Harta sociala a Romaniei a fost desenata decisiv de marile cutremure infractionale care ne-au lovit - Bancorex, Dacia Felix, SAFI, afacerile Tigareta, FNI. De aici s-au nascut muntii de bani strinsi de cei care ne conduc, aici isi au originile abisurile saraciei si coruptiei.
De citiva ani, mai bine zis din 2000, este liniste. Am fi tentati sa spunem ca lucrurile s-au mai asezat, ca se fura mai putin sau macar mai prudent - din mai multe locuri, dar cu tiriita.
Ca, intr-adevar, inaintam spre normalitate, spre o societate in care marile tunuri nu mai sint posibile deoarece statul a dezvoltat anticorpii pentru a lupta impotriva criminalitatii care poate pune in pericol inclusiv siguranta nationala.
Ei bine, ne-am inselat. In ultimii patru ani a inflorit o afacere care depaseste ca magnitudine afacerile Bancorex si FNI la un loc. Iar ceea ce noi numeam liniste era de fapt murmurul silentios al complicitatii dintre mafioti si demnitari, fosnetul discret al bancnotelor transferate din miinile jegoase ale valutistilor in gentile din piele ale maharilor.
Asa se explica, poate, si de ce din 2003 incoace Uniunea Europeana a inceput sa foloseasca in documentele oficiale expresia "coruptie la nivel inalt", cind vorbeste despre Romania.
"Evenimentul zilei" a intrat in posesia unor rapoarte ale serviciilor secrete si a unor marturii ale oamenilor direct implicati care vin sa demonstreze ca in jurul rafinariilor din Moldova - RAFO, Darmanesti, Carom - s-a dezvoltat un adevarat imperiu mafiot. Unul despre care s-a scris foarte mult, insa care nu a fost niciodata probat in detaliu. Si ale carui proportii depasesc si cele mai negre inchipuiri.
Mii de firme si zeci de mii de oameni, multi dintre ei simple rotite in angrenaj, au pus pe picioare un mecanism menit sa fraudeze statul si cetatenii, contribuind la dezvoltarea unui cancer infractional caracteristic statelor mafiote din lumea a treia.
Prin evaziune fiscala, returnari ilegale de TVA, coruptie si cam toata gama de faradelegi prezente in Codul Penal, toata aceasta armata a reusit sa fure, potrivit specialistilor care au monitorizat fenomenul, cam 1,5 miliarde de euro.
Declaratiile unor martori care s-au aflat in mijlocul operatiunilor abunda de nume de politisti, procurori, judecatori. Se vorbeste de miliarde de lei, de tranzactii dubioase, de chiolhanuri cu prostituate. Un loc aparte in aceste marturii il ocupa politicienii: de la Dan Iosif la Miron Mitrea, de la Viorel Hrebenciuc la Adrian Nastase.
In ciuda acestor nume sonore, un numar impresionant de anchetatori au muncit pe rupte, mai bine de un an, pentru a aduna dovezi care sa demonteze paienjenisul de firme implicate in afaceri dintre cele mai diverse: de la producere de benzina contrafacuta la vinzari supraevaluate de active catre institutiile statului.
Au strins citeva camioane de probe. Au ajuns inclusiv la conturi din banci straine, unde inalti demnitari si-au plasat zecile si sutele de milioane de euro. Practic, tot ceea ce ziaristii au banuit, plus de zece ori mai mult, si-a gasit o confirmare in documente oficiale aflate acum in fisetele unor institutii de stat, printre care si unele servicii secrete.
Insa este foarte posibil ca toata aceasta munca sa aiba aceeasi finalitate ca si investigatiile in cazurile Bancorex si FNI. Ca dovezile sa nu ajunga niciodata in instanta si sa ramina ascunse in sertare, pentru a fi folosite ca instrument de santaj, sau sa fie pur si simplu distruse.
Primul semnal care indica o posibila ingropare a cazului "Bacau" a fost deja dat. O parte din oamenii care au lucrat la aceasta mega-ancheta au fost inlaturati, dosarul fiind preluat de colegi cunoscuti pentru obedienta.
"Evenimentul zilei" incepe seria articolelor dedicate acestui subiect cu declaratiile unui personaj care a facut parte din echipa electorala a PSD in alegerile din 2000. Aceasta marturie ofera motivul pentru care autoritatile au inchis ochii atitia ani la jefuirea Moldovei. Milioane de dolari strinsi de afaceristi dubiosi, prezenti in rapoartele serviciilor secrete, au fost dati ca PSD sa cistige alegerile. Un motiv suficient sa ne intrebam si cit de curata este actuala campanie electorala a partidului de guvernamint.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.