In ciuda faptului ca au mers pe urmele sefului statutului cand s-a pus problema nominalizarii persoanelor care urmau sa faca parte din CA-urile de la Radio si Televiziune, democratii au votat ieri propunerea legislativa a deputatului UDMR Kelemen Hunor privind modificarea legislatiei in domeniu.

Legea propusa de parlamentarul udemerist nu prevede insa eliminarea politicului din conducerea celor doua institutii publice. Potrivit proiectului aprobat de catre plenul Camerei Deputatilor, functiile de presedinte al Consilului de Administratie si de director general al SRR si SRTV vor fi ocupate de persoane diferite. Directorul general va fi desemnat cu votul a doua treimi din numarul membrilor Consilului de Administratie. Aceasta prevedere ar ajuta, sustine initiatorul, la eliminarea imixtiunii politicului din SRR si SRTV pentru ca va necesita consensul reprezentantilor opozitiei si puterii.

Directorul se va ocupa doar de politica editoriala si va fi desemnat prin concurs, in baza unui proiect de strategie. In cazul vacantarii postului de director, interimatul va fi asigurat de o persoana cu mandat bine definitv, la propunerea comisiilor reunite de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului. Deputatii au mai decis ca din Consiliile de Administratie sa faca parte 9 reprezentanti ai grupurilor parlamentare, cate unul de la presedintie, guvern, minoritati si de la Academia Romana, iar salariatii isi vor delega 2 observatori cu drept de vot consultativ.

Deputatii au mai decis sa mentina acutala procedura privind demiterea CA prin votul plenului Parlamentului. Pasul urmator este trimiterea proiectului spre dezbatere Senatului. Sarabanda proiectelor legislative care propun modificarea legii de functionare a SRR si SRtv continua. Desi deputatii abia au votat proiectul propus de Kelemen Hunor, din urma vine o alta initiativa legislativa.

Este vorba despre propunerea semnata de parlamentarii liberali Raluca Turcanu si Adrian Cioroianu si democratul Valentin Iliescu. Nici acest proiect nu elimina influenta politicului, dar stabileste infiintarea unei comisii de monitorizare a SRR si SRTv formata din reprezentanti ai societatii civile.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.