Ludovic Orban impreuna cu social democratii din Comisia Udrea cer inceperea urmaririi penale a ministrului Turismului, fiind suparati pe atitudinea sa sfidatoarea fata de membrii Comisiei de ancheta.
MT a trimis de asemenea Comisiei zece din documentele solicitate pana acum, insa fara stampila "conform cu originalul". Printre documentele remise de minister se afla dosarele de achizitii pentru contractele de promovare incheiate cu Clir Media, Media Investment si DBV Media, protocolul de colaborare cu BRD si actul aditional, documente legate de contractul cu Eurosport si asocierea cu Best Advertising - pentru publicitatea pe CNN, documentele legate de concertul lui Goran Bregovic, dosarul de achizitie referitor la serviciile de asistenta juridica, documentele aferente campania Realitatea All Inclusive, precum si documentele legate de Programul "Turist in Romania" si "Romania Land of Choice".

Pedepsita pentru sfidare

Presedintele Comisiei de ancheta, Ludovic Orban, a inaintat plenului Comisiei o solicitare de demarare a procedurilor in vederea inceperii urmarii penale impotriva ministrului Turismului Elena Udrea, pe motiv ca nu a prezentat documentele solicitate si a refuzat sa fie audiata.

"Prezentarea cu rea credinta de date inexacte cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului este o infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 12 ani, iar refuzul nejustificat de a prezenta, in termenul prevazut, informatiile si documentele cerute, se pedepssete cu inchisoare intre 3 si 6 ani", a mentionat presedintele Comisiei de ancheta. "Persoanele responsabile pentru incalcarea legii trebuie sa suporte consecintele. In privinta faptelor dnei ministru, lucrurile sunt evidente pentru ca toata opinia publica a putut urmari cum doamna ministru a batjocorit Parlamentul Romaniei, legislatia si bunul simt al oricarui om", a mai spus deputatul PNL.

Orban a sustinut ca nu a supus la vot solicitarea pentru ca, pe ordinea de zi, erau prevazute analizele preliminare ale expertilor. "Fiecare dintre membrii Comisiei va analiza aceste probleme si va consulta specailisti juristi pentru a lua o decizie" a argumentat Orban. Liberalul a adaugat ca deputatii au luat decizia de a demara intocmirea raportului final al Comisiei, aratand ca cererea privind inceperea urmaririi penale ar putea fi atasata raportului final.

Presedintele Comisiei a sugerat ca nu o va mai chema la audieri pe Elena Udrea sau pe angajatii MT. "In momentul in care, in mod vadit si repetat, ministrul Turismului s-a sustras obligatiei de a furniza informatii prin intermediul audierilor - pentru ca audiere nu inseamna sa faci o poza si sa rostesti o declaratie politica, ci sa raspunzi la intrebarile comisiei- prin acest comportament de boicotare, sfidare permanenta a comisiei, nici noi nu putem tolera la nesfarsit acest comportament", a sustinut liberalul.

Orban a apreciat ca este "foarte greu" de spus cand va fi finalizat raportul, in conditiile in care lipsesc o serie de documente din cele solicitate MT, dand drept exemplu ordinele de delegare a competentelor, in baza carora secretarii de stat au semnat contractele si fisele de post.

Cererea lui Orban nu a fost inca discutata de Comisia de ancheta, pana la ora transmiterii acestei stiri.

Fiindca a reuzat sa recunoasca autoritatea celor care ancheteaza cheltuielile pentru publicitate alocate de ministerul pe care il conduce, Elena Udrea nu s-a lasat audiata de deputatii comisiei. Atitudinea ei i-a inversunat, nu pe liberali, cei care au cerut infiintarea comisiei, ci pe social-democrati, colegii de guvernare ai celor de la PD-L.

Deputati PSD, Aura Vasile, Nicolae Banicioiu, Dumitru Chirita, Georgian Pop si Robert Negoita solicita declansarea procedurilor prealabile unei urmariri penale pe motiv ca ministrul Turismului, Elena Udrea, nu ar fi respectat sau ar fi incalcat anumite prevederi cu incidenta penala din Legea raspunderii ministeriale.

BP al Camerei a decis sa trimita Comisiei juridice sesizarea deputatilor PSD din Comisia de ancheta Udrea referitoare la eventuale incalcari ale Legii raspunderii ministeriale, in timp ce solicitarea PDL ca aceeasi Comisie sa analizeze afirmatiile din inregistrarea ajunsa in presa a fost respinsa.

Udrea: Comisia "Vanghelie" nu cunoaste legea!

Elena Udrea,ii acuza pe membrii Comisiei speciale de ancheta ca dovedesc "nu doar rea-credinta, ci si o crasa necunoastere a legii", replicand astfel declaratiei presedintelui forului, Ludovic Orban, ca ministrul nu ar respecta Constitutia si Legea raspunderii ministeriale.

"Comisia Vanghelie, condusa de Ludovic Orban, a reusit sa demonstreze din nou, pentru a nu stiu cata oara, ca unicul ei scop este acela de a fabrica acuzatii penale la adresa mea pentru fapte care nu exista. Deoarece nu au gasit nicio incalcare a legii care sa-mi poata fi imputata in activitatea de ministru, membrii comisiei incearca sa ma acuze acum de nerespectarea Constitutiei, a Legii raspunderii ministeriale si a regulamentului Camerei Deputatilor, in conditiile in care am respectat intocmai si prevederile acestor acte normative", precizeaza Elena Udrea.

Udrea sustine ca, "in elanul lor" de a forta discreditarea ei, membrii "Comisiei Vanghelie" dovedesc din nou "nu doar rea-credinta, ci si o crasa necunoastere a legii", precizand ca o eventuala incalcare a Constitutiei sau a regulamentului unei institutii, "fie ea si Camera Deputatilor", nu atrage dupa sine sanctiuni penale.

Ministrul Turismului declara, din nou, ca aceasta Comisie de ancheta functioneaza "ilegal si abuziv, cu nesocotirea", invocand mai multe articole din Regulamentul Camerei Deputatilor si din Hotararea de constituire a Comisiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.