Presedintele Traian Basescu a vorbit marti, in plenul Parlamentului, despre examenul de maturitate luat cu brio de Guvernul Boc, care si-a asumat raspunderea pentru intreaga clasa politica si a facut un bilant "onest" al mandatului sau.
Felicitari prezidentiale guvernului

"Salut curajul actualului Cabinet si al actualei coalitii de guvernare de a-si asuma un pas important in reformarea statului", a spus Basescu. El a mai spus ca din acest moment "poate inceta complicitatea dintre clientela politica si politicieni" pentru blocarea reformei.

Bilantul a 5 ani de conducere

Traian Basescu a spus ca in urma cu cinci ani depunea juramantul in Parlament si ca se intoarce acum pentru un "bilant onest" al mandatului sau.

"De la inceputul mandatului meu au existat dezbateri legitime asupra unor decizii pe care le-am luat, dar este evident ca tara a evoluat, ca au fost deschise cai catre viitor", a mai sustinut el, aratand ca este cel mai mare privilegiu "intr-o viata de om" sa fii presedinte.

'Nu am fost presedintele dorit de toti'

"Pentru multi politicieni si oameni de afaceri nu am fost presedintele po care si l-au dorit", a spus Traian Basescu in bilantul mandatului prezidential adaugand ca romanii au vrut un presedinte care nu face compromisuri cu sistemul ticalosit.

Seful statului a declarat ca intelegerea sa a fost, in cei cinci ani de mandat, ca romanii vor un sef al statului pentru modernizarea tarii si care sa nu faca niciun compromis cu ceea ce el, de-a lungul timpului, a numit "sistemul ticalosit". El a mai aratat ca, pentru multi politicieni si oameni de afaceri, nu a fost presedintele pe care acestia si l-ar fi dorit.

Presedintele a spus ca in ultimii 5 ani a actionat pentru a-si duce la bun sfarsit mandatul. "Nu am ezitat niciodata sa critic acele institutii ale statului sau pe acei politicieni care au blocat reforme esentiale pentru modernizarea Romaniei. Din pacate ele au fost considerate de prea multe ori, atacuri", a spus Basescu. Seful statului a precizat ca a preferat sa spuna lucurilor pe nume pentru ca romanii isi doresc un presedinte care sa le spuna adevarul.

"Poate am facut si greseli. Nu ascund acest lucru. Dar intotdeauna am actionat cum am crezut ca este mai bine pentru oameni. Pentru milioanele de romani care si-au dorit un presedinte implicat, un presedinte jucator, nu unul spectator", a adaugat Traian Basescu, sutinand ca doar romanii pot judeca ce a facut si ce nu a facut bine.

Traian Basescu si-a continuat prezentarea bilantului spunand ca dupa cinci ani, romanii au cateva certitudini care inseamna tot atatia pasi in modernizarea Romaniei, enumerand 12 reusite: integrarea in Uniunea Europeana, autoritatile judiciare competente nu mai au retineri in anchetarea fostilor si actualilor ministri, cota unica de impozitare de 16%, "presa isi ia atata libertate cata vrea", adevarul despre crimele comunismului a fost facut public in plenul Parlamentului, doua milioane de dosare alei fostei securitati au fost predate CNSAS, romanii nu mai voteaza liste, "Romania a trecut proba consecventei in politica externa", Marea Neagra, Dunarea si Nabucco au devenit oficial proiecte europene, "presedintele romanilor nu a facut niciun fel de compromisuri - nici macar compromisul tacerii - cu oameni si structuri pe care in 2004 le considera parte a sistemului ticalosit", pensia minima garantata si pentru acei varstnici care nu au contribuit la sistemul de pensii si procedurile simplificate pentru redobandirea cetateniei romane si cresterea numarului de burse pentru studentii din Republica Moldova.

Cele patru aspecte negative enumerate de presedintele Tarian Basescu sunt: nu s-a realizat reforma constitutionala, nu exista nici o condamnare definitiva a unui inalt demnitar - "si aici este responsabilitatea judecatorilor" - , exista inca o neincredere a partenerilor europeni fata de justitia din Romania si faptul ca Parlamentul inca blocheaza unele dosare de presupusa coruptie.

"Realizarile si neimplinirile acestui mandat sunt efectul unei confruntari permanente ale fortelor reformiste din societate cu inertia, cu obisnuinta, cu dorinta oamenilor de a-si pastra privilegiile, cu interesele personale sau de grup, avantajate de vechea oranduire", a spus Basescu.

Cresterea economica

Seful statului a aratat ca in timpul mandatului sau, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, au crescut investitiile in tara noastra, nivelul de trai al romanilor si prestigiul Romaniei pe plan international. Mai mult, apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana a micsorat costurile crizei economice mondiale pentru tara noastra.

"In ultimul an, apartenenta la UE ne-a oferit sansa de a micsora costurile sociale ale crizei si stabilitatea necesara pentru ca Romania sa continue sa fie o tinta privilegiata a investitiilotr straine. Acum cateva zile am fost la fabrica Ford din Craiova, unde investitiile au continuat si deja sa produc automobile. Apartenenta la piata comuna europeana a cotribuit la succesul pe care mari producatori cum este Dacia-Renault l-au avut in ultimele luni, chiar in ciuda crizei economice", a spus seful statului in fata deputatilor si senatorilor.

