Consiliul National al Audiovizualului a amendat, luni, patru posturi de televiziune, pentru difuzarea repetata a imaginilor in care presedintele Traian Basescu ar fi lovit un copil, fara a proteja drepturile minorului, incalcand astfel legislatia cu privire la protectia copiilor.

CNA a sactionat cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 20.000 de lei posturile Antena 3, Realitatea TV, B1 TV si OTV, in urma primirii a 13 reclamatii cu privire la difuzarea acestor imagini, venite de la cetateni, plus o reclamatie de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Potrivit reclamatiei ANPDC, posturile de televiziune au difuzat in mod excesiv imaginile explicite cu privire la copil, fara sa fi avut in prealabil un acord scris din partea reprezentantilor legali ai minorului. Reprezentantii ANPDC au motivat, in sesizare, ca ceea ce au facut televiziunile prin difuzarea repetata a acestor imagini reprezzinta un abuz asupra copilului, transmite NewsIn.

Postul de televiziune OTV a fost amendat cu suma de 20.000 de lei nu doar pentru ca a difuzat repetat imaginile, ci si pentru ca, atunci cand copilul din imagini a intervenit in direct, moderatorul si invitatii l-au chestionat cu privire la aspecte asupra carora nu avea discernamantul de a se pronunta (cu cine voteaza, daca filmul este adevarat sau trucat). Moderatorul a continuat interviul cu baiatul, desi acesta a spus clar ca nu mai vrea sa fie implicat, unii invitati lansand chiar acuzatii la adresa acestuia.

Membrii CNA au luat decizia de a amenda cu cate 5.000 de lei posturile Antena 3, Realitatea TV si B1TV, tot pentru difuzarea repetata a imaginilor respective, fara a blura chipul copilului pentru a-i proteja identitatea.

Postul de televiziune Antena 3 a fost sanctionat pentru difuzarea repetata a imaginilor in care Traian Basescu se presupune ca ar fi lovit un copil, dar si pentru ca in cadrul unei emisiunii moderate de Gabriela Vranceanu Firea, Corneliu Vadim Tudor l-a acuzat pe Traian Basescu ca isi bate sotia, fara ca moderatoarea sa fi intervenit.

Antena 3 a mai primit inca o amenda, de 5.000 de lei, pentru difuzarea repetata a unui spot anti-Basescu, care nu era asumat de niciun partid sau candidat la presedintie, incalcand astfel decizia privind desfasurarea campaniei electorale.

Televiziunile au continuat sa difuzeze imaginile respective, chiar daca si familia copilului si chiar acesta au intervenit in direct in emisiunile Antena 3 si Realitatea TV, cerand sa se inceteze difuzarea imaginilor. In ciuda dorintei familiei si a copilului, televiziunile au continuat difuzarea imaginile, netinand seama de interesul superior al copilului.

In afara difuzarii repetate a imaginilor, postul Realitatea TV a fost amendat pentru ca a dezvaluit, inca din prima seara a difuzarii imaginilor, joi, numele copilului, neprotejand astfel identitatea acestuia. Postul B1TV a fost amendat, la randul sau, pentru difuzarea repetata a imaginilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.