Liberalii par tot mai nemultumiti de comportamentul aliatilor lor democrati. Lideri din teritoriu propun chiar o renegociere cu PD, de pe pozitii de egalitate, a protocolului Aliantei D.A.

Comunicatul dat de conducerea liberalilor vinerea trecuta - potrivit caruia "PNL considera PD partenerul sau de incredere si nu concepe nici un fel de sciziune in cadrul Aliantei D.A." -, n-a avut ecou, se pare, decat in randul opiniei publice. In teritoriu, dar si la centru, liberalii continua sa-si manifeste nemultumirile fata de initiativele unilaterale ale democratilor.
Sambata la Bistrita, in cadrul conferintei municipale de alegeri a PNL, participantii s-au plans de pozitia pe care partidul din care fac parte o are in cadrul Aliantei.

Andrei Rusu, vicepresedinte al filialei judetene, a fost cel mai vehement critic al acestei situatii. "Pozitia liberalilor la nivel de municipiu este o urmare fireasca a ceea ce se intampla la nivel national. Suntem astazi intr-o hora care se joaca avand in spate o orchestra de lautari sau mai bine zis de suflatori, dirijata dintr-un varf de catarg de cineva. Daca traducem parabola, putem spune ca orchestra este alcatuita din serviciile de informatii nationale, in varful catargului stim cine se afla, iar in hora este Alianta D.A.

PNL-PD care danseaza inca. Intrebarea care se pune la nivel national, dar si la cel de municipiu este «mai este nevoie sa continue aceasta hora, sa pastram muzica si dirijorul?». Ca sa fiu mai direct, este clar ca Alianta D.A. trece printr-o criza dupa sase luni de guvernare, datorita diferentelor ideologice intre cele doua partide si a orgoliilor si intereselor de grup", a spus Rusu. Variantele pentru iesirea din criza propuse de Rusu au fost, pe de-o parte, ca PNL sa nu se mai asocieze cu nimeni si sa-si propuna ca tinta 30-35% din numarul de voturi, fie, pe de alta parte, a renegocia cu PD de pe pozitii de egalitate o noua forma a Aliantei D.A.

"Nu cred ca se mai poate adopta alta atitudine in privinta acestei colaborari. In cazul in care nu se va intampla acum ceva, va dauna mult PNL pentru ca guvernarea inseamna erodare si, raportat la ceea ce se intampla astazi, nu este favorabila PNL", a mai spus Rusu.

Ionut Popescu "va plati"

Ludovic Orban (foto), membru in Comitetul Executiv al PNL, a vorbit - in cadrul unui interviu acordat RomNet - despre "o debusolare in randul PD", referindu-se la retragerea proiectului de lege privind reducerea indemnizatiilor pentru mame, retras in cele din urma de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. El l-a mai criticat insa si pe ministrul de Finante, Ionut Popescu - sustinut pentru aceasta functie chiar de PNL - care a avansat ideea majorarii TVA. Orban sustine ca Popescu "trebuia sa consulte PNL" inainte de a scapa "porumbelul". "A scapat un porumbel si pentru chestia asta va plati", a spus Orban.

El chiar a precizat ca, in cazul unei remanieri guvernamentale, va fi pentru retragerea sprijinului politic lui Ionut Popescu. "N-are voie un ministru liberal sa deschida gura pe tema cresterii fiscalitatii. Problema oricarui ministru de finante liberal este sa asigure echilibre macroeconomice in conditiile unei politici fiscale care sa incurajeze mediul de afaceri", a precizat Orban.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.