Primari versus parlamentari? Ardeleni contra bucuresteni? Sau cite putin din fiecare? PD isi alege astazi conducerea.

In umbra anticipatelor, democratii se reunesc astazi pentru a-si desemna conducerea, adica cei 10 vicepresedinti, cei 14 secretari executivi si secretarul general care il vor secunda pe presedintele Emil Boc. Daca pentru postul de secretar general, a treia functie de putere din PD, candideaza numai ministrul Administratiei, Vasile Blaga, pe celelalte posturi este mare inghesu-iala: 23 de aspiranti la vicepresedintie si 60 de potentiali secretari executivi.

Partid al primarilorsau al parlamentarilor

Repartizarea teritoriala a candidatilor la vicepresedintie nu este uniforma. Printre cei inscrisi in cursa figureaza 10 parlamentari, 7 reprezentanti ai administratiei locale si 4 ai administratiei centrale. Parlamentarii care aspira la un loc in esalonul secund sint Cezar Preda, deputat, presedintele PD Buzau, Cristian Radulescu, deputat de Vaslui si de asemenea presedinte de organizatie, Radu Berceanu, senator de Dolj, seful democratilor bistriteni, deputatul Ioan Oltean, deputatul de Mehedinti Mihai Stanisoara, parlamentarii bucuresteni Romeo Raicu, Cornelia Cazacu si Anca Boagiu, precum si senatorul de Sibiu Nicolae Neagu. Dintre ministri, candideaza vicepremierul Gheorghe Seculici si ministrii Gheorghe Barbu si Sulfina Barbu.

Dupa ce PD s-a definit drept "partidul primarilor" prin cooptarea in fruntea sa a edilului Clujului, Emil Boc, secundat de bucuresteanul Adriean Videanu, democratii din administratia locala au dat navala la functii. Multi dintre ei sint si lideri de filiale. Isi incearca norocul astazi Sorin Frunzaverde - presedintele CJ Caras-Severin, omologul sau din Timis, Constantin Ostaficiuc, Gheorghe Pogea - consilier la Hunedoara si apropiat al presedintelui executiv Adriean Videanu, primarul sectorului 3, Liviu Negoita, primarul de Alba, Mircea Hava, cel al Oradei, Petru Filip, si brasoveanul George Scripcaru. Mai candideaza si avocatul Corneliu Turianu.

Ardeal versus Muntenia

Ca distributie geografica, cei mai multi candidati provin din Muntenia: noua, dintre care opt sint bucuresteni, iar unul buzoian. Urmeaza Ardealul, cu opt candidati. Moldova, ca provincie istorica majora, este cel mai slab reprezentata, cu numai doi candidati, la acelasi nivel cu Banatul si Oltenia. Femeile si pensionarii au reprezentare la nivel de candidati. Din 23 de candidati, numai trei reprezinta sexul frumos. Candideaza si Ioan Nastea, presedintele organizatiei de pensionari democrati.

Posibilii cistigatori

Cel mai probabil, noua conducere a PD va arata dupa cum urmeaza. Cei zece vicepresedinti vor fi Sorin Frunzaverde, Anca Boagiu, Radu Berceanu, Gheorghe Barbu, Mihai Stanisoara, Cristian Preda, Mircea Hava, Petru Filip, Cristian Radulescu, Constantin Ostaficiuc. Dintre cei 60 de candidati la posturile de secretari executivi, norocosii se pare ca vor fi: Dan Cirlan, Radu Dragus, Stelian Dutu, Gheorghe Falca, Silvian Ionescu, Corin Lunganu, Marian Marinescu, Laurentiu Mironescu, Nicolae Neagu, Romeo Raicu, Bogdan Panait, Gheorghe Scripcaru, Mircea Toader si Jean Vraciu. Unii dintre aspiranti, pentru mai multa siguranta, au candidat nu numai pentru vicepresedintia PD, ci si pentru posturile de secretari executivi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.