Basescu a mai spus ca, in urma cu 5 ani, cand a preluat mandatul de sef al statului, in economia romaneasca munca era descurajata, cei care munceau mai mult fiind impozitati mai mult. Clasa de mijloc era considerata un fel de dusman de clasa care trebuie impozitata la maxim. "In 2004 am promis romanilor ca impreuna cu Guvernul Aliantei DA vor incuraja munca, ca munca bine facuta va fi si bine platita. Am convingerea ca prin introducerea cotei unice de impozitare de 16% pentru care am militat inca din campania electorala din 2004, pe care am sustinut-o din prima zi a mandatului meu si dupa schimbarea de Guvern din 2008 a avut un rol crucial in cresterea prosperitatii economice din ultimii cinci ani", a subliniat seful statului.

Presedintele a aratat ca patru din cei cinci ani ai mandatului sau au fost marcati de o crestere economica "fara precedent in istoria contemporana a Romaniei".

Astfel, Basescu a oferit o serie de date furnizare de Comisia nationala de Progonza si Institutul de Statistica, aratand ca din 2004 si pana in luna iulie 2009 s-a realizat o consistenta crestere a salariilor si a pensiilor- astfel ca salariul mediu brut a crescut de la 818 lei la 1.901 lei, pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut de la 232 la 714 lei, iar pensia medie de asigurari sociale in agricultura a crescut de la 74 la 301 de lei.

Mai mult, stocul investitiilor straine directe a crescut in intervalul 2004-iulie 2009 de la 15 miliarde de euro la 55,6 miliarde de euro.
De asemenea, din 2004 si pana in 2008 numarul romanilor saraci in sens absolut s-a redus considerabil, de la 4,1 milioane la 1,2 milioane de persoane.

"Chiar in situatia unor venituri reduse la bugetul de stat fata de anul 2008, salariile, pensile, ajutoarele sociale vor fi platite la timp, dar vom continua si investitiile", a asigurat Basescu.

Seful statului a trecut si la minusurile pe care Romania le are in ce priveste componenta economica si sociala, aratand ca in continuare, singurul mod in care poate fi realizat echilibrul intre resursele bugetare si ordinea sociala este de a produce politici sociale "prudente, coerente, bine focalizate si eficiente".

Basescu a insistat pe reducerea numarului de persoane asistate, aratand ca in momentul de fata sunt 11 milioane de romani care se afla in aceasta situatie, dar si pe flexibilizare pietei muncii, "ca instrument de combatere a saraciei". O atentie deosebita trebuie acordata, a aratat presedintele, si populatiei din mediul rural, ponderea salariatilor din aceasta zona fiind foarte redusa.

Continuarea reformei pe Justitie

Bilantul presedintelui Basescu pentru perioada pe care a acoperit-o mandatul sau a avut ca reper activitatea DNA, institutie pe a carei activtate a considerat-o pozitiva, si s-a declarat nesatisfacut de faptul ca nu au fost judecat nici unul dintre cei acuzati prin intermediul dosarelor de coruptie. Basescu a fost de parere ca, pe perioada mandatului sau, in instante s-au produs tergiversarile.

In perioada in care si-a exercitat mandatul, Basescu spune ca a inceput reforma Justitiei. El a aratat ca in acest rastimp au fost adoptate legi noi, dintre care cele capitale pentru domeniu, cum sunt Codul penal si Codul civil, sunt moderne, carora ar trebui sa li se alature si codurile de procedura. Seful statului spune ca reforma din Justitie se vede si prin transferul de cadre - au plecat in ultimii cinci ani peste 2.000 de oameni din sistem si au fost angajati, in acelasi interval, 1.500 de noi judecatori si procurori.

Mandatul 2004-2009 al presedintelui tarii este, in viziunea lui Basescu, cel in care romanii au putut vedea ca si politicienii pot fi anchetati. "20 de ministri si parlamentari din tot spectrul politic", a numarat presedintele Basescu, au fost anchetati, seful statului precizand ca pe toata aceasta perioada a vrut sa stopeze orice ingerinta a politicului in justitie, sustinand persoane apolitice in cele mai importante posturi ale acestui domeniu.

Rezultatele DNA au fost remarcate de Traian Basescu, acesta apeland la remarcile pozitive la adresa institutiei conduse de Daniel Morar in ultimul raport al Comisiei Europene. Activitatea DNA, ca si schimbarea atitudinii parchetelor fata de politicieni, a mai spus seful statului, despart radical perspectivele asupra justitiei in ultimii cinci ani.

Traian Basescu a mai spus ca in primii doi ani de mandat colaborarea sa buna cu Guvernul de atunci (al Aliantei DA - n.r.), au dus la reusita evitarii clauzei de salvgardare impusa de CE. "Din pacate", a continuat seful statului, dupa aceasta perioada a incetat reforma in Justitie, fenomen despre care sustine ca a fost reluat la inceputul actualei guvernari.

De asemenea, seful statului s-a referit in treacat si la inclestarea actuala dintre magistrati si autoritati, sugerand ca oamenii legii au libertate, iar unii dintre ei nu stiu ce sa faca, de fapt, cu ea. O alta neimplinire a mandatului sau, dintre cele la care s-a referit presedintele Basescu, este tergiversarea dosarului Revolutiei, despre care a spus ca le cere magistratilor o solutie, nu le solicita una anume, ci doar un raspuns despre vinovatii pentru cei peste 1.600 de morti din decembrie 1989.

Presedintele Traian Basescu si-a prezentat discursul pe teme de politica interna in fata a 392 de senatori si deputati din totalul de 471 de parlamentari romani.






Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.