Ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle, a declarat ca Romania nu este inca pregatita de aderare.

Data aderarii Romaniei la UE oscileaza inca intre 2007 si 2008, cu mai putin de patru luni inaintea momentului cand Comisia Europeana va prezenta raportul de monitorizare asupra progreselor facute de Bucuresti. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a subliniat ieri, cu ocazia preluarii presedintiei rotative a UE de catre Londra, ca in acest moment Romania nu este inca pregatita pentru a adera in 2007.

"Nu putem spune ca suntem suta la suta multumiti de stadiul de pregatire a Romaniei. Mai sunt multe lucruri de facut, multe angajamente de indeplinit. Acum nu se poate spune ca toate conditiile au fost indeplinite", a declarat Quayle, care a admis posibilitatea amanarii pana in 2008 a aderarii Romaniei. Intr-o discutie cu presa, ambasadorul britanic a apreciat ca principalele probleme ale Romaniei sunt cele legate de coruptie, competitie si agricultura.

Parerea parlamentului, ascultata

Ambasadorul britanic a precizat ca decizia pivind aderarea nu va depinde de presedintia britanica, ci in primul rand de performantele Romaniei. Concluziile privind gradul de pregatire al Bucurestiului vor fi exprimate in raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va prezenta pe 25 octombrie. Pe baza recomandarilor Comisiei, Consiliul European, adica liderii celor 25 de state membre, vor lua o decizie finala.

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a afirmat ca primele contributii pentru raportul privind Romania au plecat deja spre Bruxelles, dar a evitat sa comenteze daca acestea sunt pozitive sau negative. Scheele a declarat ca decizia finala a Consiliului va tinea seama si de parerea Parlamentului European.

Bulgarii ne dau fiori

Incertitudinea privind data exacta a aderarii a fost alimentata ieri de agentia bulgara de stiri Focus, care a precizat ca mai multe state membre UE ar fi solicitat, intr-un raport, amanarea integrarii Romaniei si Bulgariei. Cererile de amanare a aderarii Bulgariei, noteaza Focus, sunt legate de instabilitatea politica postelectorala, in vreme ce Romaniei i se reproseaza ritmul lent al reformelor.

Negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, ne-a declarat ca nu crede in existenta unui asemenea raport. "Ar fi ilogic. Consiliul European din iunie a confirmat concluziile din decembrie anul trecut, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Pentru o pronuntare asupra unei eventuale amanari, va fi nevoie de raportul de monitorizare pe care Comisa Europeana il va prezenta in octombrie", a declarat Orban.

Negociatorul-sef cu UE a admis totusi existenta in cadrul Uniunii a unui "anumit mediu care este potrivnic extinderii", "Acesta este motivul pentru care Romania trebuie sa faca toate eforturile pentru indeplinirea angajamentelor", a precizat Orban, care a avertizat ca asemenea informatii vor mai aparea pana in octombrie.

Optimistul Tariceanu

Premierul roman a evitat sa comenteze avertismentele ambasadorului Quayle, preferand in schimb sa isi afirme optimismul in privinta raportului de monitorizare din octombrie. "Sunt convins ca, in toamna, raportul de monitorizare va fi unul favorabil", a declarat premierul. Tariceanu si-a exprimat in acelasi timp sprijinul pentru viziunea britanica privind reforma UE.

Seful executivului roma a declarat ca apreciaza pozitia premierului britanic, Tony Blair, privind realocarea resurselor UE pentru sprijinirea invatamantului, a cercetarii si inovatiei. Tariceanu a apreciat ca reforma promovata de Blair va permite UE sa devina un jucator important pe piata globala, alaturi de SUA, Japonia sau China.

Summit UE la toamna

Presedintele UE, Tony Blair, va organiza in toamna acestui an un summit informal care va oferi liderilor UE posibilitatea de a ajunge la un compromis pentru traversarea crizei bugetare. "Am toate motivele sa cred ca presedintia britanica a UE va fi un succes", a apreciat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa o intalnire cu Blair. Ziua de ieri a adus totodata o noua ratificare a Constitutiei Europene. Ciprul a ratificat tratatul la o zi dupa votul pozitiv al parlamentului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.