Politica 6 Iulie 2009 01:19
Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a declarat duminica la Antena 3 ca va demisiona "fara clipire" numai daca DNA cere inceperea urmaririi penale impotriva sa si ca o demisie inainte de rezultatele anchetelor in desfasurare ar insemna ca ea sa fuga de raspundere.
Ministrul a sustinut ca daca ar demisiona inainte ca procurorii sau parlamentarii sa decida cine este responsabil de cheltuirea sumelor respective ar fi insemnat ca ea sa fuga de raspundere, informeaza NewsIn.

"Eu am spus inca de la inceput. Daca as fi stiut ca am gresit cu ceva si ca pot fi acuzata de fapte de coruptie, ca am facut ceva ilegal, va spun ca plecam din prima zi. Am spus si repet: voi demisiona daca DNA va cere inceperea urmaririi penale in ceea ce ma priveste. (...) Daca DNA va considera ca trebuie sa inceapa urmarirea penala in ceea ce ma priveste, plec fara sa clipesc", a spus ministrul. Ridzi a mai declarat ca doreste ca "institutiile abilitate" sa demonstreze daca in subordinea sa exista oameni care au gresit si ca nu doreste sa isi asume vina vreunui subordonat. "Nu cred ca este corect ca atunci cand incepe o campanie de presa asupra unui om politic el sa demisioneze fara sa stim care este adevarul, fara sa stim daca este sau nu vinovat", a mai sustinut aceasta.

Iacob Ridzi mai este de parere ca tinta nu este ea, opinand ca in perioada urmatoare vor fi si alte persoane care vor fi atacate. Ministrul Tineretului si Sportului a sugerat ca scandalul legat de atribuitrea contractelor are de fapt alta miza, fara a preciza care este aceasta. "Dumneavoastra credeti ca acest scandal de fapt este pornit pentru ca acolo s-a intamplat ceva ilegal, sau miza este in alta parte? (...) Eu va spun ca am stat si m-am tot gandit: cine sunt eu de se duce acest atac si sunt atat de multe resurse materiale si financiare folosite pentru acest atac? Pentru ca este foarte clar ca este vorba despre altceva. Este pentru prima oara in istoria post-decembrista a Romaniei cand ne aflam in fata unor atacuri atat de virulente la adresa unui tanar om politic ", a declarat Ridzi.

Ministrul Tineretului a marturisit apoi ca are "semne de intrebare" in legatura cu modul in care banii respectivi au fost cheltuiti de firmele respective si a spus chiar ca are "sentimentul ca lucrurile au fost intentionat facute neclar". Intrebata daca este convinsa ca cele doua firme au cheltuit corect banii ea a raspuns: "Normal ca nu sunt convinsa. Si eu imi doresc sa aflu in acest moment lucrurile pe care nu am cum sa le cunosc. Dar nu eu sunt in masura sa cercetez cum au cheltuit firmele banii. Tocmai de aceea sunt institutii abilitate ale statului, si ma bucur ca in acest moment exista o plangere inaintata catre DNA, pentru ca ei au toate instrumentele necesare sa verifice ce s-a intamplat cu fiecare leu in parte si este normal sa se stie", a explicat ministrul. Ea a adaugat ca din cauza anchetei DNA nu a putut trimite documentele cerute la comisia parlamentara si ca tot din acest motiv-audierea directorilor atat de procurori, cat si de parlamentari-au impiedicat ca auditul pe care l-a cerut chiar ea sa se finalizeze mai repede.

Ridzi a sustinut ca singurul repros pe care si-l aduce este ca a comunicat prost pe acest subiect. "Am gresit ca nu am stiut sa comunic pe acest subiect si poate marea greseala pe care am facut-o a fost ca nu am explicat fiecarei persoane in parte. Dar va spun ca nu am mai putut sa o fac din teama. Din teama de a mi se interpreta lucrurile. Dar pot sa va asigur de un lucru: daca eu stiam ca as fi gresit cu ceva in modul in care aceste contracte au fost atribuite, in modul in care aceste contracte au fost derulate, cu siguranta fi plecat din prima zi", a adaugat aceasta.

