Ieri-seara a explodat bomba. Printr-o declaratie de presa, liderul PD Emil Boc a solicitat tuturor partidelor parlamentare sa renunte la constituirea CA pentru SRR si TVR si sa fie de acord cu numirea de directori interimari pina la finalizarea viitoarei legislatii in domeniu. Este practic vorba de o prelungire a solutiei propuse de Traian Basescu.

EvitInd sa astepte raspunsul celorlalte partide, PD a trecut la fapte si nu a nominalizat un candidat la SRR in locul lui Paul Grigoriu, care s-a retras marti din cursa. Propunerea PD i-a inflamat pe liberali si conservatori.

PD - acuzat de incalcarea protocolului

Vicepresedintele PC Daniela Popa a replicat scurt: "Marti, in Consiliul National de Coordonare (CNC) al Aliantei, s-a stabilit clar un lucru. Si anume ca se merge pe varianta numirii CA. Consider ca PD a incalcat protocolul. Noi nu sintem de acord cu numirea unui director interimar si mergem pe ceea ce s-a decis in CNC". O pozitie similara a avut si purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu: "Din pacate, PD nu a respectat intelegerile din coalitie, iar propunerea facuta excede cadrul pe care l-am realizat. PNL nu va proceda la fel si nu-si va retrage candidatii pentru CA. Nu avem de ales. Legea trebuie respectata." Nicolaescu a mai precizat ca, pentru incalcarea protocolului, urmeaza sa aiba loc o discutie pe aceasta tema in cadrul CNC. Si pozitia UDMR este la fel de transanta. "Nu vom retrage candidatii pe care i-am propus. Alta decizie nu exista, trebuie sa mergem pe aceasta varianta", ne-a declarat deputatul UDMR Kelemen Hunor. Dupa toate aceste pozitii, Emil Boc a adoptat o pozitie mai concilianta. "Noi am facut doar o propunere. Nu am retras candidatii. In cazul in care propunerea nu va fi acceptata, o sa vedem ce decizie politica vom lua", spune presedintele interimar al PD, acceptind ca a tinut cont de mesajul lui Traian Basescu.

Opozitia il cearta pe Boc

Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, nu a pierdut ocazia de a-l ataca pe Emil Boc. "Domnul Boc nu da sarcini Parlamentului. El trebuie sa-si vada de primaria lui. Nu putem sta fara consilii de administratie pina cind noua lege va fi adoptata". La rindul lui, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas acuza PD ca nu doreste functionarea legala a institutiilor statului. "Este grav ca un partid parlamentar incearca sa impiedice functionarea unor asemenea institutii. Situatia este interesanta. Opozitia doreste functionarea institutiilor statului, in timp ce puterea incearca sa o impiedice", ne-a de-clarat Bolcas.

Neintelegeri in sindicat

Ieri, conducerea Sindicatului Liber din Radiodifuziunea Romana a decis sa-si retraga reprezentantii din Consiliul de Administratie, motivind ca "numirea unui presedinte-director general interimar ar fi singura solutie viabila si realista in criza manageriala grava pe care institutia o traverseaza".

Hotarirea conducerii sindicatului nu a fost primita cu foarte mare entuziasm de catre cei care au fost deja votati ca membri ai CA al SRR. Razvan Dumitrescu, unul dintre cei doi membri plini numiti in CA din partea angajatilor, spune ca nu se va retrage, intrucit prezenta lui acolo este rezultatul votului tuturor angajatilor SRR, nu doar al celor care fac parte din sindicat. Aceeasi pozitie a fost imbratisata si de Adrian Moise, celalalt membru plin numit din partea angajatilor din Radio.
(Lucian Gheorghiu, Raul Balogh)

Alianta D.A., luna de fiere

Manevra prin care PD se raliaza presedintelui Basescu, lasind descoperit PNL in privinta numirii CA ale TVR si SRR este ultima dintr-un lung sir de contre, care demonstreaza ca Alianta PNL-PD nu prea mai functioneaza.

