Liderii PSD au promis sa ii gasesaca pe cei care se fac vinovati de primirea lui Omar Hayssam in partid si de depunerea candidaturii controversatului om de afaceri pentru alegerile preliminare din septembrie 2004. Si, iata, responsabilii au fost dibuiti si au fost propuse si sanctiuni pentru pedepsirea lor disciplinara, insa este putin probabil ca cineva va avea realmente de suferit de pe urma aplicarii acestora. Astfel, Comisia de Integritate Morala a PSD a propus sanctionarea cu avertisment ultimativ si retragerea sprijinului politic pe o perioada de doi ani pentru orice functie politica in cazul lui Petre Salcudeanu, Mircea Ursache, Nora Rebreanu si Dan Tudorache.

Presedintele Comisiei, senatorul Cristian Diaconescu, a subliniat ca, din punctul de vedere al PSD, in afara persoanelor mentionate, nu au existat alti membri de partid care au intrat in relatie cu Omar Hayssam. Politologii sunt de parere insa ca cei care au fost de asta data prezentati la panoul cu "Asa NU" sunt mai degraba responsabilii tehnici ai primirii lui Omar Hayssam in PSD fara sa poarte cu adevarat pe umeri intreaga raspundere pentru cele intamplate.

Dupa cercetari "riguroase", a caror concluzie a fost amanata pentru a mentine suspansul, Comisia de Integritate Morala si Arbitraj a dat ieri publicitatii mult asteptatul comunicat, care sa lamureasca implicarea sirianului Omar Hayssam in activitatea partidului, precum si "vinovatii" care l-au infiltrat in inaltele structuri pesediste, de unde a putut nestingherit sa traga sforile in domeniile care l-au interesat.

Comunicatul ii aduce in prim-plan pe vinovati, cu nume de cod "acarul Paun": Petre Salcudeanu, Mircea Ursache, Dan Tudorache si Nora Rebreanu. Si pedeapsa "usturatoare", in conformitate cu "gravitatea faptei": avertisment ultimativ si retragerea sprijinului politic pe o perioada de 2 ani pentru orice functie politica, pentru fiecare dintre ei. Comisia de Integritate Morala a PSD si-a prezentat verdictul in cazul implicarii controversatului Omar Hayssam in partid si i-a scos la inaintare pe Petre Salcudeanu, Mircea Ursache, Dan Tudorache si Nora Rebreanu, pesedistii care devin "vinovatii absoluti" in aceasta speta, pusi in lumina reflectoarelor din cauza actiunilor lor "decisive".

In cazul lui Petre Salcudeanu, s-a descoperit ca, in calitate de presedinte al Organizatiei PSD Sector 1, "nu a verificat indeplinirea dispozitiilor statutare privind procedurile de inscriere in partid si, desi adeziunea lui Omar Hayssam nu a fost pusa in discutia Biroului Organizatiei Sectorului 1, potrivit art.6 din Statut, acesta a dobandit calitatea de membru PSD". Mircea Ursache, in calitate de presedinte al Organizatiei PSD Bucuresti, la data alegerilor preliminare, s-a descoperit ca nu si-a exercitat corespunzator atributiile privind verificarea aplicarii prevederilor existente in acest sens.

Dan Tudorache, fost presedinte executiv al Organizatiei PSD Sector 1 si secretar organizatoric, a fost pedepsit pentru ca "nu si-a indeplinit in mod corespunzator atributiile privind urmarirea activitatii membrilor de partid". Nora Rebreanu, fosta presedinta a Organizatiei PSD Sector 1, se face vinovata pentru ca "a condus sedinta Biroului Executiv al organizatiei PSD Sector 1 si ca nu a verificat corespunzator indeplinirea conditiilor statutare privind inscrierea candidaturilor si acceptarea acestora pe lista de propuneri". Si de-aici, pedeapsa: avertisment ultimativ si retragerea sprijinului politic pe o perioada de 2 ani pentru orice functie politica, pentru cei patru vinovati.

Previzibil

Si acestea nu sunt singurele descoperiri uimitoare ale Comisiei de Integritate Morala, care a mai analizat si dosarele de candidaturi, de la Biroul Coordonator al PSD Bucuresti, si a ajuns la concluzia ca Adrian Nastase a solicitat excluderea de pe lista de candidati a lui Omar Hayssam, cu precizarea ca "masura a fost indeplinita imediat", pentru a nu exista dubii in privinta rigurozitatii de care a dat dovada actualul presedinte executiv in acele momente de incercare.

Si nici sponsorizarile "efectuate de OH", care a devenit chiar un simbol, se pare, judecand dupa prescurtarea folosita in locul numelui scris explicit, nu au ramas in afara razei de actiune a Comisiei. "Se confirma faptul ca acesta a depus in favoarea Organizatiei PSD a Municipiului Bucuresti, cu titlu de sponsorizare, suma de 1.400.000.000 lei, suma ce depasea limitele prevazute de lege. Din dispozitia d-lui Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti, a fost restituita suma de 840.000.000 de lei", a fost concluzia si in acest caz. Previzibil.

Alfred Bulai: "Responsabilitatea lor este minimala"

"Este evident ca relatiile lui Omar Hayssam in PSD nu stateau in aceste nume", observa politologul Alfred Bulai, care apreciaza ca persoanele sanctionate sunt cele care au luat decizii mai degraba "tehnice" legate de intrarea omului de afaceri in partid. Analistul admite insa ca social-democratii trebuiau sa dea un raspuns legat de aceasta situatie, cu atat mai mult, cu cat Mircea Geoana a promis solutionarea controversatei probleme.

"Sanctiunile acestea nu inseamna, in realitatea, mare lucru, chiar daca sunt dure in raport cu statutul", apreciaza Alfred Bulai, considerand ca cei pedepsiti nu vor fi prea afectati de retragerea sprijinului politic. Politologul subliniaza ca cele patru persoane au avut "tangente absolut colaterale" cu primirea lui Hayssam si ca "nu s-a incercat identificarea unui grup de persoane care sa fi intervenit in mod real pentru acceptarea lui in partid". "E o masura care public trebuia luata si s-a actionat relativ repede", mai precizeaza Alfred Bulai, adaugand ca presa, in lipsa unor probe contrarii, va trebui sa accepte aceasta solutie, deoarece este destul de greu sa intri in bucataria unui partid.

Cristian Parvulescu: "PSD incearca sa para o formatiune reformista"

Politologul Cristian Parvulescu subliniaza ca imaginea PSD a fost serios afectata de cazul Omar Hayssam si ca, practic, social-democratii, care incearca in momentul de fata sa para o formatiune reformista, trebuiau sa ia aceste masuri. "Cred ca PSD nu avea alternativa", sustine analistul, care adauga ca nu poate sa nu remarce "lipsa lui Dan Ioan Popescu de pe lista vinovatilor", avand in vedere ca el a fost cel care a preluat conducerea organizatiei PSD Bucuresti si ca Omar Hayssam era de multa vreme un apropiat al partidului.

Parvulescu apreciaza ca sanctiunea pe care au primit-o cei patru este una destul de dura, avand in vedere ca urmatoarea masura pe lista gravitatii ar fi fost excluderea. El observa in acelasi timp ca cei care au fost desemnati vinovati nu fac parte din cercurile de apropiati ale celor care se afla acum, intr-adevar, la conducerea PSD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.