Politica 8 Iunie 2009 21:17
Alianta PSD+PC ocupa prima pozitie la alegerile pentru PE, cu 31% din voturi, urmata de PD-L, cu 30,4%, PNL, cu 16,6%, si UDMR, cu 9,1%. PRM obtine un scor bun de 7,2%, la fel ca si Elena Basescu (3,6%), care intra in PE, arata sondajele efectuate la iesirea din sectiile de votare.

PNTCD nu a intrat in Parlamentul European, obtinand doar 1,3% din voturi, asemeni Partidului Forta Civica care a primit doar 0,4% din voturile alegatorilor, arata sondajul Insomar, cu rezultatele pana la ora 19:00, potrivit Realitatea TV.

Candidatul independent Pavel Abraham a strans doar 0,6% din voturi, cu mult sub pragul necesar de 3%, mai arata estimarile Insomar.

La precedentele alegeri pentru Parlamentul European, din 25 noiembrie 2007, PD a obtinut 28,81%, ceea ce i-a asigurat 13 mandate, candidatii PSD - 23,11% (10 mandate), PNL - 13,44% (6 mandate), PLD - 7,78% (3 mandate), iar UDMR - 5,52% (2 mandate). De asemenea, candidatul independent Laszlo Tokes a obtinut 3,44% ceea ce i-a asigurat prezenta in Parlamentul European. In 2007, Romania a trimis 35 de reprezentanti in Parlamentul European, in timp ce la actualul scrutin numarul de mandate este de 33.



  • PSD viseaza deja la prezidentiale

Cei mai fericiti in urma rezultatelor de duminica sunt PSD, care au obtinut cel mai mare procent de voturi. In urma statisticilor, presedintele Mircea Geoana a declarat ca „rezultatul alegerilor pentru PE demonstreaza ca PSD este principala forta politica, iar declinul actualului presedinte a inceput”.

"Suntem la al treilea rand de alegeri in Romania, locale, parlamentare si europarlamentare, in care PSD in alianta cu colegii de la PC reprezinta prima forta politica a Romaniei. Am incheiat un nou scrutin electoral si din aceasta seara ne pregatim pentru adevarata victorie a PSD-ului - castigarea alegerilor prezidentiale din iarna acestui an", a declarat Mircea Geoana, dupa publicarea exit poll-urilor.

Cu toate astea, Geoana este de parere ca batalia politica pe teme europene nu se incheie acum, ci cand Romania va putea sa castige o influenta reala in Europa.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat dupa publicarea exit-poll-urilor, ca rezultatele principalelor partide nu s-au schimbat foarte mult fata de cele de la parlamentare, dar ca prezenta slaba la vot a incurajat UDMR si PRM.

"Rezultatul reflecta o situatie de asteptat, este status cvo. Se reflecta ponderea partidelor de la alegerile nationale, nu s-a schimbat foarte mult din acest punct vedere dar, vedeti, prezenta slaba la vot a incurajat pe de o parte UDMR-ul, care merge cu patru reprezentanti din cazua slabei prezente la vot si au intrat Vadim si cu Becali. Asta este unul din rezultatele absenteismului", a comentat Iliescu rezultatele relevate de exit-poll-uri.

  • PD-L asteapta confirmarea castigului

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca este convins ca, la fel ca si la alegerile pentru Parlamentul Romaniei, numaratoarea finala a voturilor va consfinti victoria PDL.

Emil Boc a spus: "Sunt convins ca in aceasta noapte Adriean Videanu ne va anunta victoria PDL si care va fi consfintita si de rezultatele finale". "Aceste alegeri au confirmat inca odata ca PDL ii reprezinta cel mai bine pe romani in Europa", a adaugat Emil Boc.


  • PNL, un rezultat dezamagitor

Presedintele PNL, Crin Antonescu, „cel mai trist dintre invingatori” in urma aflarii rezultatelor alegerilor pentru PE, este convins de fraudarea alegerilor.

Este, din punctul meu de vedere, o nemultumire, si un rezultat slab, nu in cifre, despre care vom discuta la finalul numaratorii, ci in aceea ca nici eu, nici PNL, nu am reusit de asta data sa convingem aceasta majoritate tacuta, dezgustata, lipsita de speranta, sa vina la vot”, a declarat Antonescu.

De asemenea, presedintele liberal pare sa isi fi pierdut mult din elanul cu care pornise in campanie si totodata si speranta castigarii presedintiei in iarna.

  • UDMR va lupta pentru Ardeal

Presedintele UDMR, Marko Bela a declarat ca este foarte multumit de rezultatele obtinute la alegerile europarlamentare si ca scorul este mai bun decat cel din 2007.

Exit-pollurile au cotat UDMR la un procent de peste 9%. "E un rezultat exceptional, aproape fara precedent, cu siguranta UDMR si maghiarii din Romania au trei parlamentari, poate chiar patru", a declarat Marko Bela, citat de NewsIn.

