Comisia juridica a Senatului a finalizat, ieri, dezbaterea pe fond a proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, informeaza Rompres. Unul dintre articolele adoptate de comisie prevede ca statul garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul de a-si exprima consimtamantul in limba materna la incheierea casatoriei in fata ofiterului starii civile.

Conform unei alte prevederi, organizatiile si asociatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale au dreptul de a infiinta, organiza si asigura functionarea unitatilor si institutiilor de invatamant particulare in limba materna, unitati si institutii care, in conditiile legii, pot beneficia de subventii din bugetul de stat sau bugetele locale.

Un alt articol prevede ca modificarile deliberate in compozitia demografica a zonei locuite de o minoritate nationala, in detrimentul acesteia, sunt interzise. De asemenea, limitele geografice ale unitatilor administrativ-teritoriale, precum si ale circumscriptiilor electorale trebuie sa faciliteze reprezentarea echitabila a minoritatilor nationale, se mai stipuleaza in proiectul de lege.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.