Guvernantii ar putea simplifica procedura de redirectionare a 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale, facilitand astfel aceasta operatiune "caritabila".
Potrivit unui comunicat remis redactiei 9AM, guvernantii intentioneaza sa modifice Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu urmatoarele amendamente:

  • Redirectionarea a 2% din impozitul pe veniturile de natura salariala printr-o singura declaratie (renuntandu-se astfel la depunerea declaratiei 230). Aceasta masura va reduce birocratia si va scurta perioada in care banii ajung la organizatii, care este in prezent si de 1 an de zile.
  • Redirectionarea a 2% din impozitul pe venituri de alta natura decat salariala prin introducerea in baza de aplicare a prevederii a urmatoarelor categorii: dividendele, veniturile impozabile din dobanzi, veniturile din transferul proprietatilor imobiliare.
  • Acordarea de credit fiscal in loc de deducere in calculul impozitului pe profit pentru cheltuielile cu sponsorizarea efectuate de liber profesionisti. Prin aceasta modificare, sponsorizarea ar deveni mai atractiva pentru cei care desfasoara activitati independente.

Procedura de redirectionare a 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale este operationala in Romania de 4 ani, fiind o masura binevenita si care a dat rezultate excelente in alte tari. Insa, potrivit deputatului liberal Alin Gorghiu, Codul Fiscal romanesc are lacune in derularea rapida a programului, fapt pentru care a luat nastere acest proiect de modificare, pentru simplificarea si imbunatatirea procedurii de redirectionare a respectivului procent din impozit.

Proiectul a fost depus miercuri la Camera Deputatilor si este rezultatul mai multor luni de dezbatere publica, in Bucuresti si in tara, cu ONG-uri importante la nivel national, active si preocupate de soarta procentului care le-ar usura semnificativ activitatea de colectare de fonduri.

Potrivit comunicatului, experienta ultimilor ani de aplicare a Prevederii 2% demonstreaza ca in realitate numarul donatorilor este mult mai mic decat ar putea fi in conditiile unui Cod Fiscal performant. Mai mult decat atat, se impune transparenta sistemului, in acest fel contribuabilii avand acces la informatii despre traseul banilor donati si chiar rapoarte de activitate ale ONG-urilor beneficiare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.