Deputatii si functionarii parlamentari romani fac un schimb de experienta cu deputatii din mai multe parlamente europene (Germania, Franta, Marea Britanie) si Parlamentul European privind codul de etica si conduita, in cadrul seminarului organizat ieri, pe aceasta tema, de Parlamentul Romaniei, dezbatere care constituie o componenta a programului Phare de imbunatatire a capacitatii administrative a Parlamentului Romaniei.

Participantii au dezbatut teme privind standardele de etica si reguli deontologice in Franta, Germania, legislatia din Romania in domeniul conflictelor de interese, rolul comisiei pentru imunitati si statutul parlamentarilor din Romania, standardele etice in Bundestag, in Parlamentul European, in Adunarea Nationala a Frantei, scopul si continutul codului de conduita a parlamentarilor din Camera Comunelor etc.

Regulile de comportament si de conduita din Camera inferioara a Parlamentului german (Bundestag) au fost prezentate de seful Directiei de cercetare in afacerile europene, Heike Baddenhausen-Lange, care a subliniat ca, pentru evitarea conflictelor de interese, deputatii germani nu au voie sa primeasca donatii sau alte avantaje decat cele prevazute de lege. Astfel, membrii Bundestagului au obligatia de a declara activitatile profesionale sau ocupatiile economice care ar putea genera conflicte de interese semnificative in exercitarea mandatului. De asemenea, ei sunt obligati sa declare sursa si cuantumul veniturilor atunci cand este depasit un minim stabilit si sa calculeze si sa anunte cheltuielile atunci cand este stipulat un minim.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.