"Coalitia nu se va destrama", aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma sedintei de la Parlament. Atat liderii PSD cat si cei din PD-L au iesit din sala de sedinte zambitori si impacati cu partenerii de guvernare...cel putin pana la prezidentiale.
Constantin Nita, ministrul pentru IMM, a declarat la iesirea din sedinta ca cele doua partide din Coalitie au hotarat sa nu se mai atace reciproc si sa evite circul ieftin de la guvernare. "Ramane ca fiecare dintre noi sa nu mai facem comentarii rautacioase unii impotriva altora. Toata lumea este de acord ca trebuie sa ne abtinem de la aceste comentarii", a declarat Nita.

Intrebat de jurnalisti daca in cadrul sedintei s-a discutat si Cazul Udrea, Constantin Nita a declarat ca acest lucru nu s-a vehiculat prea mult in cadrul sedintei si ca liderii partidelor au hotarat sa nu mai faca astfel de comentarii la adresa colegilor de guvernare.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat in urma sedintei din Parlament ca "aceasta Coalitie de guvernare a fost formata in interes national si in speranta de a impiedica recesiunea, insa din pacate lucrurile au mers intr-o directie gresita". Liderul social democrat a recunoscut ca Romania trece prin cele mai grele momente din ultimii 10 ani, iar guvernarea este una deficitara.

"PSD nu considera ca Coalitia trebuie eliminata, ceea ce trebuie sa facem e sa eliminam conflictele din guvernare, Coalitia are ca unic scop depasirea problemelor si functionarea guvernarii
", a declarat Geoana.

Liderul PSD a anuntat ca partidul isi rezerva dreptul de a judeca abilitatea guvernului in functie de masurile luate pentru depasirea crizei financiare si pentru masurile de ridicare a nivelului de trai al populatiei.

Geoana a mai spus ca PSD nu va sustine interesele politice ale PDL, chiar daca s-a facut "pace" in Coalitie. "Suntem in coalitie de guvernare si nu in parteneriat politic. Consideram ca stabilitatea politica e mai importanta decat binele oricarui ministru, inclusiv cel a Elenei Udrea. PSD cere PDL sa inceteze sa ii mai ceara sprijinul politic si sprijinul pentru candidatul PDL la prezidentiale, Traian Basescu", le-a transmis Geoana democrat-liberalilor, reamintindu-le "partenerilor" ca PSD nu a utilizat niciodata guvernul pentru a-si ridica propriul candidat la prezidentiale (Mircea Geoana – n. red.).


PDL continua sirul de atacuri

Prim-vicepresedintele PDL, Adrian Videanu a anuntat ca partidul sau nu va raspunde provocarilor lansate de PSD facand referire la cazul Elenei Udrea. "Aceasta comisie impotriva ministrului Udrea este un demers politicianist menit sa creeze raca la nivelul partidului nostru. Subiectul Udrea nu exista, PSD l-a creeat. Subiectul nostru principal este criza economica si nu avem nevoie si de o criza politica, dar daca PSD doreste acest lucru va trebui sa si-o asume in fata populatiei”, a declarat Videanu.

Acesta a subliniat faptul ca liderul social-democrat, Mircea Geoana, se afla in plina campanie electorala pentru prezidentiale, explicand astfel atitudinea "colegului" sau de guvernare. Ministrul Economiei a continuat seria de atacuri la adresa partenerilor de guvernare si a declarat ca PSD are un caracter duplicitar in conducerea Romaniei, asumandu-si atat un rol in guvernare cat si unul in opozitie.

In legatura cu reducerea cu 20% a personalului bugetar, Videanu a explicat ca fiecare ministru va fi responsabil sa faca "ordine" in propriul sistem pentru efcientizarea cheltuielilor bugetare. "Multe din agentii sunt inutile si inefieciente si fiecare ministru va solutiona aceasta problema in ograda proprie", a declarat Videanu.


Intrebat, inainte de sedinta, daca se va destrama parteneriatul dintre cele doua partide aflate la guvernare, Geoana a raspuns: "Cred ca ar trebui sa ne intoarcem la lucruri fundamentale, precum criza economica, sau problema locurilor de munca. In acest moment, romanii asteapta de la coalitie raspunsuri la problemele importante. Si restul problemelor din coalitie sunt importante, dar sunt jocuri politicianiste", a sustinut Geoana. Liderul PSD a adaugat ca atacurile recirpoce dintre cele doua formatiuni au pornit de la "onoarea ranita a Elenei Udrea".

La randul sau, ministrul social-democrat Victor Ponta a declarat ca nu se va rupe coalitia "doar pentru ca vrea Traian Basescu", adaugand ca PSD a dorit ca aceasta formula de guvernare sa tina pana la prezidentiale: "Nu se rupe coalitia, de ce sa se rupa, doar pentru ca vrea presedintele? Aia de la PDL spun si ei ce a spus Traian Basescu. Noi am vrut ca guvernarea sa tina pana la alegerile prezidentiale, stiam ca nu se poate mai mult, dar este greu. Trebuie sa ne ocupam de alte probleme, nu de ruperea coalitiei", a declarat Ponta. Social-democratul a catalogat drept "o nebunie" reducerea cu 20% a angajatilor din sistemul bugetar.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea a declarat ca o coalitie nu poate functiona in conditiile in care, "in fiecare zi, ori noi, ori ei, atacam".

Democrat-liberalii, in frunte cu premierul Emil Boc, au afisat aceeasi atitudine ca social-democratii inaintea sedintei de la Parlament, subliniind la unison ca nu se pune problema ruperii coalitiei. "Acest guvern ori face reforma de care are nevoie tara, ori pleaca acasa, alta alternativa nu exista", a precizat Emil Boc. Liderul PDL a raspuns negativ intrebarilor legate de destramarea guvernarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.