Politica 7 Iulie 2009 18:00
UDMR pregateste o "revenire in forta" pe scena politica romaneasca prin intermediul alegerilor prezidentiale din acest an, iar politicianul incredintat cu responsabilitatea de a castiga functia suprema in stat este tanarul presedinte executiv, Kelemen Hunor, care a vorbit despre campania electorala si viziunile sale de guvernare intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru 9AM.
Asa cum v-am promis ieri, va punem la dispozitie toate detaliile de campanie pentru alegerile prezidentiale, planurile de guvernare si viziunile legate de autonomia maghiara, aflate chiar de la cel desemnat sa se lupte cu Mircea Geoana, Traian Basescu, Crin Antonescu si Principele Radu pentru Cotroceni, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.

  • 9AM: Ce sanse reale credeti ca aveti la alegerile prezidentiale?
Kelemen Hunor: Daca reusesc sa le transmit oamenilor faptul ca vreau o schimbare in Romania, o schimbare care sa slujeasca binele tuturor, inseamna ca am sanse. Eu nu voi calcula reusita in procente, cu toate ca in politica totul se calculeaza astfel. Vreau sa port un dialog pe temele majore cu care ne confruntam cu totii, asa cum am facut si in campania pentru parlamentare, in care am avut un procent de 89,35% din voturi. Imi doresc sa ajung la cat mai multi oameni din comunitatile majoritare si minoritare deopotriva.

  • 9AM: Credeti ca ati putea obtine voturi si din partea comunitatii romane?
Kelemen Hunor: Sper sa ma voteze si romanii. Cei care imi vor acorda votul vor trece peste prejudecatile alimentate zi de zi in societate despre maghiari. Candidatura mea este si un prilej, o posibilitate de a dezamorsa unele tensiuni care inca exista intre majoritate si minoritate, in abordarile diferite ale acelorasi realitati. Desigur nu neaparat la nivelul indivizilor, ci mai degraba la nivelul comunitatilor.
Problemele socio-economice ne afecteaza in aceeasi masura pe toti, nesiguranta sociala si caderea economiei nu are etnie. Eu voi vorbi si despre aceste aspecte.

  • 9AM: Ce inseamna pentru UDMR participarea dumneavoastra la prezidentiale?
Kelemen Hunor: Ar fi o grava eroare daca in 2009 as face campanie pentru 2011. Toate la timpul lor, fiindca se pot intampla multe in doi ani. Mai ales in domeniul politicii.

  • 9AM: Sunt atat de multe figuri de mare calibru in interiorul partidului, ce va delimitat pe dumneavoastra de ceilalti potentiali candidati?
Kelemen Hunor: In UDMR sunt multi politicieni valorosi insa formatiunea noastra politica isi doreste sa lanseze in aceasta campanie un altfel de mesaj. Iar eu voi fi purtatorul acelui mesaj. Ma consider un om tanar, capabil sa ofere reprezentare si tinerei generatii. Chiar am primit semnale si incurajari in acest sens de la tinerii care imi urmaresc activitatea politica.

  • 9AM: Ce va recomanda pentru presedintia Romaniei?
Kelemen Hunor: Echilibrul, firea mea integratoare, experienta mea in plan politic, onestitatea, simtul datoriei fata de cetatenii care imi acorda increderea si convingerea ca Romania se poate schimba, putem sa gasim impreuna drumul cel bun.

  • 9AM: Ce sperati sa obtineti in urma acestor alegeri, la nivel politic si social?
Kelemen Hunor: Functia suprema in stat, desigur. Dincolo de acesta insa as dori sa demonstrez ca indiferent de etnie, un om decis, cu simtul responsabilitatii si cu mintea deschisa este capabil sa fie presedintele tarii. Chiar daca nu face parte din comunitatea majoritara.

