Seful statului a spus ca daca el, ca initiator, nu ar promova referendumul pentru unicameral, cetatenii nu ar sti despre acest demers, cu atat mai mult cu cat bugetul de stat nu a alocat "nici macar un leu" pentru promovare, lucru pe care l-a apreciat ca incorect.
Prezent intr-o emisiune la Realitatea FM, Basescu a fost intrebat de ce sunt atat de asemanatoare afisele sale electorale si cele in care promoveaza referendumul pentru unicameral cu maxim 300 de parlamentari. "Pai pentru un motiv simplu: pentru ca eu am initiat referendumul si pentru ca in afara de PDL toate partidele sunt impotriva desfasurarii acestui referendum. Si ati vazut si votul din Parlament, in care au refuzat un vot pozitiv pentru desfasurarea referendumului. Asta inseamna ca daca eu nu as promova referendumul, ca initiator, nu l-ar mai promova nimeni, nu s-ar sti despre el, cu atat mai mult cu cat bugetul de stat nu a alocat nici macar un leu pentru promovarea referendumului si trebuie sa va spun ca mi se pare incorect", a explicat, joi, Traian Basescu, conform NewsIn.

Seful statului a aratat ca nu ii convine ca se introduce confuzie pentru unii dintre romani, prin suprapunerea mesajelor de campanie cu cele care privesc referendumul, dar ca trebuie sa promoveze aceasta tema, in situatia in care Guvernul nu a alocat nici un leu pentru promovarea referendumului, iar partidele politice nu vor sa vorbeasca despre acesta.

"Altfel nu s-ar sti despre referendum si nici despre obiectivul acestui referendum. Mi-am asumat acest risc, de a promova referendumul din 22 noiembrie", a spus Basescu, precizand ca acest referendum i-ar fi adus avantaje electorale daca l-ar fi pus pe 6 decembrie, odata cu turul al doilea. "Un avantaj ar fi fost daca il puneam pe 6 decembrie. Din moment ce avem 12 candidati plus Traian Basescu nu cred ca asta creeaza un avantaj. Ar fi fost incorect daca il puneam pentru data de 6 decembrie. Si cred ca ar fi fost mai incorect daca il puneam la o data la care trebuia sa organizam referendumul cu toate costurile unui referendum, de peste 20 de milioane de euro", a precizat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca daca referendumul ar fi validat, este obligatoriu sa se declanseze reforma institutionala, precizand ca de la inceputul anului viitor, daca obtine un nou mandat, va incepe sa lucreze in acest sens.

In mai multe judete precum Iasi, Cluj, Dolj, Covasna, Suceava, PNL sau PSD, dupa caz, au cerut birourilor electorale judetene indepartarea afiselor care il infatiseaza pe Traian Basescu indemnand electoratul sa mearga la referendum. Cele doua partide au acuzat ca se incalca legea 370/2004, privind alegerea presedintelui Romaniei. Pana acum, BEJ Iasi si Dolj au decis inlaturarea afiselor, decizii contestate de PDL, alte birouri electorale urmand in zilele urmatoare sa decida daca dispun aceleasi masuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.