Presedintele Traian Basescu a declarat, cu prilejul lansarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniu, ca "exista o furie de autoflagelare publica" atunci cand se vorbeste de valorile romanesti si a aratat ca documentul Comisei este si o masura a respectului pentru propria istorie.
"Coincidenta face ca acest raport sa vina exact dupa un discurs in Parlament, in care, printre altele, vorbeam de nevoia de a ne face mai bine cunoscuti in Europa, dar si in interiorul tarii, avand in vedere ca exista o furie de autoflagelare publica atunci cand vorbim de valorile noastre si foarte multi, mai ales tineri, care probabil au invatat foarte putin la scoala despre tara lor, propaga dispretul pentru valorile romanesti, pentru ce inseamna Romania, pentru mandria de a fi roman si asa mai departe", a declarat seful statului, care a vorbit in repetate randuri, in ultimele zile, despre cei care isi denigreaza, la televizor, propria tara.

Astfel, a aratat Basescu, Raportul Comisiei prezidentiale reprezinta, pe langa dimensiunea sa tehnica si stiintifica, "o masura a respectului pe care toti ar trebui sa il avem pentru propria noastra istorie, dar si pentru frumusetea tarii noastre".

"Uneori suntem atat de nevolnici incat distrugem nu numai ce am facut noi sau inaintasii nostri, ci distrugem si ce ne-a dat natura, din interese financiare, din interese pecuniare, din interese care nu au nimic comun cu ceea ce natiunile care se respecta prezerva: valorile lor. Ca sunt culturale, ca sunt naturale, aceste valori trebuie prezervate", a sustinut presedintele.

Seful statului a tinut sa explice ca pozitia sa nu vine impotriva tendintei de modernizare, explicand ca trebuie gasit "acel optim" care sa permita, pe de o parte, dezvoltarea, dar si pastrarea istoriei. "Zilele trecute faceam o observatie legata de mult prea desele blocaje in executarea lucrarilor publice de mari dimensiuni, ma refeream la autostrazi, si mult prea indelungatele blocaje pentru care echipe de oameni mai mult sau mai putin calificati, repet ce spun, mai mult sau mai putin calificati, sa stea cu lunile sa vada ce este chiar in traseul autostrazii, cand ar putea sa vada in stanga si in dreapta autostrazii ce este", a explicat Basescu una dintre afirmatiile facute recent in cadrul unei vizite la santierul autostrazii Arad-Timisoara, cand a spus ca trebuie modificata legislatia privind siturile arheologice de pe traseele autostrazilor, deoarece acestea duc la prelungirea termenelor de executie a lucrarilor.

Arhitectii "cedeaza in fata omului cu bani"

Basescu a declarat ca distrugerile si afectarea patrimoniului construit este rezultatul unei intelegeri intre administratia locala si profesionistii care se ocupa de contructii.

"O sa fiu foarte onest, mai ales ca am fost primar de Bucuresti. Stiu foarte bine ca distrugerile si afectarea patrimoniului construit, in mod deosebit, este rezultatul unei intelegeri, ca sa nu folosesc un cuvant mai dur, mai rau, intre administratie, in mod deosebit administratia locala, dar si intre profesionistii care se ocupa de constructii",a spus presedintele.

Presedintele a subliniat ca "Fatadele schimonosite pe care le vedem in Bucuresti si in toate orasele tarii sunt rezultatul compromisului pe care profesionistii in arhitectura il fac cu banul", aratand ca nu se poate pune mereu toata responsabilitatea in spatele statului sau a administratiilor locale.

Traian Basescu a subliniat ca respectarea regulilor de arhitectura, "care de multe ori nici macar nu sunt scrise, sunt reguli ale bunului simt", revine chiar arhitectilor. "Ei sunt cei care cedeaza in fata omului cu bani, care vrea "asa". Cred ca, daca cinci arhitecti ar refuza un om cu bani, care vrea o vila care schimonoseste arhitectura, macar ar fi o lectie minimala pentru omul cu bani si ar trebui sa apeleze la un arhitect foarte prost, pentru ca cei foarte buni nu s-ar angaja in a-i face hatarurile si a-i afisa prostul gust", a spus presedintele.

Seful statului a concluzionat ca, dincolo de realitatile care tin de legislatia ce trebuie corectata si de un sistem de penalitati care trebuie sa devina mai aspru in cazul distrugerii cladirilor de patrimoniu prin autorizatii date de administratiile locale, trebuie sa functioneze si "respectul pentru meseria de arhitect, respectul pentru ceea ce ai invatat la scoala, la facultate sau in viata de zi cu zi, respectul pentru tine insuti".

Seful statului a multumit Comisiei pentru munca depusa "fara bani" pentru mai bine de un an, in urma careia a rezultat "o radiografie a starii patrimoniului construit si a siturilor construite si naturale" care ofera si un set de solutii. Basescu a aratat ca aceasta Comisie a luat nastere ca o reactie a arhitectilor si oamenilor de cultura la distrugerea patrimoniului tarii noastre.

Presedintele a precizat ca acest Raport nu este "capatul de drum" in acest domeniu, ci se poate merge mai departe pentru elaborarea unor strategii mult mai complexe decat putea sa faca o comisie prezidentiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.