Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a dat seama in ceasul al doisprezecelea ca singura solutie pentru iesirea din criza creata de respingerea reformei justitiei de catre Curtea Constitutionala este declansarea alegerilor anticipate.

"Votul popular este cel care va decide daca Romania vrea sa mearga in continuare pe reforma justitiei sau vrem sa mentinem acelasi sistem ticalosit, o Curte Constitutionala care este dominata politic de fostul partid aflat la putere si care incearca prin toate mijloacele sa-si apere privilegiile".

Premierul Tariceanu s-a referit in principal la problema justitiei, chestiune de ultima ora, cu toate ca in timp a devenit evident ca Alianta nu reusise sa preia de facto puterea, existand astfel riscul reeditarii istoriei nevrotice a Conventiei Democrate. Rezistenta structurilor pesediste din justitie, reclamata de mai multe ori de Monica Macovei, si adusa in declaratia de demisie si de Tariceanu, este insa prezenta la toate nivelurile institutiilor publice. PSD-ul nu ajunsese nici macar in plan secund.

Premierul Tariceanu afirma ca este sustinut in demersul sau de liderii coalitiei, lucru care se va vedea insa doar in parlament. Potrivit Constitutiei, legislativul trebuie sa respinga de doua ori cabinetul, numai atunci se pot declansa alegeri anticipate. Alianta nu poate miza in acest moment decat pe o solidaritate de beton in interior, si eventual pe voturile UDMR, formatiune care obisnuieste sa-si respecte promisiunile.

PRM este direct interesat de anticipate, deoarece a pierdut 15 parlamenatari, dar tinind cont de oscilatiile lui Vadim si de faptul ca pana acum a votat mereu alaturi de PSD, lucrurile sunt discutabile. Cat despre PC, motivele pentru care ar putea dori anticipatele sint direct proprotionale cu scorul din sondaje, undeva in jur de 1%. Asa incat daca negocierile nu vor fi cu adevarat abile si nu vor functiona traditionalele aranjamente parlamentare, e posibil sa asistam doar la un joc de glezne. Cert este ca momentul pentru anticipate a fost ratat la inceputul anului prin refuzurile repetate ale liberalilor. Nu este exclus acum ca ei sa plateasca pentru timpul pierdut.

Demisia guvernului si, implicit, declansarea alegerilor anticipate au fost decise de fapt de PD. Proaspetii populari i-au spus premierului inca de miercuri seara, intr-o intalnire la sediul din Modrogan, ca sunt decisi sa-si retraga ministrii. Reactia lui Tariceanu a fost mai mult decat ezitanta, lucru previzibil, tinand cont ca acum doua zile declara "ca nu e momentul pentru alegeri anticipate". Ca sa nu mai discutam de opozitia acerba a liberalilor.

Dar situatia creata era limpede: Tariceanu nu putea conduce un guvern din care lipseau aliatii la guvernare. Insusi presedintele Traian Basescu i-a comunicat acelasi lucru miercuri noapte, la Cotroceni: daca nu demisioneaza singur, va fi obligat la acest gest de retragerea ministrilor democrati. Strans cu usa, premierul a acceptat realitatea, cu toate ca lipsea elementul cel mai important: acceptul propriului partid.

Ieri dimineata, sedinta Biroului Permanent al PNL nu a fost una linistita, glasuri revoltate s-au ridicat impotriva demisiei si a organizarii anticipatelor, pentru care acum Tariceanu pleda. A primat grija pentru propriile fotolii, de parlamentar sau de ministru, dar si ingrijorarea ca scrutinul le va fi defavorabil. Discutiile au degenerat, dar acel "grup al tinerilor fara experienta" de care vorbea Valeriu Stoica a avut un cuvant greu de spus.

Unul care a inclinat balanta in favoarea demisiei Cabinetului. Cristian Boureanu, liderul tineretului liberal, a sustinut puternic ideea declansarii alegerilor anticipate, primind o mana de ajutor din partea lui Ionut Popescu (a carui remaniere era oricum pe teava) si a lui Gheorghe Flutur. Cam contre coeur, liberalii au luat decizia, iar premierul, insotit de Mona Musca, Bogdan Olteanu si Gheorghe Flutur, a plecat spre Palatul Cotroceni, unde s-au pus la punct detaliile. Nu fara a se incerca inainte o amanare a deciziei. Fara succes, presedintele fiind decis sa forteze anticipatele, considerand momentul drept o oportunitate. Discutiile au fost de durata, peste cinci ore, si s-au pus la punct toate detaliile. Sedinta de guvern a fost doar o formalitate, dupa care a urmat anuntul.

