Fostul prim-ministru liberal, Calin Popescu Tariceanu, face o evaluare a ultimelor 6 luni de criza economica si de guvernare, pe care le considera complementare.
In opinia fostului premier Romania si-a ratat sansa de "salvare" in urma cu 6 luni cand Guvernul Boc a fost investit si cand acesta a luat decizia imprumutului de la FMI.

Tariceanu sustine ca desi totul merge prost, este foarte greu sa gasesti vinovati deoarece "toti se fac ca muncesc". Acesta da si cateva exemple de "munca" ministeriala facuta de guvernanti in "folosul economiei si al cetatenilor":
  • Ministrul Muncii (Marian Sarbu) se lupta cu negocierile pentru legea unica a salarizarii, care se va aplica insa din 2021.
  • Ministrul Transporturile (Radu Berceanu) se lupta cu proiectele pentru autostrazi, care vor incepe si ele peste 4-5 ani.
  • Ministrului Educatiei (Ecaterina Andronescu) se lupta sa gaseasca bani pentru a isi tine promisiunile pentru profesori, dar nu ii gaseste.
  • Ministrul Turismului (Elena Udrea) a alocat citeva sute de milioane pentru tichete de vacanta, pe care nimeni nu pare insa a le folosi.
  • Pana si ministrul Tineretului (Monica Iacob Ridzi) a organizat niste petreceri de 2 mai; chiar daca organizatorii au fost 2 firme, care aveau sediul in acelasi apartament si care de fapt nu au platit pentru eveniment, pentru ca banii au fost dati de o televiziune particulara.

Bucataria lui Boc

Calin Popescu Tariceanu face o noua ironie la adresa Guvernului Boc, despre care spune ca ia deciziile de conducere dupa modelul "Actionati, actionati ca ceva, ceva tot o iesi bine", insa nu le iese nimic niciodata. Mai mult decat atat, fostul premier este de parere ca toate deciziile luate in ultimele 6 luni vor "ingropa Romania" in datorii si saracie. Acesta ne ofera si "reteta" Guvernului pentru "esecul guvernamental perfect":

"Daca Guvernul ar fi fost un bucatar, atunci rezultatul eforturilor din ultimele 6 luni este … un ghiveci. Bucatarul a aruncat in oala:

• Una bucata de acord cu FMI, care ne face datori vanduti.
• Una bucata de impozit forfetar, al carui rezultat este ca mii de firme si-au inchis portile.
• Cateva legaturi de promisiuni electorale neonorate, culminand cu injumatatirea indemnizatiilor la Bacalaureat pentru profesori, carora li s-a promis cresterea cu 50% a salariilor.
• Alte ingrediente aruncate la gramada, pentru a nu lasa impresia ca mancarea este neconsistenta - cum ar fi legea salarizarii unice care pot pune pariu ca nu va fi aplicata de acest guvern.
• Si pentru a da gust … un mic program intitulat “Prima casa”, pe care toti ministrii il prezinta ca pe un mare succes, desi nici nu se vad inca efecte consistente; in afara ca au crescut preturile la apartamentele care pana mai ieri erau mai ieftine.
Dupa ce a aruncat ingredientele in oala, guvernul Boc a amestecat bine si a iesit … un ghiveci. Pe care ni-l servesc acum in fiecare zi la televizor, sustinand ca este somon file
", povesteste Tariceanu intr-un mesaj pe blogul personal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.