Coalitia a mandatat o echipa formata din ministri PSD si PDL pentru a negocia cu reprezentantii FMI si CE majorarea plafonului de garantii guvernamentale si a sumelor alocate pentru investitii, neimpozitarea profitului reinvestit si majorarea deficitului bugetar acceptat.
"Un mandat de principiu pentru discutii. (...) Este vorba despre plafonul garantiilor guvernamentale, resursele pentru investitii, neimpozitarea profitului reinvestit si problema deficutului bugetar - teme ce vor fi urmarite de aceasta delegatie, care are mandat din partea coalitiei", a declarat vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, la finalul sedintei de ieri a coalitiei.

Din echipa guvernamentala care va participa la discutiile cu FMI si CE vor face parte ministrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica si ministrii Constantin Nita si Marian Sarbu. Membrii echipei au fost desemnati de premierul Emil Boc, a precizat Flutur, citat de NewsIn.

Potrivit Wall-Street, primul-ministru a declarat recent ca vrea sa negocieze cu CE si FMI alocarea unor sume mai mari pentru investitiile in infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse. Seful Executivului a anuntat si ca masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie discutata mai intai cu FMI si CE, pentru ca aplicarea acesteia sa nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele doua institutii internationale.

In ceea ce priveste garantiile de stat, limita valorica a acestora a fost stabilita la 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde de euro) pentru anul 2009, potrivit OUG privind rectificarea bugetara, adoptata in luna aprilie.

Unii membri ai Cabinetului au estimat, in ultima perioada, ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi valoarea negociata cu FMI si CE la momentul contractarii imprumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.