Anticipate pe muchie de cutit

Intrebarea care se ridica acum este in ce masura declansarea alegerilor anticipate are sorti de izbanda. PSD in mod evident nu are nici un interes sa se prezinte din nou in fata electoratului, sondajele de opinie fiindu-i nefavorabile, iar la capitolul imagine stand mult mai prost, din cauza scadalurilor de tip Hayssam si mineriada in care a fost implicat. Dovada si reactia furibunda la aflarea stirii demisiei guvernului.

Conservatorii lui Voiculescu au toate sansele sa ramana pe dinafara parlamentului, singura solutie fiind incheierea unei aliante, fie cu PD, pe chestie de afiliere la curentul popular, fie cu mai vechiul partener, PSD. In aceste conditii, singurii care isi pot da consimtamantul pentru anticipate sunt: PRM, cu aripa disidenta Ciontu cu tot, si UDMR. Pe Corneliu Vadim Tudor insa nu se poate miza, oscilatiile lui fiind de ordin medical, ca dovada ca a declarat ca doreste nu numai alegeri parlamentare, ci si prezidentiale.

Si in ce priveste UDMR lucrurile sunt discutabile, problemele cu gruparea radicala a lui Tokes accentuandu-se, fiind posibil ca de data aceasta ea sa reuseasca sa candideze, ceea ce ar imparti voturile electoratului. Aritmetica parlamentara este pe margine de cutit, asa incat nu este exclus ca un viitor Cabinet sa beneficieze de votul de investitura pentru evitarea alegerilor. Pe de alta parte, in momentul de fata, la Cotroceni, si nu numai, se cauta solutii la limita Constitutiei, prin care sa se evite procedurile standard.

De ce e nevoie de alegeri anticipate

Reformele promise de Alianta PNL-PD nu pot fi puse in aplicare fara o majoritate confortabila in parlament. Presedintele Basescu a sugerat acest lucru imediat dupa formarea guvernului, atentionand atunci si asupra "solutiei imorale care este PUR" si asupra necesitatii unui scrutin anticipat. Liberalii in frunte cu premierul Tariceanu au inteles sau au fost obligati sa inteleaga acest lucru abia dupa sapte luni, cand s-au lovit de rezistenta Curtii Constitutionale.

In favoarea unui scrutin anticipat erau de la bun inceput nu doar argumente de ordin practic sau moral, ci si motivatii ce tin de legitimitatea actualului parlament, fiindca alegerile de la 28 noiembrie 2004 s-au desfasurat pe fondul unor neregularitati. Potrivit specialistilor, rezultatele alegerilor au fost fraudate cu pana la cinci procente. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) confirmand aceste nereguli in februarie.

Dar dincolo de faptul ca unele decizii ale legislativului puteau fi puse sub semnul intrebarii, pornind chiar de la faptul ca existau suspiciuni in privinta reprezentativitatii unor partide, Cabinetul Tariceanu se sprijinea pe o majoritate instabila, care nu i-a permis sa faca transformari de profunzime. Marja de manevra a Aliantei PNL-PD este foarte mica, mai ales in parlament, unde cu ajutorul umanistilor deveniti conservatori si UDMR se distanteaza greu de opozitie.

Aritmetica arata ca la Senat diferenta dintre putere si opozitie este de doar trei voturi, iar la Camera Deputatilor poate oscila intre 15 si 20 de voturi, dat fiind grupul independentilor format din opt persoane, dintre care trei dezertate din randul Partidului Democrat. In plus, Partidul Conservator nu este un partener de incredere, o demonstreaza coabitarea umanistilor cu PSD in circa 10 consilii judetene, sustinerea acordata reprezentantilor PSD, Nastase si Vacaroiu pentru presedintia celor doua Camere, declaratia fostului premier privind existenta unui protocol parlamentar secret intre PSD si PUR si, nu in ultimul rand, politica editoriala de subminare a presedintelui Basescu, promovata de trustul fondat de Dan Voiculescu, liderul umanistilor.

Alegerile anticipate erau inca de la inceputul anului singura solutie de iesire a Romaniei din tranzitia intarziata, inclusiv prin spargerea monopolurilor de toate felurile aflate la indemana grupurilor de interese subterane, care continua sa faca jocuri economice si politice pe picior mare. Premierul Tariceanu a refuzat cu obstinatie aceasta solutie o data cu proiectul fuziunii PNL cu PD.

Acest refuz a amanat castigarea intregii puteri de catre Alianta, care putea avea deja o majoritate confortabila in parlament si implicit ar putea duce la intarzierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Pe valul increderii pe care o avea, imediat dupa alegeri, Alianta ar fi avut inclusiv posibilitatea de a schimba Constitutia in asa fel incat Curtea Constitutionala, care prin cei sapte judecatori numiti acolo de PSD, sa poata fi la randul ei schimbata si plasata in afara jocurilor politice.