TVA vs CAS este un nou front de lupta intre cele doua partide. PNL, posesor al portofoliului Finantelor, este obligat sa accepte si sa anunte public majorarea cu 3% a TVA, din 2006, punct impus de FMI. Liberalii explica aceasta masura prin necesitatea temperarii consumului.

Presedintele inca interimar al PD, Emil Boc, a subliniat ieri ca acest subiect nu s-a discutat in cadrul coalitiei. Ca urmare, el le-a comunicat colegilor liberali, prin intermediul presei, ca PD conditioneaza marirea TVA de masurile menite sa compenseze impactul acesteia. "In acest moment, preocuparea noastra de baza este legata de reducerea contributiei la fondurile de asigurari sociale, pentru a putea asigura locuri de munca mai bine platite. Majorarea TVA nu este o masura oportuna cita vreme nu se coreleaza cu alte masuri si in special acestea privind reducerea contributiilor la fonduri", a spus Boc. De altfel, ideea lui Boc tocmai fusese avansata public cu citeva zile in urma de Traian Basescu.

Planuri de viitor fara PNL

In timp ce liberalii vorbesc diplomatic despre viitorul Aliantei, Emil Boc declara acum doua saptamini ca ar dori ca PD sa fie, dupa viitoarele alegeri parlamentare, principalul partid al Romaniei. Aceste declaratii au provocat in sfirsit ingrijorarea PNL, intrucit dadeau de inteles ca PD are de gind sa candideze in afara Aliantei si sa adune capital politic atacind PNL. Ca urmare, liberalii au decis sa aiba o atitudine mai agresiva fata de democrati. Ministrilor liberali membri in CNC, forul de conducere al Aliantei, li s-au desemnat inlocuitori. Liberalii adopta astfel modelul olandez, despre care se tot vorbeste in partid, conform caruia ministrii nu se amesteca in disputele politice, ci doar guverneaza. In acelasi timp, pentru ca PNL sa se manifeste si ca entitate politica, democratilor le vor da replica Ludovic Orban, Gheorghe Stefan, zis Pinalti si Adrian Iorgulescu.

"Excese de initiativa"

Recentele miscari ale PD, culminind cu cea privind mentinerea interimatelor la SRR si SRTV i-au determinat pe liberali sa-si acuze aliatii de incalcarea protocolului Aliantei D.A. Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, da de inteles ca rabdarea liberalilor mai dureaza pina la alegerile din PD, adica pina luni. "Consideram uitate acele declaratii ale PD, ca fiind excese de campanie electorala interna. Pina la Conventie li se pot permite asemenea excese, dupa aceea vom incerca sa fixam mai precis cadrul, sa aplicam prevederile protocolului pentru a nu se mai ivi asemenea excese de initiativa", a spus el.

Portocaliu, culoarea invrajbirii

Fapt in aparenta mai putin important, intre PNL si PD a izbucnit un razboi generat de folosirea culorii portocaliu. In primavara, cind viceprimarul liberal Ludovic Orban aduna semnaturi pentru a candida la Primarie, PD i-a reprosat folosirea culorii in cauza, care este a Aliantei D.A., in interes de partid.

Acum a venit rindul lui Orban, care puncteaza: "Am trecut prin Cluj si am vazut pe Palatul Culturii bannere cu culoarea portocalie, care anuntau conferinta judeteana a PD. O sa le cer sa nu mai foloseasca nici culorile, nici antetul Aliantei pe documentele de circulatie interna ale PD". In replica, Boc a precizat ca "portocaliul a fost folosit mai intii de PD, in campania din 2000 pentru Bucuresti’’.

Anticipate aminate

Cea mai veche disputa intre cei doi aliati este cea privind anticipatele. Ultimul episod din aceasta batalie s-a consumat ieri, cind PNL a anuntat ca orice discutie pe tema alegerilor anticipate este doar o incercare de slabire a coalitiei de guvernare. "Partenerii de coalitie trebuie sa isi rezolve problema de incredere, dar, in acelasi timp, consideram ca acest lucru nu poate fi posibil prin invocarea alegerilor anticipate", a sustinut ieri Nicolaescu.•


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.