Sarcina celor 17.986.039 de alegatori chemati duminica la vot va fi mult mai simpla decat in turul intai. Ei vor primi acum un singur buletin de vot, cu patru pagini, pe pagina doi fiind trecut numele celor doi candidati ramasi in competitia pentru functia de presedinte al Romaniei: Adrian Nastase si Traian Basescu. Potrivit hotararii Biroului Electoral Central (BEC), dreptunghiul in care este inscris numele lui Nastase este in partea superioara a paginii, iar cel al lui Basescu in partea de jos. Cele 17.559 de sectii de votare se vor deschide duminica la ora 7 si se vor inchide la ora 21, fara a exista posibilitatea prelungirii procesului. Pentru a vota este nevoie de buletin sau carte de identitate - in unele situatii speciale putand fi utilizat si pasaportul - iar studentii si elevii care isi vor exercita acest drept la sectiile special constituite pentru ei vor trebui sa prezinte si carnetul de student sau elev.

Cartile de alegator sunt - si la acest tur de scrutin - inutile, BEC emitand o hotarare in care insista ca ele nu vor fi utilizate. Intr-o cabina de vot nu are dreptul sa intre decat o singura persoana, exceptie facand cei care au nevoie de ajutor fizic. Asemenea situatii trebuie insa acceptate de presedintele sectiei de votare. Stampila se va aplica in interiorul dreptunghiului cu numele candidatului, dar votul nu se anuleaza daca se depaseste cadrul acestuia. Dupa vot, pe buletin sau pasaport se aplica o stampila pe care scrie "Votat", iar pe spatele cartilor de identitate se aplica un timbru autocolant - care, teoretic, nu ar trebui sa se dezlipeasca. Fata de turul intai al alegerilor, principala schimbare decisa de Biroul Electoral Central se refera la posibilitatea de a vota a celor aflati in afara localitatii de domiciliu.

Acestia nu vor mai putea sa-si exercite acest drept la orice sectie din orasul pe care-l tranziteaza, ci doar la cele special amenajate pentru ei. Potrivit informatiilor furnizate de Asociatia Pro Democratia - care a insistat ca BEC sa puna astfel capat turismului electoral - vor fi circa 58 de astfel de sectii, infiintate in zona garilor si aerogarilor. Cetatenii care tranziteaza Capitala, de exemplu, vor putea vota doar la Gara de Nord, desi, la primul tur aceasta sectie a fost supraaglomerata. Urna mobila - utilizata in exces la referendumul pentru aprobarea Constitutiei - nu va putea fi utilizata decat la cererea scrisa a acelor persoane care, din motive medicale, nu se pot deplasa. Urna va fi insotita de doua persoane din sectia de votare. Pentru cei aproximativ 250.000 de cetateni romani aflati oficial in strainatate, exista 142 de sectii amenajate, in principal, la ambasadele si consulatele din exteriorul tarii.

La primul tur, acestea au fost extrem de solicitate si au existat persoane care, datorita cozilor, nu au reusit sa voteze pana la ora 21, cand se inchid si aceste sectii. Infractiunea cea mai frecvent semnalata la primul tur a fost votul multiplu. In Teleorman, de exemplu, Alianta D.A. a depistat circa 1000 de persoane care au votat de mai multe ori, iar la Suceava aceasta practica a fost utilizata de un candidat al Aliantei pentru functia de senator. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani. Acum doua zile, Asociatia Pro Democratia a atras atentia ca si utilizarea, de catre formatiunile care-i sustin pe cei doi combatanti ramasi in competitie, a unor echipe care sa mobilizeze alegatorii in ziua votului, cand campania este interzisa, constituie o infractiune.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.