Corneliu Ciontu: "Vom privi ca niste spectatori!"

"Este dreptul fiecarei aliante politice si partid politic de a decide in acest sens. Cei din Alianta spera, probabil, ca in urma alegerilor anticipate sa rezolve problema majoritatii fragile. Ramane insa de vazut cum vor ajunge la declansarea acestor alegeri, pentru ca trebuie depasite toate procedurile prevazute de lege, care vor trebui sa fie digerate de populatie. Noi nu vom face altceva decat sa asteptam, vom privi ca niste spectatori!".

D-ale lui Vadim

PRM vrea si prezidentiale anticipate

Aflat in drum spre mare, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, ne-a declarat: "Ma bucur ca acest guvern de adunatura a fost luat de viitura - ca sa fac o poezie in stilul lui Tariceanu. In decembrie 2004, anticipam ca "patrulaterul negru" nu va rezista pana la Paste, pentru ca nu are solutii economice si nici macar o platforma doctrinara comuna. M-am inselat cu numai doua luni. Este impropriu sa se spuna ca guvernul a demisionat - guvernul a cazut, avand in vedere ca decizia Curtii Constitutionale echivaleaza cu trecerea motiunii de cenzura a opozitiei.

Am spus ca ma bucur, in primul rand, pentru ca acesta era un guvern nerusinat, de multimilionari in dolari, la o tara din ce in ce mai saraca. Este momentul ca si Traian Basescu sa plece, intrucat el se afla in incapacitate de a conduce. Plastic vorbind, "Circul Basescu" trebuie sa-si inchida portile, fiindca nu mai are autorizatie de functionare. In concluzie, PRM solicita nu numai alegeri parlamentare anticipate, ci si alegeri prezidentiale!".

Cristian Preda: "Orice amanare este nefericita"

Analistul Cristian Preda crede ca scrutinul nu va trebui amanat pana in toamna, ci organizat in limita termenului constitutional: "Cred ca vor fi organizate alegeri anticipate si sper sa se organizeze cat mai repede, in aceasta clipa orice amanare este nefericita. Este la fel de nefericita ca si blocajul produs de Curtea Constitutionala. Si cred ca nu ar trebui amanat pentru toamna, ci ar trebui facut in limita termenelor constitutionale, adica in trei saptamani".

Cristian Pirvulescu: "Exista posibilitatea ca un alt guvern sa fie investit"

"Alegerile anticipate raman ipotetice, pentru ca parlamentarii vor hotari daca se vor organiza alegeri anticipate sau nu. Exista o procedura constitutionala care este destul de laborioasa. Daca vor fi alegeri anticipate, acestea trebuie vazute undeva spre toamna. In orice caz, o sesiune extraordinara a parlamentului devine obligatorie. Stim ca fata de alegerile anticipate au existat reticente serioase in sanul coalitiei.

Cred ca au fost niste negocieri si astept ca aceste solutii sa devina din ce in ce mai palpabile. Faptul ca Alianta va merge asa cum s-a stabilit inseamna ca se vor mentine procentele care au fost stabilite prin protocolul din 2003 si pe baza caruia au participat la alegerile din 2004. In ceea ce priveste celelalte partide, imi este foarte greu sa ma pronunt in momentul de fata. Partidul Conservator se afla in dificultate daca nu gaseste o solutie politica. Am sesizat o nota discordanta in ceea ce priveste declaratiile PC.

Alegerile anticipate presupun un anume curs constitutional. El nu poate fi schimbat. Exista posibilitatea ca votul de investitura sa apara, si atunci alegerile anticipate nu mai exista. Eu nu vad nici o alta solutie in afara de aceasta: de a supune votului parlamentului investitura guvernului".

Anticipatele, o procedura greoaie

Aritmetica parlamentara decide

Urmatorul pas dupa demisia premierului Tariceanu trebuie facut de seful statului care, conform articolului 103 alin. 1 din Constitutie, va desemna un nou premier care sa formeze guvernul, in urma consultarii partidelor reprezentate in parlament. Articolul 103, aliniatul 2 din Constitutie prevede ca, in termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru functia de prim-ministru sa ceara votul de incredere al parlamentului asupra programului si a intregii liste a guvernului.

Conform aceluiasi articol, programul si lista guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar parlamentul acorda incredere guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Dar, pentru a se ajunge la anticipate, adica la dizolvarea parlamentului de catre presedintele Basescu, este necesar ca legislativul sa fi respins doua solicitari de investitura a guvernului. Respingerea se face prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, ceea ce presupune ca partidele din opozitie (PSD si PRM) sa voteze impotriva executivului, in cazul in care UDMR si Partidul Conservator nu vor anticipate. In plus, va fi nevoie ca macar o parte a parlamentarilor formatiunilor politice care vor propune ministri sa voteze impotriva lor.

