Guvernul Tariceanu aproba un proiect de lege a energiei termice "emanat" de Guvernul Nastase

Pentru a renunta la sistemul centralizat de alimentare cu apa calda si caldura, un roman are nevoie de nenumarate aprobari. In plus, apare si celebrul abonament, de data aceasta pentru energie termica. In ultima sedinta, Guvernul a aprobat proiectul Legii energiei termice, elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Economiei si Comertului. De remarcat, actualul proiect este aproape identic cu cel elaborat, anul trecut, de Guvernul PSD.

Singura modificare se refera la gazele arse, care, in varianta actuala, nu mai trebuie sa fie evacuate printr-un cos care sa depaseasca acoperisul blocului. In rest, desi mai putin voluminoasa si mai putin explicita, noul proiect al Legii energiei termice este acelasi cu cel propus de guvernarea trecuta.

La capitolul "Protectia consumatorului", proiectul de lege prevede ca modificarea sistemului de incalzire centralizata a condominiilor (n.r.-blocurile) se va face cu acordul asociatiei de proprietari si in mod obligatoriu cu acordul celor direct afectati din vecinatate, atat pe orizontala, cat si pe verticala si dupa obtinerea in prealabil a altor acorduri si avize prevazute in legislatia in vigoare.

Modificarile se refera, practic, la renuntarea la sistemul centralizat de incalzire si instalarea de microcentrale de apartament. De asemenea, proiectul prevede, pe de o parte, la art. 32, pct. c, ca aceasta modificare "se aduce la cunostinta autoritatilor administratiei publice locale si operatorului".

Amenzi pentru centralele ilegale

Pe de alta parte, art. 47. pct p stipuleaza ca "modificarea instalatiilor de incalzire centrala fara documentatie tehnica aprobata de operator (n.r.- Radetii) constituie contraventii si, in consecinta, se sanctioneaza cu amenda de la 5 la 10 milioane de lei! La fel ca in proiectul PSD, instalarea centralelor termice de apartament nu se poate realiza in sezonul de incalzire. Conform legislatiei in vigoare, sezonul de incalzire in Romania incepe la 1 octombrie si se termina la 1 aprilie al anului urmator.

Legea energiei termice prevede, tot la art. 32, si ca deconectarile (n.r.-debransarile) individuale ale unor apartamente situate in imobile de locuit tip bloc - condominii -, alimentate cu energie termica in sistem centralizat, indiferent de cauze, se pot realiza dupa elaborarea unui referat tehnic intocmit de catre furnizor, cu acordul scris al asociatiei de proprietari/locatari, sub semnatura reprezentantilor legali ai acestora, dar nu in timpul sezonului de incalzire.

Refuzul acordului trebuie motivat in scris si poate fi contestat in conditiile legii. In situatia in care deconectarea se face in scopul inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un sistem de incalzire individual, suplimentar, se va obtine, in plus, avizul de mediu, iar proprietarul apartamentului este obligat sa aiba un contract de service permanent pe toata durata functionarii instalatiei cu o firma autorizata privind intretinerea si asigurarea bunei functionari a respectivei instalatii, dupa caz.

De asemenea, proiectul noii legi, la art. 39 "Obligatiile consumatorului", stipuleaza ca acesta nu poate sa modifice instalatiile de incalzire centrala, aferente unui condominiu, decat in baza unei documentatii tehnice aprobata de catre distribuitorul/furnizorul de energie termica. Reamintim, art. 33 prevedea acelasi lucru, dar, probabil, ca sa-i intre bine in cap romanului care vrea centrala de apartament, noua lege mai stipuleaza o data aceeasi obligatie!

Profit rezonabil pentru societatile din domeniu

Proiectul de lege prevede si ca proprietarii spatiilor cu destinatie de locuit din condominii, care la data intrarii in vigoare a prezentei legi au alte sisteme de incalzire/preparare a apei calde de consum, isi pot mentine sistemele legal montate.

Daca propunerea PSD continea date concrete, noul proiect stipuleaza la art. 33: "Calendarul de respectare a termenelor asumate pentru finalizarea contorizarii la nivel de bransament si montarea repartitoarelor de costuri pentru consumatorii individuali, conditiile de derulare si sanctiunile in caz de nerespectare a dispozitiilor pentru finalizarea contorizarilor la nivel de bransament, contorizarilor individuale si repartizarea costurilor, precum si termenul si conditiile de aplicare pentru pretul compus al energiei termice, se stabilesc prin hotarare a Guvernului".

La capitolul privind preturile, se mentine prevederea PSD ca la calcularea preturilor si tarifelor reglementate "vor fi luate in considerare costurile justificate ale activitatilor de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice, cheltuieli pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului de alimentare centralizata cu energie termica (SACET), cheltuieli pentru protectia mediului, precum si o cota rezonabila de profit"!. Ceea ce inseamna ca, dupa ce ca platesc pieredrile "radetilor", romanii mai trebuie sa le asigure si un profit rezonabil!

Preturile si tarifele de furnizare sunt aceleasi pentru consumatorii, persoane fizice sau juridice, in conditii similare de furnizare. Pana la eliminarea subventiei pentru energia termica furnizata populatiei prin SACET, persoanele fizice platesc pretul national de referinta. Consiliile locale, judetene si cel al Bucurestiului pot stabili, prin derogare de la prevederile acestei noi legi, pana la eliminarea pretului national de referinta, preturi mai mari decat cel national de referinta, diminuand astfel subventiile pentru acoperirea diferentelor de pret. Economiile se vor utiliza pentru retehnologizarea, modernizarea si eficientizarea SACET.

Guvernul nu renunta la celebrul abonament

Poate cea mai "draguta" prevedere a noii legi se refera la pretul compus al energiei termice. Astfel, autoritatea in domeniu, ANRSC "elaboreaza in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, metodologia de stabilire a pretului compus pentru energia termica furnizata, care se aproba prin hotarare a Guvernului". Conform definitiei pe care o da tot legea, pret compus inseamna "sistem de preturi, in care contravaloarea facturii de plata pe o anumita perioada contine o suma fixa - independenta de cantitatea de energie consumata, si o suma variabila - proportionala cu consumul".

"Suma fixa" nu este nimic altceva decat abonament! Adica, dupa ce toata tara a sarit in sus cand autoritatea in domeniul gazelor a introdus abonamentul, ceea ce a condus la eliminarea acestuia, Guvernul revine la aceasta formula, prin care chiar daca nu consumi nimic, tot platesti!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.