Liderul maghiar considera ca rezultatul UDMR inseamna ca europarlamentarii maghiari vor avea forta necesara pentru a sustine cauza maghiarilor din Romania, dar si a romanilor, pentru ca "nu dorim sa rezolvam numai problemele maghiarilor". "Inseamna ca vom avea forta necesara la Bruxelles sa transmitem mesajul comunitatii maghiare din Romania si sa contribum la rezolvarea problemelor Romaniei. Europarlamentarii nostri doresc sa rezolve nu numai problemele maghiarilor. Rezultatul va fi foarte important pentru perioada care urmeaza. Vom avea sustinerea intregii comunitati maghiare in toate demersurile din viitor", a mai delcarat Marko Bela.


  • PRM si-a luat revansa

Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor este de parere ca numarul sapte i-a purtat noroc si spera la un posibil al treilea europarlamentar din partea PRM.

"Astazi e ziua revansei pentru PRM in legatura cu uriasa frauda electorala de anul trecut. Eu cred in numerologie, astazi este sapte iunie, ziua a saptea a saptamanii, am fost pe locul sapte in buletinele de vot si, iata, avem 7,2, desi eu sunt convins ca scorul nostru este mult mai mare", a declarat Corneliu Vadim Tudor, adaugand ca, si de aceasta data, a avut loc o mare frauda electorala.

Liderul PRM a mai spus ca atat el cat si "confratele mai tanar" Gigi Becali "se vor bate in Europa pentru Romania", Tudor neexcluzand posibilitatea ca PRM sa mai obtina un loc de eurodeputat.

Presedintele PRM a afirmat, in finalul declaratiei, ca acest rezultat este doar "uvertura" unor eventuale alegeri anticipate pentru Parlament si pentru prezidentiale.


  • Elena Basescu "murea" de dorul PD-L

Fiica presedintelui nu parea foarte sigura de rezultatul obtinut (3,6%) si a declarat ca si daca nu va reusi sa intre in PE este multumita da experienta acumulata.

Prioritatea Elenei Basescu, dupa aflarea rezultatelor, a fost reinscrierea in PD-L. Aceasta a inchis rapid sediul si s-a indreptat catre democrat-liberali unde Emil Boc o astepta deja sa-si semneze intoarcerea in PD-L.

Mezina presedintelui a multumit presei si a spus ca a avut de invatat din afirmatiile celor care au criticat-o. A multumit totodata familiei si staff-ului de campanie, dar si membrilor trupei Voltaj, despre care a afirmat ca au fost alaturi de ea.

"Aceasta campanie, chiar daca nu voi reusi sa ajung in Parlamentul European, reprezinta o experienta. Cu aceasta experienta acumulata ma voi intoarce in PDL, la fel cum am afirmat de la bun inceput. Pentru ca am dus o campanie de independent, doresc sa reafirm ca am plecat din PDL numai pentru a nu-i pune pe cei din PDL in situatia neplacuta de a avea o tinta de atac pe listele lor", a declarat Elena Basescu.

Presedintele Traian Basescu, aflat la sediul de campanie al fiicei sale, nu a reusit sa isi ascunda emotiile si s-a afisat in fata jurnalistilor cu zambetul pe buze, incantat de rezultatul obtinut de mezina sa. Presedintele a afirmat ca el nu miza pe procentul obtinut de fiica sa la alegerile pentru Parlamentul European in estimarile de la iesirea de la urne si a spus ca "a pregatit-o" pentru un scor mai mic.

"Eu nu i-am dat acest procentaj, sincer sa fiu. Am pregatit-o tot timpul pentru mai putin si i-am spus ca este doar un exercitiu", a spus el, intrebat cum comenteaza rezultatul obtinut de Elena Basescu.


Lista viitorilor europarlamentari

Dupa procentelor obtinute de fiecare partid la alegerile de duminica, lista viitorilor europarlamentari se infatiseaza astfel:

  • PSD - cu 31% ar putea trimite la Bruxelles 11 europarlamentari
1. Adrian Severin
2. Rovana Plumb
3. Ioan Mircea Pascu
4. Adriana Ticau
5. Daciana Sarbu
6. Corina Cretu
7. Victor Bostinaru
8. Sabin Cutas
9. Catalin Ivan
10. Ioan Enciu
11. Vasilica Dancila

  • PD-L: Cu 30,4% ar putea trimite la Bruxelles 10 europarlamentari
1. Theodor Stolojan
2. Monica Macovei
3. Traian Ungureanu
4. Cristian Preda
5. Marian Jean Marinescu
6. Iosif Matula
7. Sebastian Bodu
8. Petru Luhan
9. Rares Niculescu
10. Elena Antonescu

  • PNL: cu 16,6% ar putea trimite la Bruxelles 6 europarlamentari
1. Norica Nicolai
2. Adina Valean
3. Renate Weber
4. Ramona Manescu
5. Cristian Busoi
6. Ben-Oni Ardelean

  • UDMR: cu 9,1% ar putea trimite la Bruxelles 3 europarlamentari
1. Tõkés László
2. Winkler Gyula
3. Sógor Csaba

  • PRM: cu 7,2% ar putea trimite la Bruxelles 2 europarlamentari
1. Corneliu Vadim Tudor
2. Gigi Becali

  • Elena Basescu a obtinut peste 3% si astfel are toate sansele sa intre in Parlamentul European


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.