Putin ne mai desparte de decizia Parlamentului de investire sau nu a Cabinetului Croitoru, dar premierul desemnat nu prea pare sa aiba sanse de reusita.
Cele trei partide aliate PSD, PNL si UDMR sustin in continuare ca vor da votul negativ pentru Guvernul Croitoru, obigandu-l astfel pe presedintele Basescu sa desemneze un alt premier, preferabil in persoana lui Klaus Johannis.


UDMR se tine de cuvant


Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ca parlamentarii formatiunii sale vor da un "vot negativ" miercuri Cabinetului Croitoru, respectandu-si astfel intelegerea facuta cu PSD si PNL pentru sustinerea lui Klaus Johannis pentru postul de premier. "In continuare respectam intelegerea facuta cu celelalte partide si sustinem propunerea comuna privindu-l pe domnul Klaus Johannis. (...) Daca presedintele tarii ar fi acceptat propunerea noastra, atunci demult am avea un Guvern condus de domnul Klaus Johannis", a precizat liderul UDMR.

Marko a mai spus ca in opinia sa "o decizie rationala si logica ar fi fost din partea domnului Lucian Croitoru sa-si retraga propunerea si sa-si inapoieze mandatul primit de la domnul presedinte". "Fiindca, dupa dezbaterile in comisii si dupa ce din anumite considerente politice bineinteles, numai doi candidati pentru functiile de ministru au primit un vot pozitiv, si restul persoanelor au primit un vot negativ, in mod firesc ar fi trebuit sa-si retraga domnul Croitoru propunerea. Acest vot in comisiile de specialitate este un aviz consultativ, dar in acelasi timp oglindeste optiunea partidelor. Practic majoritatea din comisiile de specialitate este identica cu majoritatea din Parlamentul Romaniei", a mai sustinut liderul UDMR.


Sperante false?


Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu sustine ca este posibil ca Executivul Croitoru sa primeasca votul favorabil al Parlamentului, in ciuda atitudinii de pana acum a partidelor din opozitie, transmite NewsIn. In sustinerea afirmatiei sale, Adriean Videanu a dat exemplu faptul ca presedintele PSD, Mircea Geoana, a facut apel la partidele politice pentru aprobarea bugetului pe 2010 pana la inceputul lui decembrie, inaintea datei la care delegatia Fondului Monetar International va realiza o noua evaluare a economiei romanesti. "Nu stiu cat a constientizat domnul Geoana, dar Fondul Monetar International a spus-o verde in fata: neaprobarea bugetului de stat pana la data de 17 decembrie va pune in imposibilitate boardul de la Washington de a aproba eliberarea transei din decembrie. Va fi imposibil. De aceea e posibil ca dincolo de atitudinea politica din ultima vreme, Guvernul Croitoru sa treaca", a spus Videanu.


"Nu au de ales"

Prim-vicepresedintele PDL a scos la iveala "santajul" pe care presedintele si partidul sau il pun la cale in cazul in care Cabinetul Croitoru nu va trece de Parlament. Videanu a declarat ca presedintele Traian Basescu va desemna un alt premier imediat ce cabinetul propus de Lucian Croitoru va fi respins si a lasat sa se inteleaga ca acesta va fi investit, pentru ca parlamentarii nu doresc sa se ajunga la dizolvarea Parlamentului. "Dar daca nu trece, as intreba, retoric, ce face Parlamentul la cel de-al doilea cabinet? E o dilema majora pentru ca pesedintele, in opinia mea, va desemna cat mai rapid cel de-al doilea premier, iar caderea a doua guverne in interval de 60 de zile, conform Constitutiei, creeaza premisele ca dupa validare, noul presedinte sa dizolve Parlamentul. Oare credeti ca parlamentarii vor dori dizolvarea Parlamentului? Ma tem ca nu!", a subliniat Videanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.