Politica 2 Iunie 2009 11:48
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Ierusalim, ca Romania sustine, atat in mod direct, cat si din postura de membru al UE, demersurile politice care au ca scop realizarea unei paci juste si durabile in Orientul Mijlociu, care sa asigure securitatea Israelului.
"Mesajul pe care il aduc cu mine la Ierusalim este acela ca Romania sustine, atat in mod direct, cat si din postura de membru al Uniunii Europene, demersurile politice ce au ca scop realizarea pacii in Orientul Mijlociu, o pace justa si durabila, care sa garanteze securitatea statului Israel", a declarat Traian Basescu la inceputul vizitei la Palatul Prezidential din Ierusalim, relateaza NewsIn.

Seful statului si-a exprimat in fata omologului sau israelian Shimon Perez satisfactia pentru faptul ca relatia dintre cele doua tari a trecut testul timpului, "desi istoria recenta nu a fost lipsita de incercari si de situatii extrem de dificil de gestionat". Presedintele a subliniat si rolul important pe care comunitatea de evrei originari din Romania l-a avut in consolidarea relatiei speciale de parteneriat dintre Romania si statul Israel, ce se bazeaza pe valori si interese comune.

La randul sau, presedintele Shimon Perez a spus ca Israelul vede in Romania un adevarat prieten. "Obligativitatea dumneavoastra la studierea Holocaustului si educatia pentru toleranta este un exemplu al alegerii dumneavoastra consecvente a libertatii si a invataturii in loc de tiranie si ignoranta. Faptul ca ati parasit sala in timpul discursului de negare a Holocaustului a lui Ahmadinejah (presedintele Iranului - n.r.) este o expresie nobila, una dintre multele exemple a acestei alegeri", a sustinut liderul statului Israel.

Perez a subliniat faptul ca Romania poate influenta, din postura sa de membru al NATO si UE, "confruntarea lumii libere cu tirania iraniana si tendinta ei de hegemonie" si a multumit oficialilor romani pentru sprijinul acordat in imbunatatirea pozitiei Israelului in Uniunea Europeana.

Shimon Perez a apreciat ca seful statului roman este capabil sa isi puna in aplicare promisiunile facute romanilor si s-a aratat convins ca vizita sa in Israel il va ajuta in continuare in aceasta directie.

Presedintele Traian Basescu a fost intampinat, luni, la Resedinta Prezidentiala "Beit Hanassi" de omologul sau israelian Shimon Perez, in cadrul unei ceremonii oficiale. Elementul de noutate al primirii oficiale l-a constituit lipsa muzicii pe care i se prezinta, in general, unui sef de stat Garda de Onoare si delegatiile, motivul pentru care ceremonia s-a desfasurat in liniste fiind faptul ca, cu o zi inainte, un fost presedinte israelian, Ephraim Katzir, a fost inmormantat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.