Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Ferencz Csaba, a afirmat joi, la Sfantu Gheorghe, ca Marea Adunare a Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, care va fi organizata la Odorheiu Secuiesc, este un prim pas catre infiintarea unui Parlament al Tinutului Secuiesc.
"Noi credem ca este un proces democratic si care arata exact care este fundalul programului CNS, respectiv care se bazeaza pe o vointa comunitara. Toate hotararile s-au nascut in aceasta dorinta si Adunarea Alesilor vrea sa fie o institutie, un pre-Parlament al Tinutului Secuiesc, din acest punct de vedere sunt stipulate toate proiectele de hotarari", a declarat Ferencz Csaba, transmite NewsIn.

Ferencz: Nu proclamam autonimie…inca

El a subliniat ca la adunare nu se va intampla nimic de genul “proclamarea autonomiei”, asa cum se vehiculeaza, ci spune ca autonomia se dobandeste prin lege si toate initiativele si programele CNS tin de ideea drumului democratic si a legiferarii.

Este un pas inainte in procesul acesta (Adunarea Alesilor, n.r.), in care conjunctura este reforma administrativa a Romaniei, noi vrem sa intampinam reforma administrativa a Romaniei printr-un program concret, toate hotararile sustin acest lucru si cine ar putea fi mai potrivit ca sa infaptuiasca aceste hotarari decat alesii locali”, a spus Ferencz.

Vicepresedintele CNS a explicat ca hotararile propuse de ei la Adunarea Alesilor traseaza niste sarcini foarte concrete fata de alesii locali, astfel ca, pe langa faptul ca se exprima doleantele comunitatii maghiare, alesii sunt indrumati sa-si asume raspunderea pentru a infaptui aceste doleante privind un Tinut Secuiesc autonom. Intrebat daca hotararile de la Odorhei fac referire la limba oficiala din dorita zona autonoma, Ferencz a spus ca nu, dar in statutul lor se prevede ca ar exista doua limbi oficiale in Tinutul Secuiesc.

Temele la adunarea maghiarilor tin de viitorul Tinutului Secuiesc, statutul sau administrativ special, ca si despre obiectivele si sarcinile legate de dezvoltarea infrastructurala, economica si culturala a regiunii si adoptarea de documente de importanta strategica.

"Constienti ca autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc o putem realiza numai impreuna, sub semnul unei Solidaritati Maghiare cat mai largi, invitam la consfatuirea noastra comuna si asteptam toti primarii, viceprimarii, consilierii locali si judeteni pe care in alegerile locale comunitatea noastra i-a investit cu increderea sa si carora le-a dat mandat de administrare publica locala”, se arata in invitatia UDMR.

Alesii locali romani din Covasna nu vor participa la aceste adunari, din considerentul ca temele propuse sunt anticonstitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.