Recomandarea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, privind modificarea legislatiei romanesti in ceea ce priveste serviciile secrete, a fost primita favorabil de mediul politic romanesc. Politicienii romani, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, au fost de acord ca legile care reglementeaza functionarea serviciilor secrete din Romania trebuie modificate si modernizate, pentru a fi armonizate cu legislatia europeana din domeniu. Reprezentantii clasei politice au spus, tot la unison, ca discutiile despre constituirea Comunitatii Nationale de Informatii vor constitui cel mai bun prilej pentru a actualiza legislatia, care oricum trebuie modificata datorita aparitiei CNI.

Un roman la CEDO

Recomandarea Consiliului de Ministri a aparut ca urmare a unui proces castigat de un cetatean roman impotriva Romaniei, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). In 1995, Aurel Rotaru a facut o plangere impotriva statului roman, invocand incalcarea dreptului la respectarea vietii private si a altor drepturi.

Pe scurt, intr-un proces pe care Aurel Rotaru il avea in Romania, impotriva Ministerului de Interne, a Ministerului Apararii Nationale si a Directiei de Munca Vaslui, Ministerul de Interne a facut uz, ca dovada, de un inscris provenit de la SRI, din care reiesea ca Rotaru ar fi fost legionar. Ulterior, s-a dovedit ca afirmatia era falsa. Imediat, Aurel Rotaru a dat in judecata SRI cerand daune si distrugerea dosarului cu privire la falsul sau trecut legionar.

Dupa decizia CEDO, statul roman este obligat sa-i plateasca petentului suma de 50.000 franci francezi ca daune morale. Luand in considerare decizia CEDO, Comitetul de Ministri al CEDO a emis, marti, o rezolutie provizorie care semnaleaza faptul ca legislatia romaneasca nu reglementeaza strict limitele care trebuie respectate de autoritati in strangerea, inregistrarea si arhivarea informatiilor privind siguranta nationala.

Politicienii romani considera rezolutia justificata

Senatorul liberal Radu Stroe, presedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru supravegherea SRI, considera ca rezolutia este justificata. "Reformarea serviciilor secrete, pe care o vom legifera, inseamna si revizuirea atributiilor lor. Trebuie sa fie obligate prin lege ca, in toate cazurile cand datele pe care le strang nu privesc siguranta nationala, sa fie distruse", ne-a declarat el.

"Aceasta rezolutie este indreptatita si serioasa. Chiar daca nu are caracter obligatoriu, valoarea sa politica este foarte mare, pentru ca porneste de la practica europeana", ne-a declarat senatorul PSD George Maior, presedintele Comisie de aparare din Senat. El a spus ca, la nivel de partid, un grup de experti va face o analiza a recomandarii si ca, foarte probabil, va fi amendat proiectul de modificare a Legii SRI, la care Maior este coautor, pentru a cuprinde si recomandarile din rezolutie.

Presedintele comisiei omonime din Camera Deputatilor, democratul Mihai Stanisoara, a fost de acord ca rezolutia este importanta. El a spus ca reformarea legislatiei in domeniul serviciilor secrete va fi facuta o data cu realizarea comunitatii de informatii. "Mai exista si alte aspecte ale legislatiei din domeniu care trebuie modificate, pentru a fi in armonie cu practica europeana si pentru a respecta drepturile omului", a mai spus deputatul PD.

Moment oportun

Recomandarile Comitetului de Ministri apar intr-un moment-cheie. Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de la inceputul mandatului ca dupa sase luni va face o evaluare a serviciilor secrete si va opera ulterior schimbarile ce se impun. Or, zilele acestea termenul expira, iar presedintele trebuie sa ia o decizie in acest sens. Cu ajutorul recomandarilor europene, Basescu poate impune mai usor transformarile preconizate si reforma serviciilor de informatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.