Institutul pentru Politici Publice cere conducerii Parlamentului sa impuna parlamentarilor concediu fara plata in luna noiembrie, inlocuind astfel activitatea in teritoriu, IPP estimand o crestere a numarului absentelor parlamentarilor.
Astfel, nu numai ca aceasta situatie va tine cont de realitatea campaniei electorale, in care vor fi implicati activ numerosi parlamentari, dar se va realiza o economie considerabila la buget”, se arata intr-un comunicat IPP.

IPP mentioneaza ca Parlamentarii ar fi in acest mod „solidari cu cei 1,5 milioane de angajati din sectorul public carora li se cere sa faca acelasi lucru”.

Totodata, IPP propune "reformarea programului de lucru al Parlamentului" prin reorganizarea activitatii in Bucuresti si in teritoriu dupa modelul Parlamentului European - o saptamana pentru sedinte de plen, una de lucru in comisii si una in teritoriu- astfel, se arata in comunicat, „optimizandu-se si modul de lucru din birourile parlamentare”.

IPP reaminteste ca peste 100 de parlamentari nu au comunicat adresele birourilor parlamentare din teritoriu pana la finalul sesiunii trecute, ”ceea ce demonstreaza cat de putina consideratie au acestia pentru alegatori ”.

Un alt punct asupra caruia IPP atrage atentia este acela al sistemului de vot electronic, aratand ca „in sesiunea trecuta, peste 50% dintre proiectele de lege au fost votate fara a se folosi sistemul de vot aflat la dispozitia parlamentarilor, ceea ce a acoperit pe toti cei care chiuleau la momentul votului si, in acelasi timp, a incalcat prevederile Regulamentelor Camerelor privind necesitatea cvorumului pentru adoptarea legilor in plen”. Institutul solicita conducerii celor doua Camere sa foloseasca permanent sistemul de vot electronic prin cartela, pentru sedintele din plen. Mai mult, potrivit comunicatul, IPP cere ca sistemul de vot pe cartela sa fie introdus si la comisiile permanente ”astfel incat discutiile din comisii si modul in care a votat fiecare deputat/senator sa fie date publicitatii in timp real”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.