Daca exista cineva in Guvern care sustine ca nu isi poate indeplini angajamentele fara cresterea TVA, acea persoana trebuie sa-si dea demisia, a declarat ieri deputatul liberal Cristian Boureanu, opinie care ar fi impartasita de mai multi colegi de partid. Mai multi membri marcanti ai PNL, inclusiv premierul Tariceanu, s-au contrazis pe tema cresterii TVA si a reducerii CAS. Reprezentantii PD nici nu vor sa auda de majorarea TVA, propunand in schimb... taxa pe vila

Deputatul liberal Cristian Boureanu a afirmat ieri, la o dezbatere organizata de Asociatia Pro Democratia, ca mai multi membri ai PNL si-au exprimat dezacordul fata de cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA). "Daca exista cineva in Guvern care sustine ca nu isi poate indeplini angajamentele fara cresterea TVA, acea persoana trebuie sa-si dea demisia", a spus Boureanu, facand o trimitere destul de clara la colegul sau de partid, ministrul Finantelor, Ionut Popescu.

Ministrul a anuntat recent ca ar putea majora, de anul viitor, cota standard de TVA de la 19% la 22%, pentru a compensa reducerea incasarilor bugetare, ca urmare a introducerii, la inceputul acestui an, a cotei unice de impozitare si a opri cresterea consumului. Anuntul a bulversat mediul de afaceri si a scos la iveala o serie de neintelegeri de fond intre membrii coalitiei si, in ultima instanta, intre cei ai PNL. Popescu a spus ca va compensa majorarea TVA cu o scadere cu 10% pana in 2008 a contributiilor sociale.

Lupta si dezacorduri in sanul Coalitiei

Primii au iesit la rampa membrii PD, in frunte cu Emil Boc, presedintele partidului, care a spus ca o majorare a TVA este imposibila deoarece aceasta posibilitate n-a fost discutata de Guvern cu partenerii din Coalitie. Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, confirma faptul ca la nivelul Coalitiei nu s-a discutat despre marirea TVA, dar a sustinut ca CAS urma sa scada cu 2% pe an pana in 2008.

Prins pe picior gresit, premierul Calin Popescu Tariceanu a vrut sa traga plapuma peste scandalul creat de Popescu la nivel national si a plusat cu o reducere a CAS, in compensare, cu 5% pe an. PD a venit apoi cu o "solutie": Decat sa creasca TVA, Guvernul ar trebui sa suplimenteze niste taxe locale si sa puna impozit pe vilele de la marginea oraselor. Desigur, este o propunere cu o vadita tenta populista, care n-ar rezolva problemele bugetului si nici atat pe ale... deficitului de cont curent. In tot acest timp, Guvernul a tinut cu dintii de cota unica ("Guvernul" insemnand premierul si ministrul sau de Finante).

Iata ca s-a ajuns acum ca un coleg de partid cu ministrul Finantelor sa-i ceara acestuia demisia. Aceasta n-ar fi singura problema a lui Ionut Popescu. Sindicatele au amenintat deja ca ies in strada sa protesteze impotriva majorarii TVA, iar opinia publica in general a primit cu nervi anuntul facut de Popescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.