Ministrul Tineretului si Sportului s-a aratat nemultumita si de modul in care functioneaza comisia parlamentara de ancheta despre care a spus ca s-a transformat intr-un "circ" si a devenit prilej de declaratii politice. "Daca pe mine ca om politic este ceva care ma dezamageste, este ca din pacate aceasta comisie de ancheta din Parlament s-a transformat intr-un circ, intr-un show politic. Ceea ce eu vad acolo, pe mine ma nemultumeste. Eu ma duc acolo chiar de ziua mea si am stat patru ore si ceva si din patru ore si cincisprezece minute cat am stat pentru a fi audiata, cred ca doua sau trei ore s-au certat intre ei (...) Daca va uitati la ce cuvinte isi arunca unii altora, la ce jigniri mi-au fost aduse mie personal, pot sa cred eu ca ei isi doresc in acest moment sa afle ceva? Sau mai degraba vor sa faca declaratii politice? Pentru ca asta se intampla. Eu am constatat un lucru: ca ei s-au dus acolo cu o opinie deja formata. De ce mai e nevoie de probe atunci?", a mai sustinut Monica Iacob Ridzi.

Monica Iacob Ridzi s-a aratat dezamagita si de modul in care presa a abordat subiectul legat de o posibila demisie a sa. "Mi se pare inadmsisibil sa apara o astfel de stire fara sa fiu intrebata, fara sa fiu consultata, fara sa sune cineva la partid, la Guvern, la minister si sa intrebe daca este adevarat ca mi-am dat demisia. Este foarte clar ca de fapt acest lucru s-a facut cu intentie si singurul lucru pe care il cred in acest moment este ca cei care au lansat aceste zvonuri si-au dorit sa mai tina in viata subiectul Ridzi inca o zi sau doua", a mai declarat ea. Ridzi s-a plans si ca declaratiile sale din ultima vreme au fost scoase din context. "Am organizat la minister o conferinta de presa in care am raspuns tuturor intrebarilor. Din nereficire, a doua zi am realizat ca foarte multe lucruri mi-au fost scoase din context. Eu va spun ca niciodata nu am spus ca nu-mi pasa cum s-au cheltuit banii sau ca nu ma intereseaza. Dimpotriva, mi-am dorit si imi doresc sa fie lucrurile foarte clare (...) Din prima zi cand am ajuns in minister mi-am dorit sa fie cheltuiti banii cu maxima eficienta", a mai explicat ea.
Ministrului Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, este acuzata de nereguli in cheltuirea sumei de 630.000 de euro din bugetul ministerului, pentru organizarea "Zilei Tineretului". Ei se imputa, in interiorul PDL, ca a avut o comunicare defectuoasa in acest scandal care a condus la iritarea presei si a Comisiei de ancheta, fapt care a adus prejudicii de imagine prea mari, sustin surse democrat-liberale. Conform unor surse din PDL, liderii partidului sunt hotarati sa gaseasca un inlocuitor pentru Monica Iacob-Ridzi, chiar si in eventualitatea in care procurorii de la DNA nu vor cere inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Tineretului si Sportului. O decizie in acest sens este asteptata in zilele urmatoare.

Monica Iacob Ridzi a transmis vineri, 3 iulie, prin intermediul unui comunicat de presa remis agentiei NewsIn, ca nu si-a depus demisia din functia detinuta in Guvern. "Dezmint informatia vehiculata in mass-media pe surse potrivit careia mi-am depus demisia din functia de ministru. Din respect pentru o informare corecta a opiniei publice, rog mass-media sa ia in considerare doar pozitia mea oficiala", a declarat Ridzi, printr-un comunicat, ca urmare a informatiilor transmise de unele televiziuni, conform carora ministrul si-ar fi anuntat retragerea din Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.