Comisia de ancheta pentru ministrul Turismului, Elena Udrea, s-a reunit luni pentru o prima sedinta in vederea stabilirii termenilor in care se va desfasura investigarea cheltuirii banilor publici.
Potrivit presedintelui Comisiei, Ludovic Orban, ministrul Turismului urmeaza sa fie chemata la audieri in cadrul sedintelor urmatoare.

"
Spre deosebire de comisia Ridzi campul de cercetare in cadrul domnei Udrea este mai vast. E posibil ca ancheta aceastei Comisii sa dureze mai mult. Intentia mea este sa cer toate documentele relevante care constituie cele 9 puncte ale <situatiei> anchetate de Comisie”, a declarat Ludovic Orban inainte de inceperea sedintei, in cadrul unei emisiuni TV. Orban nu a putut estima timpul necesar in derularea achetei Udrea.

PDL refuza sa se implice in Cazul Udrea

Deputatul PNL Adriana Saftoiu, membru al Comisiei de ancheta privind cazul Elena Udrea, a declarat marti ca absenta parlamentarilor PDL din acest for decredibilizeaza clasa politica si pune investigatia sub semnul suspiciunii, "ca si cum nu ar trebui sa ne intereseze cheltuirea banului public".

Saftoiu a afirmat ca problema in acest moment nu este nici Elena Udrea, nici Monica Iacob Ridzi, ci modul in care au fost cheltuite fondurile publice si a adaugat ca, daca ministrul Turismului are suspiciuni cu privire la folosirea banului public intr-o institutie, ca parlamentar poate initia la randul sau comisii de ancheta.

Potrivit lui Saftoiu, democrat-liberalii au luat aceasta decizie pentru ca "acest bau-bau al campaniei prezidentiale ar trebui sa ne sperie pe toti, sa nu mai facem nimic, sa nu mai spunem nimic".

Punctele Anchetei

Documentele solicitate de Comisie Ministerului Turismului sunt: fisa bugetara a Ministerului, planul anual de investitii aprobat, precum si data si locul publicarii acestuia, executia bugetara pe semetrul I, documentele de oportunitate ce au stat la baza implementarii si derularii de catre minister a campaniilor "Romania, land of choice" si "Turist in Romania", "De Paste in Bucovina", "Lumina la malul marii", fisele de post ale persoanelor din minister implicate in derularea si implementarea, decizia orfonatorului de credit prin care a fost stabilita modalitatea de acordare a contractelor de achizitie publica aferente,dosarul de achizitii publice aferente programelor mentionate, copii ale contractelor care s-au incheiat in vedrea derularii programelor.

Membrii Comisiei au stabilit sa trimita o adresa catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, prin care solicita Autoritatii detalii cu privire la numarul de controale care s-au executat in acest an la Minister, dar si copii ale dosarelor de supraveghere.

Un alt obiectiv precizat in Hotarare se refera la verificarea "corectitudinii modului in care MT a incheiat parteneriatul cu BRD-Societe Generale pentru realizarea si difuzarea clipurilor publicitare ale conceptului "Romania- Land of Choice", in conditiile in care, in aceeasi perioada, doamna Udrea a beneficiat de o reesalonare sau refinantare a creditului pe care il avea angajat la aceasta banca". Potrivit declaratiei de avere depuse la data de 16 iunie 2009, Elena Udrea are un credit la BRD de 3.297.000 de euro, contractat in 2007 si cu scadenta in 2010. In declaratia de avere din decembrie 2008, creditul era cu 10.000 de euro mai mic si cu scadenta in 2009.

Comisia de ancheta a stabilit ca urmatoarea sedinta sa se desfasoare marti, incepand cu ora 11.00, cand vor fi audiati reprezentantii media care au semnalat nereguli, iar ministrul Turismului ar putea fi audiat la finalul anchetei, daca membrii forului vor considera ca este necesar.

Presedintele Comisiei, Ludovic Orban, a precizat, la finalul sedintei, ca ministrul Turismului, Elena Udrea, va fi audiata, daca se va considera necesar, dupa ce membrii forului vor studia documentele solicitate de la minister si dupa audierea angajatilor Ministerului Turismului care au fost implicati in evenimentele analizate de Comisie.

"Eu cred ca audierea doamnei Udrea, daca va fi necesara, se va face dupa studierea documentelor. Noi nu tinem deocamdata sa o audiem, vrem deocamdata sa vorbeasca documentele", a precizat Orban. Totodata, el a aratat ca decizia invitarii ministrului Elena Udrea pentru audieri se va lua, daca va fi cazul, prin vot, in plenul Comisiei.

Primele speculatii in vederea infiintarii unei Comisii pentru ministrul Turismului au inceput in 22 iulie cand liberalul Bogdan Olteanu a propus infiintarea unei comisii de ancheta.

Ca urmare, in 27 iulie, Parlamentul a decis aprobarea infiintarii Comisiei Udrea, care o urmeaza pe ce a fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

In prima sedinta de luni, Comisia va controla actiunile si contractele incheiate de ministrul Tineretului, in vederea justificarii cheltuirii banului public.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.