Partidul lui Geoana prefera deocamdata sa ramina in opozitie si sa se purifice. Alegerile ar insemna regresul la o situatie interna cu probleme multiple.

PSD nu isi revenise nici ieri din socul provocat de anuntarea anticipatelor. Pentru a treia oara saptamina aceasta, PSD a organizat o conferinta de presa prin care sa-si exprime ingrijorarea ca anticipatele conduc la aminarea integrarii in UE.

In realitate, PSD ar face orice ca sa nu se intoarca la popor. Principalul motiv este acela ca noua echipa de conducere nu s-a sudat, iar adversitatile sint doar sub sedative. "Penitenta opozitiei nu e un lucru rau pentru partidul pe care il conduc. E bine sa treaca o perioada in care PSD sa se purifice. Sa venim cu forte proaspete, cu oameni care sa nu fie suspectati de coruptie sau de imoralitate", a declarat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana.

Pentru a evita anticipatele, el a reiterat intentia de a avea o consultare cu toate partidele in incercarea de a forma un guvern stabil. Doar cind "anticipatele ajung singura optiune", PSD va intra in campania electorala. In acest sens, Geoana le-a solicitat tuturor liderilor de organizatii "sa isi intrerupa complet perioada de vacanta".

PSD ar putea apela si la grenade expirate

Intrarea intr-o lupta electorala ar insemna pentru PSD sa inchida ochii la adversitatile interne. In aceasta directie, partidul lui Geoana are de rezolvat mai multe probleme. Una dintre cele mai mari o reprezinta relatia cu Ion Iliescu, mai ales ca acesta a avertizat ca sint sanse sa paraseasca partidul. Noua conducere a PSD, cea care i-a provocat atita nemultumire fostului presedinte, va trebui sa-l curteze intens sa nu plece din partid.

Deocamdata, liderii PSD nu sint hotariti sa-i ceara mai mult. "Vom folosi tot armamentul din dotare, toti oamenii credibili. Si domnul Iliescu are un rol in aceasta echipa", a declarat prudent Geoana.

Pentru a evita razboiul, se cade la pace cu listele

Chiar daca nu sint de asteptat confruntari fatise, in subterane, sefii de grupuri din PSD se vor presa unii pe alti pentru pozitii pe listele de candidati. Perdantii Congresului vor agita din nou chestiunea Iliescu, nu atit pentru a-l readuce in fruntea partidului, acest lucru fiind prematur, cit mai ales pentru a obtine locuri eligibile.

Listele reprezinta a doua problema a PSD. In mod normal, ar trebui organizate alegeri interne. Aceasta operatiune poate antrena partidul in noi dispute interne, au atras atentia Victor Ponta si Rovana Plumb, propunind ca listele sa ramina ca in toamna trecuta. Alti lideri ai partidului isi fac calculul ca e un moment oportun pentru a mai scapa de anumite persoane care sifoneaza imaginea partidului si se declara pentru alegeri preliminare. Potrivit presedintelui PSD, in acest moment nu exista o decizie cu privire la liste.

Aliantele electorale, privite chioris

In ceea ce priveste strategia electorala, dupa ce s-a ars cu Voiculescu, PSD este reticient la aliantele electorale. "Exista o puternica preferinta din partea organizatiilor noastre ca PSD sa merga singur in alegeri si sa nu mai ducem in circa oameni care apoi isi schimba optiunile politice", a precizat Mircea Geoana. El nu a exclus totusi posibilitatea incheierii unor intelegeri in special cu "partidele mici de stinga".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.