Liberalii s-au decis sa puna piciorul in pragul Coalitiei. Dupa ce, joi, Emil Boc a cerut blocarea procedurilor de schimbare a CA la TVR si Radio, provocand o mare nervozitate in coalitia guvernamentala, PNL a facut ieri publica o atitudine mult mai dura decat un refuz de a marsa la cererea lui Boc. Pe de alta parte, PNL a reactionat si fata de dorinta presedintelui Basescu de a aduna toate serviciile de informatii intr-o comunitate de informatii aflata in subordinea sa. PNL respinge ferm si aceasta chestiune, ba, mai mult, sare si la gatul lui Vasile Blaga, spunand ca "se impune o reforma a Ministerului de Interne".

NU pentru dorintele lui Basescu

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, printr-un comunicat de presa, ca PD si presedintele Traian Basescu "se erijeaza in campioni ai depolitizarii presei". Liderul PNL arata ca "toate partidele doresc depolitizarea institutiilor publice de presa", acest obiectiv neputand fi doar al unui partid sau al unui om politic.

PNL se opune categoric blocarii procedurilor de numire a unor noi Consilii de Administratie la TVR si la Radio, desi sunt si liberali de parere ca trebuie schimbata legea privind functionarea celor doua societati. Insa, dupa cum explica Eugen Nicolaescu, "la nivelul coalitiei guvernamentale s-au luat decizii in acest sens si suntem de parere ca partenerii de coalitie sa respecte intocmai deciziile luate de comun acord". "PNL nu doreste ca procesul de alegere a conducerii celor doua societati, proces aflat deja in derulare, sa fie stopat. Credem ca asigurarea unei conduceri legitime pentru cele doua institutii este un lucru esential in aceasta perioada si de aceea procedurile parlamentare incepute trebuie finalizate", mai spune purtatorul de cuvant al PNL.

In ceea ce priveste comunitatea de informatii, senatorul PNL Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei pentru Aparare, a declarat ieri ca PNL nu este de acord cu subordonarea unei asemenea structuri fata de Palatul Cotroceni. "Viitoarea comunitate de informatii trebuie trecuta sub control parlamentar", a spus Norica Nicolai, adaugand ca este necesara si "o serioasa reforma a serviciilor secrete", facand astfel aluzie la faptul ca Basescu nu i-a schimbat pe sefii serviciilor de informatii. In plus, Norica Nicolai sustine ca si Ministerul de Interne, condus de democratul Vasile Blaga, trebuie reformat, avand probleme de functionare.

PNL pregateste grupuri de reactie in fata PD

Liberalii s-au hotarat deci sa reactioneze cu fermitate la presiunile exercitate de colegii de la PD. Aceasta a fost, de altfel, decizia luata de catre Biroul Politic al PNL, in a carui ultima sedinta liberalii i-au reprosat lui Tariceanu ca "este prea moale" in fata PD si a presedintelui Basescu. Surse din conducerea PNL ne-au declarat ca liberalii se asteapta ca in toamna, cel mai probabil la sfarsitul lunii septembrie, guvernul Tariceanu sa fie inlocuit, cu premier cu tot, noul sef al executivului urmand sa fie desemnat, dupa informatiile liberalilor, Theodor Stolojan. Or, pentru aceasta eventualitate, "aripa dura" din PNL a pregatit deja "planul B" de actiune, care presupune nici mai mult, nici mai putin decat sa faca opozitie la PD si la Basescu.

Sursele citate sustin ca grupurile parlamentare ale PNL vor organiza grupuri de reactie (dupa modelul celor inventate de PSD) care sa faca simtita in presa activitatea partidului si mai ales a ministrilor liberali, pe care partidul trebuie sa-i apere in fata acuzatiilor aduse de presedintele Basescu. "In toamna, dintre ai nostri n-or sa mai ramana in guvern decat Flutur, Bogdan Olteanu si Mona Musca", ne-au declarat sursele citate, referindu-se la asteptata schimbare a ministrilor PNL.

Pe de alta parte, PNL va cere coalitiei sa procedeze la restructurarea cabinetului (pentru a evita remanierea generala), solicitand ca Ministerul Economiei sa fie "spart" in Ministerul Energiei, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Industriilor, iar Ministerul Transporturilor sa fie separat de un Minister al Investitiilor, care sa adune tot ceea ce inseamna infrastructura, investitii, constructii.

Prietenia cu PSD - cultivata asiduu

"Planul B" al PNL mai are o parte, asa-numita "ultrasecreta", care presupune pastrarea unei usi larg deschise catre PSD. De cateva saptamani, gratie unei vechi prietenii intre Viorel Hrebenciuc si Calin Popescu Tariceanu, precum si unor mai vechi relatii de afaceri intre Dinu Patriciu si fostul guvern PSD, intre conducerea liberala si cea pesedista se poarta discutii intense referitoare la o posibila colaborare in cazul unei crize majore care ar putea sa intervina in Alianta sau intre liberali si Traian Basescu. Si pesedistii vorbesc despre o asemenea "alianta" intre PNL si PSD, spunand ca "trebuie avuta in vedere orice varianta, inclusiv una a participarii la guvernare a PSD alaturi de liberali".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.