Consiliul national pentru combaterea discriminarii (CNCD) il acuza pe vicepresedintele PNL, Ludovic Orban de disciminare prin declaratii cu caracter ofensiv la adresa romilor si a altor categorii sociale din Romania.
Totul a pornit de la o declaratie electorala a liderului PNL care suna cam asa: "Eu as rezuma asa: cine voteaza cu Basescu, alcoolici, tiganii [...] prostituatele, probabil, desi ma indoiesc ca prostituatele vor vota cu Basescu, avand in vedere cum arata".

Coalitia Antidiscriminare considera ca promovarea in spatiul public, in special de catre un personaj politic important precum este Ludovic Orban, a unei atitudini jignitoare ce lezeaza dreptul la demnitate al unor categorii de cetateni este de natura a confirma stereotipiile si de a incuraja la sentimente de respingere si chiar ura, ce perpetueaza comportamnete discriminatorii fata de acestea.

O asemenea pozitie, exprimata public, constituie in opinia membrilor coalitiei, o incalcare flagranta a Ordonantei 137/2007 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, drept care s-a decis inaintarea unei plangeri catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Coalitia apreciaza, totodata, ca statura publica a lui Ludovic Orban - fost ministru si vicepresedinte al unui important partid parlamentar - constituie o circumstanta agravanta a faptei prin forta de influentare a opiniei publice pe care o genereaza.

Coalitia Antidiscriminare isi manifesta ingrijorarea cu privire la recurenta accentuata a adresarilor discriminatorii la adresa unor categorii sociale, totodata grupuri vulnerabile, si fata de atitudinea rasista a unor personalitati reprezentative ale clasei politice din Romania, in perfect contratimp cu statutul de stat membru al Uniunii Europene al tarii noastre, si cu mult clamatul <<model de functionare a relatilor interetnice din Romania>>”, transmite un comunicat al CNCD.

Incalcari similare ale legilor antidiscriminare si ale valorilor UE au fost comise in ultimii doi ani de alti politicieni cu functii de reprezentare in diferite momente, cum ar fi Adrian Cioroianu, Vasile Dancu, Radu Mazare, Calin Popescu-Tariceanu si, nu in ultimul rand, de presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.