Politica 6 Iulie 2009 01:22
Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, scrie pe blogul sau ca demolarea zidurilor Parlamentului este un subiect penibil lansat de sufragetele lui Traian Basescu si "o fumigena" aruncata doar in scop electoral si de imagine.
"Stiu ca e un subiect penibil, dar “sufragetele” lui Traian Basescu l-au lansat si asa a aparut dezbaterea. Intr-un mod neprofesionist. Fara documentare. Doar pentru eventuale castiguri de imagine", comenteaza Nastase subiectul unei noi dispute in conducerea Camerei Deputatilor-daramarea zidurilor Palatului Parlamentului.

Nastase o ironizeaza mai intai pe Elena Udrea, cea care a venit prima cu ideea daramarii zidurilor in scop turistic, sugerandu-i se recomande si daramarea zidurilor Palatului Cotroceni pentru a-i oferi posibilitatea presedintelui sa faca bai de multime. "Cand Elena Udrea a lansat ideea daramarii gardului de la Palatul Parlamentului, din grija pentru cetatenii straini, turisti in frumoasa noastra Capitala, prima intrebare pe care mi-am pus-o a fost aceea de ce ministrul Turismului nu a propus, mai intai, daramarea gardului de la Palatul Cotroceni? In felul acesta, Basescu ar putea face zilnic bai de multime, fara sa se mai deplaseze pe la tot felul de targuri si chermeze. Ar veni baia de multime la el. Oricum, daramarea gardului de acolo - aproape identic cu cel de la Parlament - ar costa mai putin pentru ca perimetrul imprejmuit este de doua ori mai mic", scrie ironic Nastase, citat de NewsIn.

El isi indreapta apoi atacurile catre Roberta Anastase, careia ii transmite ca are meritul nu de a fi ridicat zidul Palatului Parlamentului, ci de a fi terminat lucrarile la aceasta constructie intr-o perioada in care multi doreau sa faca din aceasta "un cazinou sau un bordel pentru toata Europa". "Roberta Anastase a aflat, probabil de la cei care - se spune - au inchis gardul de la Uzina 1 Mai, la Revolutie, ca sa nu iasa muncitorii pe strada, ca eu as fi construit gardul de la Parlament. Fals. Gardul exista de dinainte de 1989. E adevarat, dupa Revolutie, unii voiau sa acopere constructia de la Casa Poporului - finalizata in proportie de 60% - cu pamant sau eventual sa construiasca acolo un cazinou sau un bordel pentru toata Europa", mai scrie fostul premier.

Nastase explica apoi ca in perioada cat a fost presedinte al Camerei Deputatilor, intre 1992-1996, desi lucrarile parlamentare se desfasurau in cladirea de la Patriarhie, impreuna cu alti colegi, a finalizat lucrarile de constructie, asfel incat, din sesiunea de toamna a anului 1996, Camera s-a putut muta in noul edificiu. Nastase mai arata ca in perioada in care a fost prim-ministru au continuat investitiile din cladire, fiind finalizate lucrarile pentru noul sediu al Senatului si spatiile pentru Muzeul National de Arta Contemporana. "In ceea ce priveste finalizarea lucrarilor la Palatul Parlamentului, sunt deci <<vinovat>> cu mult mai mult decat cu constructia gardului - pentru care nu am insa nici un <<merit>>", mai precizeaza deputatul.

Nastase prezinta apoi o evaluare a costurilor propunerilor pedeliste. "Costurile totale pentru demolare, plus evacuarea molozului , plus distrugerea sistemului integrat de securitate perimetral, inclusiv valoarea constructiei in sine, ar insemna aproximativ 27.000.000 RON. Exista banii pentru acest proiect de daramare? Intra cumva la capitolul investitii iin infrastructura al premierului Boc? Oricum, pentru demolare, ar fi necesare 7 cereri sau avize iar pentru certificatul de urbanism (pentru desfiintarea constructiilor) inca vreo 3-4 documente, certificatul fiind eliberat doar dupa aprobarea unui nou Plan urbanistic zonal", explica Nastase.

