Presedintele Traian Basescu vorbeste despre vizita lui Mircea Geoana la Moscova, despre cariera politica a fiicei sale si despre sustinerea Elenei Udrea, intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

  • Romania libera: De ce ati avut nevoie de doua ore pentru a spune ca nu l-ati lovit pe copilul din inregistrarea video?
  • Traian Basescu: Nu vreau sa va dau un raspuns care sa para ridicol, dar mie mi-au aratat filmul pe un ecran de camera destul de mic. Eu port doua feluri de ochelari: acestia pentru citit si acestia pentru distanta. N-aveam la mine ochelarii de distanta, sa-i pun imediat pe nas. Eu, de fapt, n-am vazut nimic de pe camera.
  • Romania libera: Ati spus ca informatiile referitoare la vizita lui Mircea Geoana la Moscova au fost furnizate presei de liberali, dar ca si dvs. stiati unele amanunte. Ce a facut liderul PSD in cele doua vizite secrete pe care le-a facut in Rusia?
  • Traian Basescu: Nu puteam sa nu stiu, era vorba despre vicepresedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), aici serviciile secrete aveau o treaba: cand al doilea om in stat pleaca incognito si are intalniri la Moscova, nu se poate sa nu stii, ca sef al statului. Va pot spune doar ca Mircea Geoana a incercat sa-si cumpere prin angajamente viitoare sustinerea factorilor de influenta rusesti de pe teritoriul Romaniei.
  • Romania libera: A promis privatizarea Romgaz?
  • Traian Basescu: A putut sa avanseze foarte multe, inclusiv privatizarea Romgaz. Romania se vinde usor. La fel ca celelalte contracte care au avut loc in perioada guvernarii PSD. Primeste in schimb sustinere politica, sustinerea factorilor de influenta rusesti pe care ii vedem la televiziuni. Nu sunt greu de identificat.
  • Romania libera: Va pare rau ca nu ati descurajat-o pe fiica dvs. sa intre in politica?
  • Traian Basescu: Ce sa mai spun acum, s-a dus… Asta mica a stat dupa mine prin toate campaniile, a crescut la partid. Am impiedicat-o rand pe rand sa candideze la Consiliul General al Capitalei si la alegerile parlamentare, dar acum n-am putut sa negociez decat sa nu mearga pe lista PDL.
  • Romania libera: Ati pierdut multi sustinatori pe seama carierei politice a fiicei dvs.?
  • Traian Basescu: Cred ca da; si atunci, si cand s-a facut alianta de guvernare PSD-PDL.
  • Romania libera: Va pare rau ca ati incurajat-o prea mult pe Elena Udrea, se putea face guvernul si fara ea?
  • Traian Basescu: Da, fara nici o problema, nimeni nu-i de neinlocuit.
  • Romania libera: Sunteti multumit de felul in care v-au sustinut in aceasta campanie asa-numitii baroni ai PDL: Blaga, Videanu, Berceanu?
  • Traian Basescu: Au facut ce-au putut, erau si ministri in functie si mai aveau si cate un minister ca interimari…
  • Romania libera: Multi oameni care nu l-ar vota pe Geoana se indoiesc si ca dvs. ati putea traversa criza economica fara riscul unor complicatii politice.
  • Traian Basescu: Va asigur ca a doua zi dupa alegeri va fi o deplina stabilitate, fiindca toate partidele vor sa fie la guvernare. Acum au o problema: vor sa se excluda unul pe altul. Pe data de 7 decembrie voi putea fi extrem de selectiv, ca va fi imbulzeala.
  • Romania libera: De ce ar trebui sa va voteze pe dvs. simpatizantii lui Crin Antonescu?
  • Traian Basescu: Cred ca au multe motive: electoratul liberal a vrut accesul la istoria comunismului, sub mandatul meu s-au deschis arhivele Securitatii, apoi, din punct de vedere economic, gandesc ca si ei sau poate chiar mai liberal decat unii dintre ei. Eu am fost initiatorul cotei unice in programul Aliantei D.A. din 2004, eu am fost cel care a propus comasarea numarului de taxe si neimpozitarea profitului reinvestit, iar PSD a acceptat aceste propuneri acum, cand a guvernat cu PDL.
  • Romania libera: La 20 de ani de la caderea comunismului, partidele s-au reformat si modernizat. De ce ar fi rau ca Romania sa fie condusa de Mircea Geoana?
  • Traian Basescu: Pentru ca in realitate n-ar fi condusa de Mircea Geoana. Acum, la 20 de ani de la caderea comunismului, vom proba daca Brucan a avut dreptate. Geoana e cel care spune ca va aduce liniste, eu sunt cel care sustine ca va aduce procesul de reformare a statului. Nereforma statului inseamna liniste, nimeni nu va fi suparat. Reformarea statului se va face cu zbucium, cu opozitie, cu dispute, dar romanii pot sa aleaga varianta mea sau intoarcerea in trecut, fiindca in spatele lui Geoana se afla marii profitori ai tranzitiei - Voiculescu nu poate spune de unde-i vine averea, Patriciu e dator cu 700 milioane euro statului roman, profitor al terenurilor petrolifere din Libia, pe care le-a primit de la Nastase, Vantu vrea si el liniste pentru banii pe care i-a furat prin rambursari ilegale de TVA. Tot aici sunt Ion Iliescu, Marian Vanghelie, sforarul Hrebenciuc, Varujan Vosganian, si el sustinut financiar de Sorin Ovidiu Vantu. Un stat reformat nu le mai permite acestora sa profite. Acum ei sunt flamanzi ca n-au mai mancat nimic de cinci ani si vor sa se intoarca la liniste fiindca asteapta privatizarea Romgaz, a minelor de sare, a Transelectrica…

Cititi restul interviului aici.


Basescu: Stiu zvonurile ca n-o mai duc, dar am analizele perfecte!

Basescu a vorbit su cu Gazeta Sporturilor despre sanatatea sa, avand in vedere ca s-a spus despre el in mass-media inclusiv ca ar fi bolnav, Basescu a aratat ca isi face controlul medicat obligatoriu si ca este perfect sanatos. "Nu avem reguli privind sanatatea presedintelui. Am stabilit eu la inceput de mandat, impeuna cu institutiile abilitate, aceasta regula: control medical la fiecare sase luni. Si, la mine, controlul medical nu se limiteaza doar la analizele de singe. Dureaza si doua zile. Trec prin toate aparatele cu care este echipat Spitalul Militar. Se verifica si traseul venelor, nu stiu cum se numeste. Nu mai vorbim la creier, unde se uita daca nu a aparut vreun cheag sau orice altceva. Problema s-a pus daca sa le facem publice. Decizia tuturor a fost: cita vreme legea nu cere sa le facem publice, mai bine nu le prezentam, pentru ca oricum vor stirni o dezbatere daca sint sau nu adevarate", a spus Basescu.

Presedintele a subliniat ca a facut ultimele analize chiar inainte de campanie si ca sunt perfecte. "Stiu ca s-a spus: <<uita-te la el, e transpirat, are diabet>>. Stiu zvonurile ca sint pe moarte, ca n-o mai duc… Dar am fost si la alti presedinti de stat si am inteles ca inclusiv despre ei se spune asta. Ne-am obisnuit. Am analize perfecte!", a spus seful statului amuzat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.