Devine tot mai clar ca anticipatele bat la usa. Liberalii si democratii au votat deja, cu o larga majoritate, in forurile de conducere politica, aceasta decizie.

Celelalte partide parlamentare sustin ca sunt pregatite pentru a prelua puterea sau, macar, pentru a avea un rezultat mai bun decat cel obtinut in alegerile generale din 2004. Formatiunile politice extraparlamentare pot avea, in context, sansa de a trece pragul si de a reveni, fie si prin aliante politice, in forul legislativ.

Pana vom afla, cu certitudine, daca si cand vom avea anticipate, daca si in ce proportie partidele politice se vor afla pe tabla de sah a viitorului Parlament, trebuie sa plecam de la ceea ce avem: Dorinta presedintelui Basescu de a declansa alegeri anticipate; posibila intelegere, condamnata de surse din actuala coalitie de guvernamant, privind o punere de acord intre presedinte si PSD via Curtea Constitutionala, intelegere menita sa satisfaca decizia presedintelui de a scapa de conservatori, pe de o parte, si de a-l aduce pe Theodor Stolojan la Palatul Victoria, ca premier, pe de alta parte. Asistam si la o tradare? Care ar fi autorul?

1. Basescu l-ar putea trada pe Tariceanu. Noul premier, acelasi Calin Popescu Tariceanu, cade de doua ori, prin votul negativ al Parlamentului, si ajungem la anticipate. Pe final de campanie, apare un sondaj in care presedintele PNL este sifonat rau, Basescu invoca bilele negre acumulate de acesta si da semnalul pentru noul premier: Theodor Stolojan.

2. Tariceanu l-ar putea trada pe Basescu. Premierul accepta sa mai scoata o data castanele din foc, pentru Alianta. Cere votul Parlamentului, in aceeasi formula guvernamentala, dar nu intruneste sufragiile parlamentarilor. E fortat, ulterior, sa faca un nou guvern, dar da replica: Rupe protocolul Aliantei si formeaza un guvern, de tehnocrati, sustinut de social-democratii lui Mircea Geoana. Noua echipa poate trece de Parlament, situatie in care Traian Basescu poate fi izolat la Cotroceni, avand drept partener de dialog un guvern in opozitie. Anticipatele risca sa ramana istorie.

3. Democratii i-ar putea trada pe liberali. Dupa doua esecuri consecutive ale "noului" guvern Tariceanu in Parlament,democratii, sub bagheta Cotrocenilor, rup protocolul Aliantei si numesc un premier democrat, de exemplu pe Vasile Blaga. Blaga intra in Parlament cu echipa lui guvernamentala si, de teama pierderii privilegiilor, alesii suie in pod animozitatile, acceptand de nevoie noul executiv. Nimeni nu mai cere anticipate, iar Vasile Blaga guverneaza minoritar, dupa modelul cabinetului Vacaroiu.

4. Liberalii i-ar putea trada pe democratii. Suparati pe imixtiunile presedintelui si pe faptul ca PD a luat cam des caimacul, inclusiv in sondaje, liberalii rup protocolul cu democratii. Daca Tariceanu nu mai este dorit de presedinte, nici ei nu-l doresc pe "bunul sau prieten Stolo". Asa ca il propun pe Gheorghe Flutur, un liberal sadea, cu o buna prestanta, care ar putea strange si voturile multor social-democrati. Cabinetul Flutur este investit si guverneaza, fara a se mai impune anticipatele.

5. Basescu ar putea trada Alianta. Eventuala suparare a presedintelui, legata de faptul ca, desi democratii nu misca in front, liberalii nu-l vor pe Stolojan, ci tot pe Tariceanu premier (dovada votul majoritar acordat, in acest sens, in forul politic suprem al partidului), precum si existenta unei posibile intelegeri a presedintelui cu PSD, Basescu il numeste premier pe Stolojan, iar acesta isi face o echipa PD-PSD, care cu greu ar putea pica in Parlament. Adio anticipate. Traiasca guvernul!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.