Mircea Geoana vorbeste despre stabilitate in familie si in politica, victorii colective si infrangeri individuale, intr-un interviu acordat Q Magazine.

  • Q Magazine: Ati vandut vreo functie in guvernul pe care l-ati facut cu PD-L? Asa spun fostii dvs. parteneri de guvernare!
  • Mircea Geoana: Ei spun multe. Si sunt in stare sa spuna orice. Poate ca vanzarea de functii este o practica frecventa in PD-L. Stiti cum e... hotii striga hotii.
  • Q Magazine: Domnule Geoana, cu cativa ani in urma ati pus umarul discret, dar cu forta, la eliminarea lui Adrian Nastase. V-ati gandit vreodata ca vi s-ar putea intampla si dvs. o debarcare similara?
  • Mircea Geoana: Este un capitol in legendele politice romanesti. Daca ar fi fost asa, va asigur ca nu as fi avut o buna colaborare cu Adrian Nastase, asa cum am in realitate. Cat despre functia de presedinte PSD... Ma astept ca intr-o zi sa nu mai fiu presedintele PSD. Iar acea zi va fi in momentul in care voi depune juramantul ca presedinte al Romaniei.
  • Q Magazine: Stiu, chiar mie mi-ati declarat cu trei ani in urma: „Ma vor schimba in 2009!", cand se tot vehicula debarcarea dvs. Stiti c-ati avut dreptate, desi nu credeam atunci! Nu credea nimeni! Multe voci sustin ca, daca veti ajunge presedinte, veti avea o atitudine impecabila si ca, in ciuda a ceea ce se speculeaza acum, nu veti incuraja niciun grup de interese pe langa dumneavoastra. Totusi, va simtiti dator fata de anumiti oameni? V-au sprijinit unii in speranta unor ulterioare avantaje? Ati avut sentimentul acesta?
  • Mircea Geoana: Voi fi un presedinte echilibrat si echidistant. Nu sunt dator fata de nimeni, pentru ca niciodata nu am primit ceva fara munca. M-am luptat si am muncit pe vremea cand eram ambasador in SUA, pe vremea cand eram ministru de Externe si ca presedinte al PSD. Stiu ce inseamna si sacrificiul, si noptile nedormite, si competitia. Mai mult, am incurajat tot timpul performanta si in minister si la partid. Ca presedinte voi face acelasi lucru.
  • Q Magazine: Cand veti incepe dvs. insiva un razboi cu presa? Pentru ca stiti, imediat ce veti ajunge presedinte, ea nu va va mai menaja deloc!
  • Mircea Geoana: Pe mine presa m-a ajutat in toata activitatea mea profesionala. Intr-adevar, nu m-a menajat nici ca presedinte al PSD si nu ma astept sa ma menajeze ca presedinte al Romaniei. Dar un presedinte este obligat sa poarte alte razboaie, nu cu presa. Trebuie sa se lupte pentru a scoate tara din criza, pentru locurile de munca, pentru a asigura tinerilor o casa si pentru a sprijini tinerele familii. Am avut de ajuns cinci ani un presedinte telespectator si comentator. Nu a scapat niciun forum si nicio emisiune. Eu cred ca presedintele tarii trebuie sa se ocupe de lucruri cu adevarat importante, nu de lupte cu jurnalistii.
  • Q Magazine: De ce ar trebui sa va votam pe dvs. si nu pe Traian Basescu?
  • Mircea Geoana: Pentru ca Romania merita un nou inceput. Pentru ca trebuie sa punem punct scandalului din ultimii cinci ani. Romanii au obosit dupa cinci ani de dezbinare si vor ca politicienii sa munceasca mai mult. Propun alaturi de Crin Antonescu un proiect serios si stabil si un Guvern competent, condus de Klaus Iohannis. Pe 6 decembrie vom fi la o rascruce de drumuri. Vom avea in fata un drum al crizei si scandalului, si unul al stabilitatii si competentei. Am incredere ca romanii vor alege calea cea buna.
  • Q Magazine: Cum ati ajuns la un consens cu Crin Antonescu?
  • Mircea Geoana: Doi oameni care cred in valorile democratiei pot ajunge repede la un numitor comun, mai ales cand il cunoastem foarte bine pe actualul presedinte si stim ca este capabil de excese periculoase. Crin Antonescu a facut un gest intelept si a actionat responsabil. Pentru acest lucru i-am multumit si l-am asigurat ca va avea in persoana mea un partener de incredere. Acordul semnat intre noi si PNL reprezinta un nou inceput in politica romaneasca. Alaturi de Klaus Iohannis si Crin Antonescu reprezint o noua generatie si un nou mod de a face politica. Sunt foarte increzator in acest proiect.
  • Q Magazine: Care sunt primele 3 masuri economice pe care ar trebui sa le adopte viitorul Guvern?
  • Mircea Geoana: Le veti auzi de la Klaus Iohannis pana la 25 decembrie. Pentru mine, directiile sunt clare: locuri de munca, agricultura, sprijin pentru pensionari si pentru familiile tinere.

Cititi restul interviului in
Q-Magazine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.