Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat ca, in cazul in care PSD nu va fi de acord cu restructurarea aparatului de stat si asumarea raspunderii Guvernului pe legile privind reforma, Guvernul va cadea la inceputul lunii septembrie, spunand si ca este necesara o remaniere a Cabinetului.
Vasile Blaga a vorbit, intr-o emisiune inregistrata, difuzata sambata la Realitatea TV, despre restructurarea aparatului de stat si modernizarea Romaniei in contextul indeplinirii conditiilor din acordul cu FMI, aratand ca, daca partenerii de guvernare se opun acestui demers, Guvernul va cadea.

"Daca va fi necesar, banii din a doua transa a FMI vor merge si pentru pensii si salarii. Se poate face si acest lucru, conditia este ca noi sa facem restructuarea aparatului de stat. Si o vom face. Daca PSD nu vrea, Guvernul pica. Daca PSD nu vrea, la inceputul lunii septembrie, Guvernul cade. Nu va vota Guvernul in Parlament, are aceasta posibilitate"
, a declarat Vasile Blaga. Secretarul general al PDL se referea la momentul asumarii raspunderii Guvernului, estimat in perioada 5-15 septembrie, pe asa numitele legi de reforma: cele din eductie, Legea salarizarii unice si Legea sistemului de pensii.

Vasile Blaga a lansat o serie de critici la adresa PSD, care il vizeaza atat pe liderul Mircea Geoana, pentru "abordarile politicianiste" impotriva Guvernului din care face parte, cat si pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru intarzierea elaborarii pachetului de legi privind reforma in invatamant, dar si atitudinea partidului impotriva descentralizarii in perioada de criza.

"Eu nu imi permit sa-i solicit dlui Geoana sa nu ne atace. Dar el ataca guvernarea din care e parte.Nu sunt de acord ca se comporta la cinci minute de la sedinta coalitiei ca si cum ar fi in opozitie. Daca are idei geniale pentru a scoate Romania din criza sa le spuna, ca nimeni nu le va impiedica", l-a sfatuit Blaga pe liderul PSD. El a adaugat ca unele pozitii ale lui Mircea Geoana sunt facute "doar de dragul de a nu fi convergente cu deciziile din Guvern". "Sper ca vom trece peste aceste abordari absolut politicianiste, pentru ca e nevoie de un Guvern puternic, criza este accentuata in semestrul doi" a mai spus democrat-liberalul.

In privinta ministrului Educatiei, Blaga a amintit ca i s-a pus in vedere lui Andronescu inca din aprilie ca este necesara urgentarea elaborarii pachetului pe educatie, aratand ca "doar cu forcepsul" se realizeaza pachetul de legi pe educatie, si a subliniat ca, daca documentele pe care le va prezenta ministrul, la 14 august, potrivit termenului stabilit de premier, vor contine doar punctul de vedere al sindicatelor, PDL va avea "mari obiectii". "Nu ne vom asuma raspunderea imediat, in 14 august. Daca pachetul are un singur punct de vedere, al sindicatelor, si nu contine punctele din pactul pe educatie,(...) vom avea mari obiectii", a avertizat Blaga.

In privinta unei eventuale remanieri guvernamentale, liderul PDL a apreciat ca, in cazul conducerii unor ministere, "se pot gasi solutii mai bune", adaugind ca este necesara o analiza, care ramane la latitudinea premierului. "Cred ca lucrurile astea se vad (n.r. ca unii ministri nu-si fac treaba). Nu am spus ca aceasta actiune (a remanierii) trebuie indreptata impotriva cuiva anume. Premierul, singurul cu acest drept si obligatie constitutionala, analizeaza activitatea fiecarui ministru PDL sau PSD si sunt convins ca se pot gasi solutii mai bune. Sa se analizeze inclusiv activitatea Ministerului Dezvoltarii, nu sunt mai presus de colegii mei", a mai spus ministrul Dezvoltarii.

Guvernul isi va angaja raspunderea pe Legile privind salarizarea bugetarilor, reforma sistemului de pensii si educatiei, astfel urmand sa fie testate atat sustinerea parlamentara, cat si vointa politica la nivelul coalitiei pentru realizarea reformelor, a declarat sambata premierul Emil Boc.

"Am informat membrii Cabinetului cu privire la decizia mea de a promova aceste legi (...) prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, din doua motive: pentru a verifica daca la nivelul coalitiei exista vointa politica pentru a sustine aceste reforme structurale asupra carora cele doua partide s-au angajat in Parteneriatul pentru Romania, iar al doilea - pentru a verifica sustinerea parlamentara cu privire la realizarea acestor reforme pe care niciun Guvern si niciun Parlament nu au avut curajul sa le abordeze in ultimii 20 de ani", a declarat Boc la finalul sedintei Executivului.
Premierul a facut aceasta declaratie in contextul in care PSD nu este de acord cu asumarea raspunderii pe legile privind reforma sistemului educational.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.