era ambasador in SUA cu Nelson Mandela pentru a justifica "documentul semnat, de reconciliere nationala" intre PSD, PNL si PNTCD-Aripa Sarbu. "L -am intrebat: <<Cum ati facut, domnule presedinte, in Africa de Sud>>, dupa decenii de Apartheid, dupa 29 de ani de inchisoare pe care Mandela le-a petrecut in timpul dominatiei albe in Africa de Sud.<<Cum sa facem noi, romanii?>> l-am intrebat, pentru ca si noi suntem sfasiati de dezbinarea trecutului si de absenta unui mod de a inchide un capitol dureros al istoriei noastre, legat de comunism, legat de lucrurile care s-au petrecut in aceasta perioada. Si mi-a spus Nelson Mandela: <<Tanarul meu prieten, inainte sa condamni, trebuie sa fii pregatit sa ierti>>. Astazi se inchide un ciclu de 20 de ani, Romania este astazi libera sa mearga inainte pentru urmatorii 20 de ani, ca natiune democratica si libera", a spus Geoana.

Geoana a precizat ca liderii celor trei formatiuni se afla in fata unui moment de istorie, metionand ca nu exagereaza cand spune acest lucru. "Pentru ca cine si-ar fi inchipuit, in urma, poate, cu cativa ani de zile, sau numai saptamani in urma, ca un grup atat de divers de lideri se pot reuni in jurul unui proiect comun. Cred ca aceasta fotografie de aici, din Timisoara, de unde a plecat Revolutia romana, reprezinta un simbol, ca tara noastra si poporul roman au gasit si gasesc in momente dificile taria de a ne aduna, lideri si cetateni obisnuiti, si sa incercam sa depasim un moment atat de complicat pentru tara", a justificat Geoana.

Liderul PSD a mai sustinut ca dupa 6 decembrie va "pune punct scandalului politic". "Dupa 6 decembrie incepem sa construim impreuna. Aceasta echipa nu este o echipa conjuncturala, suntem aici oameni care credem profund in valorile democratiei de tip occidental, suntem aici oameni cu sensibilitati ideologice diferite, dar suntem in primul rand oameni care recunosc interesul national al acestei tari", a mai declarat Geoana, citat de NewsIn.

Dupa ce liderul PNTCD, Radu Sarbu, a spus ca p revederile protocolului au fost aprobate de fostul lider taranist, Corneliu Coposu, insa acesta nu a gasit interlocutorii de partea celalalta necesari reconcilierii nationale, Geoana a tinut sa aduca aminte de momentul 1995 al intalnirii de la Snagov.

"Sunt bucuros ca ne aflam astazi (ieri, n. red) toti la Timisoara, iar pentru cei care s-au aratat atat de orbi in partizanatul lor pentru domnul Basescu incat sa ne culpabilizeze pentru prezenta noastra azi (ieri, n. red) la Timisoara, vreau sa spun un singur lucru: daca am fi aplicat Proclamatia de la Timisoara si punctul 8, in principal, al Proclamatiei de la Timisoara, acum 20 de ani, am fi fost departe. Daca am aplica acum punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, nici Radu Sarbu, nici Gheorghe Ciuhandu, nici Mircea Geoana, nici eu, nici Klaus Johannis n-ar trebui sa plecam din politica. Stiti cine ar trebui sa plece din politica daca am aplica punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara: Traian Basescu. Va pleca oricum fara aplicarea Proclamatiei de la Timisoara prin votul romanilor peste cateva zile", a afirmat presedintele PNL, Crin Antonescu.

Antonescu a amintit de acordul incheiat intre PNL si PNTCD-Aripa Sarbu si a salutat documentul de reconciliere intre PNTCD si PSD. "Salutam spiritul lui (al acordului PNTCD-Aripa Sarbu si PSD - n.r.) si as dori sa remarc faptul ca asta inseamna pluralism. Pluralismul inseamna diferente mari, asa cum sunt si intre noi, liberali si social-democrati, diferente fundamentale, diferente care raman, dar inseamna un minimum acceptat, convenit de noi toti, care inseamna democratie, care inseamna pluralism, care inseamna separatia puterilor in stat, care inseamna rolul institutiilor de la presedinte la Parlament", a afirmat liderul liberal.

Potrivit lui Antonescu, 1 decembrie 2009 reprezinta "una din zilele cele mai frumoase" din activitatea sa politica, "pentru ca, la 20 de ani de la Revolutia din 1989 se intampla, de Ziua Nationala, la Timisoara, cateva gesturi politice semnificative, destinate a marca simbolic sfarsitul tranzitiei, sfarsitul dezordinii, al confuziei". Liberalul a afirmat ca evenimentul de la Timisoara inseamna "trecerea spre o perioada in care ce am dorit acum 20 de ani si de atunci incoace sa poata fi indeplinit".

Crin Antonescu a criticat ultimii cinci ani, precum si "confuzia, pericolul, ofensiva populista de cea mai joasa speta a presedintelui actual si a sustinatorilor sai" . "Putem foarte bine, din punct de vedere politic, sa fim competitori, stanga, dreapta, putem foarte bine sa facem aliante politice atunci cind nevoile tarii o cer, putem sa ne alternam la putere, dar trebuie sa fie cateva lucruri care sa fie convenite pentru prezent, pentru viitor si despre trecut si in sensul acesta referirea pe care impreuna, cele doua mari partide (PSD si PNTCD-Aripa Sarbu - n.r.), au facut-o la lucruri dramatice de dinainte de '89 si de la inceputul anilor '90 este de salutat si o salut si eu cu toata bucuria si cu tot respectul", a continuat Antonescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.