  • 9AM: Care este viziunea dvs. legata de controversele ce inconjoara "Autonomia Tinutului Secuiesc". Cat de bine a procedat, pana acum, partidul din care faceti parte pentru realizarea acestei forme de "autonomie". Aveti o alta perspectiva asupra a ceea ce ar trebui facut?
Kelemen Hunor: Va trebui sa le explicam oamenilor ca nimeni nu le va lua tara. Va trebuie sa-i linistim, pentru ca autonomia teritoriala nu inseamna independenta statala, nu este nici separatism, ci o forma de a lua decizii mai aproape de comunitate. Autonomia in momentul de fata pare a fi o naluca care bantuie populatia majoritara. Depinde, desigur cat de bine informata e, cat de mult tinde sa dea crezare sperietorii cu "ruperea" unei sau altei bucati de pamant de restul tarii. E o teama aproape de neinteles. Nu exista o lege pe acest pamant care ar permite schimbarea peste noapte a formei statale, sa adormi intr-o tara unitara si sa te trezesti intr-una dezmembrata. E absurd.

Una dintre cele mai grave insulte care ni s-au adus noua, politicienilor maghiari este aceea ca ne-am "vinde tara", "am da Ardealul" cuiva pe bani marunti, nu stiu cui, dar cei mai multi zic ca Ungariei. Ei bine trebuie sa clarificam un lucru: fiind Romania e si tara noastra, a maghiarilor, astfel ca nu am vinde-o, nu am amaneta-o si nici nu am schimba-o pe o alta tara. Suntem si noi mandrii de ea, ne simtim si noi acasa aici. Ura si frica nu duc nicaieri.

  • 9AM: Credeti ca imaginea Romaniei in UE ar fi afectata de alegerea unui presedinte dintr-un partid care reprezinta o minoritate nationala?
Kelemen Hunor: Interesant formulata aceasta intrebare. "Afectata" nu ar fi in niciun caz sau daca ar fi, ar fi in sens pozitiv, cred eu. Cu atat mai mult cu cat in Europa avem astfel de exemple. Insusi parintele Uniunii Europene, Robert Schuman are origini franceze si luxemburgheze, s-a nascut intr-o provincie, parte integranta a Germaniei la acea data, si a devenit ulterior cetatean si politician francez. Deci exista exemple in care populatia majoritara a trecut peste barierele etnice, peste prejudecati si stereotipii si a ales un om de stat de alta origine. Chiar si presedintele Frantei are nume maghiar si origine maghiara.

  • 9AM: Ce fel de prim-minstru ar desemna presedintele Kelemen Hunor?
Cu siguranta ar fi un prim-ministru capabil sa gestioneze criza, un economist, poate, care ar trebui sa propuna solutii pentru intoarcerea economiei romanesti de la marginea prapastiei unde se afla in acest moment in pofida tuturor imprumuturilor externe, a sumelor exorbitante pe care le vor plati inca doua generatii.

Desigur rezultatul alegerilor prezidentiale nu implica, sau cel putin nu ar trebui sa implice si inlaturarea sefului Guvernului. Conform Constitutiei principala modalitate de a-l inlatura fiind motiunea de cenzura initiata in Parlament.

  • 9AM: Care sunt principalele "defecte" ale actualei conduceri, pe care ati dori sa le corectati?
Kelemen Hunor: Ar fi cam multe. Dar la modul general as spune inainte de toate ca: actualul presedinte - nu stiu din ce ratiuni - si-a arogat niste prerogative inexistente, unele pe care de fapt nu le are conform descrierii functiei presedintelui in Constitutia Romaniei. Oamenii nu mai inteleg care e rostul presedintelui si care e cel al primului ministru. Va dau doar cateva exemple: presedintele nu poate schimba legile educatiei, fiindca aceste modificari tin de competenta Ministerului Educatiei, presedintele nu are cum sa ia masuri anticriza fiindca aceste masuri trebuie luate de Guvern.

Presedintele Romaniei in momentul de fata - prin Constitutie - are mai degraba atributii ce tin de politica externa si de relatiile internationale ale statului. Deci ar fi cam multe sa le explic oamenilor care, daca ma vor intreba daca as participa la sedinte de Guvern, eu le-as spune: doar in situatii de importanta nationala majora. In toate celelalte cazuri as lasa ministrii si parlamentarii sa-si faca treaba, conform "fisei postului".

  • 9AM: Dintre candidatii la prezidentiale, de cine va este cel mai teama si de ce?
Kelemen Hunor: Teama nu este notiunea pe care as folosi-o intr-un asemenea context. Pentru ca cel care a acceptat sa candideze pentru aceasta functie a ales de fapt sa nu-i fie teama de oameni, si ca atare nici de contracandidati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.