Politica 3 Iunie 2009 01:23
Fostul presedinte al Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai (PNL), a declarat marti ca din probatoriul dosarului Seres a reiesit ca si alti cinci ministri ar fi putut fi acuzati de coruptie,insa justitia "manipulata politic" a solicitat Parlamentului inceperea urmaririi penale doar pentru unul.
Interventia a fost facuta in cadrul unei dezbateri la Realitatea Tv la care a participat si fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, precum si actualul ministru pentru relatia cu Parlamentul, social-democratul Victor Ponta. "Eu cred ca va deranjeaza ca am citit (dosarele trimise Parlamentului - n.r.) si probabil cand Seres va ajunge in instanta si acele stenograme si interceptari telefonice vor fi publice o sa deranjeze foarte tare. Ca am citit unii dintre noi ce-am citit!", a avertizat Norica Nicolai, potrivit NewsIn.

Intrebata ce anume a citit in dosarul Seres, fostul presedinte al Comisiei juridice din Senat a precizat ca ar fi vorba despre "ceva ce dovedeste clar ca justitia e manipulata politic si este incorecta in materie de urmarire penala". "Erau foarte multi domni ministri interceptati (...) Atata vreme cat ai interceptari cu probe clare de coruptie pe sase ministri, de ce iei doar unul? Si le-am spus-o in Parlament, cine se va uita pe hotarare va vedea ca Parlamentul a solicitat... Am facut nu numai o sesizare (catre Parchet - n.r.), e raportul Comisiei si e hotararea Parlamentului de care nimeni nu a tinut cont vreodata, ca nu i-am vazut pe niciunul din aceia despre care am citit ce au facut", a afirmat Nicolai.

Fostul presedinte al Comisiei juridice, candidat pe primul loc al listei PNL la Parlamentul European, a refuzat sa dea numele celorlalti cinci ministri sau fosti ministri la care se refera. "Nu este cazul sa vorbesc. Atata vreme cat Seres nu va fi trimis in judecata si urmarirea penala nu va fi publica nu voi spune lucrul asta!", a explicat Nicolai, calificand justitia drept una "preferentiala".

"Eu ca ministru nu am vazut niciun dosar niciodata", i-a replicat Monica Macovei.

Norica Nicolai a completat ca este "normal" ca toti membrii Comisiei juridice sa vada probele, din moment ce trebuie sa intocmeasca un raport. "Da, este normal (sa vedem probele - n.r.) pentru ca atata vreme cat Constitutia ne cere expres sa cerem sau nu urmarirea penala, noi nu suntem functionari publici, noi avem o raspundere politica", a afirmat ea.
Fostul presedinte al Comisiei juridice a mai precizat ca au fost si colegi care nu aveau calitatea de jurist si care au vazut probele. "Toata lumea a citit. Am citit foarte concret probatiunea si le-am spus o opinie, dar am cerut urmarirea penala", a afirmat Nicolai.
"Ar fi bine sa vedeti ce fac alte parlamente in alte tari (...) Atunci cand aveti cereri de aprobare a urmaririi penale pentru parlamentari, sa stiti ca nu este datoria dvs sa va uitati la probe ca o instanta de judecata. Ar fi bine si va recomand sa-i intrebati pe colegii din Germania, din Belgia, din Franta cum procedeaza. Ceea ce trebuie sa va asigurati dvs este ca exista ceva de natura penala, ca nu este o inventie, iar nu daca sunt probe destule sau nu sunt destule", a replicat fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. "Este rusinos, toata lumea rade in afara cand oamenii vad ca spun la televizor «ne uitam la probe»", a adaugat Macovei.

Plenul Senatului a aprobat pe 26 august 2008 inceperea urmaririi penale pentru Codrut Seres in dosarul Electrica si in dosarul Hidrolelectrica. Dupa dezbateri intense, senatorii s-au pus de acord si asupra unui proiect de hotarare, votat, prin care sa se ceara inceperea urmaririi penale pentru Codrut Seres, ca si finalizarea dosarelor in timp rezonabil.
Proiectul de hotarare a introdus si un preambul in care se precizeaza ca Senatul a adoptat hotararea avand in vedere "ingrijorarile si obiectiile" formulate de senatori in luarile de cuvant la dezbaterile in plen privind precaritatea datelor, a informatiilor si a documentelor, incadrarea juridica a unor fapte grave precum si durata exagerata a anchetei penale si constatand ca actele inaintate Senatului sunt copii.
Hotararea propriu-zisa prevedea, la primul articol, ca Senatul cere urmarirea penala impotriva senatorului Seres, cu mentionarea expresa a numarului dosarului, pentru ca Parchetul sa nu considere cererea valabila pentru orice alta chestiune. De asemenea, se solicita ca urmarirea penala sa fie finalizata intr-un termen rezonabil.

"Senatul considera ca Parchetul de pe langa ICCJ va continua cercetarile in dosar (identificat in fiecare situatie prin numar) cu privire la toate faptele si persoanele a caror nominalizare si implicare rezulta din documentele transmise, prin administrarea tuturor probelor necesare", s-a prevazut in articolul 2 al hotararii. In formula initiala, se mentiona explicit faptul ca Senatul "cere" extinderea cercetarilor, dar s-a renuntat la aceasta varianta.

Singurii care s-au impotrivit hotararii au fost cei din PD-L, care au precizat ca nu se poate cere Parchetului extinderea cercetarilor. Impotriva proiectului de hotarare s-au mai pronuntat senatorii PC Rodica Stanoiu si Sabin Cutas, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, insa social-democratii Nicolae Vacaroiu, Ion Iliescu, Doru Ioan Taracila, liberalul Norica Nicolai si udemeristul Gyorgy Frunda au reusit sa-i convinga pe colegi sa voteze formularile mentionate anterior.
La vremea respectiva, senatorii juristi au recomandat extinderea anchetei in dosarul Seres asupra fostilor ministri Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan si a altor persoane din apropierea fostului Guvern si a presedintelui. Senatorii din comisia juridica au considerat, potrivit raportului elaborat in dosarul Seres, ca este necesara continuarea si chiar extinderea anchetei asupra fostilor demnitari, lideri ai PD-L.

"Tinand seama de complexitatea acestei cauze, precum si de gravitatea consecintelor (...) apreciem nu doar ca cercetarea penala trebuie sa fie continuata, ci ea trebuie extinsa la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate", se preciza in raportul senatorilor juristi, din 2008. Ei i-au nominalizat pe fostii ministri de stat Adriean Videanu (si in calitate de primar general), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum si o serie de secretari de stat din ministerul Economiei si Comertului, ministerului Justitiei, al Comunicatiilor si din Ministerul Transporturilor, dar si al altor persoane din apropierea Guvernului si a presedintelui Romaniei, situatii ce ar rezulta din interceptarile analizate de raportori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.