"Este clar ca Basescu si oamenii lui arunca doar fumigene pentru perioada campaniei electorale, stiind ca o astfel de propunere, care, cred ei, da bine la popor, nu va fi probabil pusa in aplicare", conchide liderul PSD.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si Adrian Nastase au avut din nou un conflict in cadrul sedintei Biroului Permanent al Camerei de luni, de data aceasta pe tema oportunitatii daramarii zidului care inconjoara Palatul Parlamentului.

Secretarul general al Camerei Deputatilor Gheorghe Barbu a supus Biroului Permnent o informare privind deschiderea Parlamentului catre cetateni. Proiectul ii apartine fostului presedinte al Camerei Bogdan Olteanu (PNL) si prevede daramarea zidului care inconjoara Palatul Parlamentului. Conform documentului prezentat de Barbu, bugetul Camerei din acest an nu va fi afectat de acest proiect urmand sa se treaca la punerea lui in practica in anii urmatori. Adrian Nastase a prezentat anumite rezerve pe care le are fata de idee din perspectiva securitatii cladirii si a cerut consultarea arhitectilor, dar si a SPP.

In replica, Roberta Anastase a sustinut ca nu exista impedimente de ordin tehnic, mai ales ca zidul a fost construit provizoriu, fara fundatie. Olteanu a atras atentia ca in acest proiect este nevoie de un parteneriat cu Primaria Generala fiind necesare si alte lucrari conexe, precum largirea bulevardului dintre Palatul Parlamentului si parcul Izvor. Cum Nastase si-a mentinut rezervele initiale, Anastase a sustinut ca daramarea zidului este si un gest simbolic. "Domnule Adrian Nastase, stiu ca iubiti acest zid, pentru ca este facut de dumneavoastra, dar eu cred ca aceasta bariera si mentala trebuie inlaturata. Stiu ca-l iubiti. Nici Ceausescu nu are mandria asta, numai dumneavoastra o aveti, ca ati ridicat un zid, dar haideti sa avem libertatea de a gandi", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

Viceliderul grupului PSD Aura Vasile i-a lut apararea lui Nastase: "Sunt chiar emotionata de ce se discuta in Biroul Permanent al Camerei si pentru ce stam de aproape 20 de minute. Eu cred ca cea mai buna propunere este a domnului Prigoana, sa daramati sau sa modificati pentru publicul larg si Parlamentul si cred eu ca o chestie mai populista si o chestie care teoretic nu are nici o finalitate, cel putin in acest moment, n-am vazut de mult in Biroul Permanent".

Liderul de grup al minoritatilor, Varujan Pambuccian, a spus ca este cam tarziu pentru un gest simbolic si a cerut efectuarea unui studiu de fezabilitate care sa spuna daca inlaturarea zidului va aduce mai multi turisti si va creste veniturile Camerei Deputatilor.
Nastase a intervenit din nou amintind ca ideea ii apartine ministrului Turismului, Elena Udrea. Atunci Anastase a replicat: "V-am spus ca este un proiect pe care inteleg sa-l urati, pentru ca dumneavoastra ati crescut zidurile acestea la nesfarsit in jurul Parlamentului. Este o realitate. Zidul acesta a fost pus nu de Ceausescu, ci de Adrian Nastase. Asta-i realitatea".

"Vreau sa spun ca nu sunt vinovat pentru gard, dar sunt vinovat pentru mult mai mult decat atat, pentru realizarea impreuna cu unii dintre colegii dumneavoastra, gen Radu Berceanu, dar si cu Ioan Ratiu si altii, a 40% din aceasta cladire, inclusiv aceasta sala in care ne aflam, in perioada 1992-1996 cand, in calitate de presedinte al Camerei, m-am ocupat nu de daramat, ci de construit mai departe. Cladirea aceasta, in 1989, era gata in proportie de 60%. Am avut de ales, fie s-o acoperim cu pamant, cum sugerau unii dintre colegii nostri de atunci, sau sa facem un mare cazinou aici pentru toata Europa", a ripostat Nastase.

Disputa a fost curmata de interventiile impaciuitoare ale lui Sever Voinescu (PDL) si Aurei Vasile care au propus mandatarea presedintelui Camerei si a secretrului general pentru demararea unor discutii cu specialistii din diverse domenii si institutii pentru a prezenta Biroului Permanent un punct de vedere asupra oportunitatii acestui proiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.