Emil Boc, presedintele Partidului Democrat

Partidul Democrat a hotarat demararea procedurilor interne in vederea organizarii de alegeri anticipate. Consiliul National de Coordonare care va avea loc sambata va decide asupra acestei chestiuni. Emil Boc, presedintele PD, a declarat ieri ca organizarea scrutinului inainte de termen este esentiala, deoarece prin respingerea legilor justitiei au fost compromise atat procesul de reforma, cat si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

El a mentionat ca Alianta doreste sa realizeze reforma, dar in conditiile in care exista forte ostile acestui proces - PSD si Curtea Constitutionala -, singura solutie este intoarcerea la popor. "Am fost votati sa facem reforma", a subliniat liderul democrat, precizand ca fara o reforma reala in sistemul judiciar nu pot exista rezultate nici in lupta impotriva coruptiei. Presedintele PD a mai mentionat ca PNL si PD vor merge impreuna la alegeri, respectand astfel protocolul Aliantei.

In loc de nastase!!!

Mircea Geoana: "Basescu reinstaureaza dictatura!"

"PSD considera ca evenimentele politice de astazi sunt punctul culminant al unui plan bine pus la punct de preluare a puterii absolute de catre Traian Basescu. In sase luni de zile au fost numai sacrificii, numai crize pe care populatia le-a suportat, pacalita de una dintre fetele lui Traian Basescu. In acest timp, Guvernul Aliantei a tras tara in jos, a fost o marioneta folosita in planul dictatorial al actualului presedinte. Acum se foloseste artificial de rezolutia Curtii Constitutionale pentru a hotari declansarea alegerilor anticipate.

Prin aceasta decizie, Traian Basescu devine vinovatul principal, iar membrii coalitiei complici la un atentat la interesul national. E mai putin important ca Traian Basescu a sacrificat guvernul si ideologia partidului care l-a propulsat la putere. E ingrozitor insa ca sacrifica 22 milioane de romani, ca pune in pericol integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Partidul Social Democrat nu se teme de alegeri anticipate, se teme de slabirea democratiei si de instaurarea dictaturii lui Traian Basescu".

Liberalii, siliti sa accepte anticipatele

Liberalii au tinut-o ieri in sedinta dupa sedinta, dupa consultarile dintre Calin Popescu Tariceanu si partenerii democrati. Chiar daca discutiile din cadrul Biroului Permanent Central, convocat la primele ore ale diminetii, au condus la ideea ca PNL trebuie sa accepte ideea anticipatelor, unii membri ai partidului nu erau deloc incantati de o astfel de decizie politica. Liderii organizatiilor PNL asteptau la Palatul Parlamentului ca premierul sa vina la sedinta Delegatiei Permanente, forul abilitat sa ia decizia finala referitoare la demisia guvernului.

In timp ce unii liberali, precum deputatul Cristian Boureanu, declarau ca nu mai pot fi evitate alegerile, altii au avut rezerve pana in ultima clipa, cand Tariceanu a anuntat de la Palatul Victoria ca s-a cazut deja de acord. Ludovic Orban comenta suparat ca liberalii nu trebuia sa cedeze indiferent de circumstantele create de hotararea Curtii Constitutionale privind pachetul de reforma a justitiei si proprietatile. Potrivit unor surse liberale, mai multi membri ai Delegatiei spuneau ca Tariceanu nu avea mandat sa accepte anticipatele si aveau de gand sa-l traga la raspundere in cadrul sedintei. Este evident ca o parte dintre opozantii alegerilor erau chiar parlamentari care se tem ca nu vor mai figura pe viitoarele liste electorale.

Liberalii ies in pierdere

Liderii PNL au confirmat insa faptul ca intelegerea dintre PNL si PD privind ponderea celor doua formatiuni pe liste va fi la paritate, schimbandu-se astfel raportul de forte in defavoarea liberalilor. Ei aveau un mic avantaj anul trecut, protocolul stabilind un raport de 1,3 la 1 pentru PNL. Liderul filialei Prahova, Dinu Patriciu, a venit si el la Delegatia Permanenta, insa a refuzat sa comenteze decizia referitoare la declansarea scrutinului inainte de termen.

"Nu comentez ca nu ma pricep", a replicat Patriciu, cel care anul trecut propunea PNL formarea unei aliante cu PSD exact in momentul in care se negocia formarea unei majoritati parlamentare. In schimb, apropiatii lui Tariceanu sustineau teza potrivit careia "intoarcerea la popor" era singura solutie pentru a iesi din situatia creata. Ministrul Bogdan Olteanu a precizat ca nu crede ca premierul care va fi propus sa fie validat de parlament, pentru ca nu exista majoritatea necesara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.